Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_ne_derzh_ekzamen_z_zarubizhnoyi_literaturi.docx
Скачиваний:
460
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
195.29 Кб
Скачать

46. Національно-фольклорна основа збірки м.В.Гоголя “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”.(1831-1832 р).

На початку 1830 рр. (перша частина - у 1831, друга - у 1832) виходять знамениті “Вечера на хуторе близ Диканьки”.

Вечори на хуторі…розкривають матеріально-побутове життя українського народу,а також духовні і моральні основи народної душі. Національно-фолькльорна основа дає можливість уявити життя укр.народу в широкому спектрі: використовуються пісні, прислів'я, приказки, легенди,які слугують розкриттям душі українців їх понять про добро і зло, любов і ненависть, совість і зраду. Гоголь розкриває здоровий народний дух і високі моральні якості своїх співвітчизників, не приховуючи при цьому негативних моментів.

*зображення народних свят, гулянь, національних костюмів, звичаїв, страв національної кухні – розкриває особливості індивідуальної народної культури і побуту;

*важливим поетичним елементом повісті в збірці являється магічно-казкова фантастика, яка в більшості випадків не характерна містиці. З одного боку укр. демонологія свідчить про гострий розум і здоровий сенс її авторів. З іншого вона дає можливість в поєднанні реального і ірреального відчути філософський підтекст в пізнанні українцями потойбічного життя;

*дійсно національну основу має і жанр гумору в «Вечорах…», його різноманітність відтінків;

Створення Гоголем повісті відрізняється оригінальністю: поетизуючи життя укр.народу йому вдалося уникнути його ідеалізації, представлений автором багатообразний романтичний світ, наповнений морально-філософською проблематикою, національно-фолькльорна основа дала можливість проникнути в початкові основи народної душі.

47. “Вечори на хуторі поблизу Диканьки” як зразок романтичної літератури.

На початку 1830 рр. (перша частина - у 1831, друга - у 1832) виходять знамениті “Вечера на хуторе близ Диканьки”. Гоголь відмежовував свій художній світ від примітивного українофільства, яке носило лише етнографічний характер. Відтак центром такого необарокового світу Гоголя стає дуалізм божественного і диявольського. Біс, чорт — чи не головний персонаж "Вечорів на хуторі біля Диканьки". Цей образ Гоголь брав із народних повір'їв. Демонізм перетворює ці твори на лабіринти й провалля, де зіштовхуються безкінечні знаки диявола і Бога, де розгортаються опозиції — "дві душі", українська та імперська, жіноча й чоловіча природа, краса і смерть, творчість і безум, віра і зрада.

Створення Гоголем повісті відрізняється оригінальністю: поетизуючи життя укр.народу йому вдалося уникнути його ідеалізації, представлений автором багатообразний романтичний світ, наповнений морально-філософською проблематикою, національно-фолькльорна основа дала можливість проникнути в початкові основи народної душі.

Україна, як вона постає зі сторінок "Вечорів", зовсім не реально-історична, та й годі шукати в творах Гоголя реалізму. Якщо вже реалізм, то гротескний, скроєний із фантастики, бароковий, заснований на поєднанні непоєднуваного.

Отож, і Україна його "Вечорів на хуторі біля Диканьки" — гротесковий край, де зібрані майже опереточні любовні пари, персонажі народного анекдоту, вертепу, нечиста сила, романтично-містичні й фантастичні образи-символи.Близькість і взаємну проникність бісівського й людського, що властиві українському фольклорові, Гоголь трактує як ствердження постійної і довічної боротьби двох сил — Бога і диявола. Отож, вже у "Вечорах" геніальність і природжена моральність та богобоязливість Гоголя спонукають його "викуповувати" свою Малоросію, яку він по-справжньому любив, разом з її поетичністю й історією. І не лише текстуально, а й життєво Гоголь повертається знову до України після виходу "Вечорів".Романтична ідеалізація України немовби компенсувала прагматичний підтекст виходу "Вечорів".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]