Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій СоцСтрах.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Відшкодування шкоди потерпілим на виробництві (членам їх сімей)

  1. Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

  2. Одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності;

  3. Щомісячні страхові виплати;

  4. Пенсія у разі інвалідності;

  5. Пенсія у зв’язку з втратою годувальника;

  6. Одноразова допомога в разі смерті потерпілого;

  7. Відшкодування вартості ритуальних послуг, пов'язаних з похованням потерпілого;

  8. Допомога дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмування або професійного захворювання її матері під час вагітності.

Усі види соціальних послуг та страхових виплат застрахованому та особам, які перебувають на його утриманні, провадяться ФСС НВВ за рахунок коштів цього Фонду,незалежно від того, перебуває на обліку підприємство, на якому стався страховий випадок, як платник страхових внесків чи ні.

2. Порядок призначення та здійснення страхових виплат

Страховими виплатами є грошові суми, які виплачуються застрахованому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку

Відділення виконавчої дирекції ФСС НВВ розглядає справу про страхові виплати на підставі заяви потерпілого або заінтересованої особи, усіх необхідних документів та приймає рішення у 10-денний строк. Особова справа потерпілого (членів його сім'ї) формується у відділенні того району, де знаходиться підприємство, на якому стався нещасний випадок або професійне захворювання. Дане відділення призначає та проводить страхові виплати.

ФСС НВВ може відмовити у страховій виплаті застрахованому, якщо мали місце:

  • навмисні дії потерпілого, спрямовані на створення умов для і настання страхового випадку, якщо це встановлено комісією з розслідування страхового випадку;

  • подання роботодавцем або потерпілим свідомо неправдивих відомостей про страховий випадок;

  • вчинення застрахованим умисного злочину, що призвів до настання страхового випадку.

Відділення може відмовити у виплаті застрахованому, якщо нещасний випадок не визнаний пов'язаним з виробництвом, і це встановлено комісією з розслідування страхового випадку.

Страхова виплата може бути припинена:

  1. на весь час проживання потерпілого за кордоном, якщо інше не передбачало міжнародним договором України;

  2. на весь час, протягом якого потерпілий перебуває на державному утриманні, за умови, що частка виплати, яка перевищує вартість такого утримання, надасться особам, які перебувають на утриманні потерпілого;

  3. Якщо з'ясувалося, що виплати призначено на основі неправдивих відомостей;

  4. Якщо страховий випадок настав внаслідок навмисного наміру заподіяння собі травми;

  5. Якщо потерпілий ухиляється від медичної чи професійної реабілітації або не виконує правил, пов'язаних з установленням чи переглядом обставин страхового випадку тощо.

Потерпілим, які проживають у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, пансіонатах для ветеранів війни та праці, щомісячні суми страхових виплат перераховуються на рахунок зазначених установ з виплатою різниці між сумою страхової виплати та вартістю утримання в них, але не менш як 25% призначеної суми страхової виплати.