Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій СоцСтрах.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Особливості нарахування і виплати

1) Допомога з тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

  • виплачують у розмірі 100% середнього заробітку (незалежно від страхового стажу!).

  • виплачують за місцем роботи застрахованої особи, на якому стався страховий випадок.

  • Причому, як і у випадку з "лікарняною" допомогою, не пов’язаною з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням, перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачують за рахунок коштів роботодавця. А починаючи з 6-го дня виплати здійснюють за рахунок коштів Фонду

  • Підставою для оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності роботодавцем і надання допомоги за рахунок коштів Фонду є листок непрацездатності, в якому має бути відмітка про зв’язок хвороби зі страховим випадком, і наявність акта про нещасний випадок або акта розслідування професійного захворювання за встановленою формою. В листку непрацездатності зв’язок зі страховим випадком буде визначено кодами захворювання: "02" – проф.захворювання; "04" - нещасний випадок.

Постановою №1094 також затверджені: - акт про нещасний випадок на виробництві (ф. Н-1); - акт розслідування нещасного випадку (ф. Н-5);

- акт розслідування профзахворювань (ф. П-4).

Виплати допомоги працівникам-сумісникам тільки в тому разі, якщо страховий випадок стався за неосновним місцем роботи. Якщо страховий випадок стався за основним місцем роботи (де ведеться трудова книжка), допомогу виплачують за основним місцем роботи, якщо на неосновному місці роботи - на підприємстві, де працівник працює за сумісництвом. Згідно з пп. 2.2.2 Порядку №7, якщо застрахована особа працює за сумісництвом, допомога призначається і виплачується з урахуванням нарахованої заробітної плати за іншим місцем роботи. При цьому заробітна плата за іншим місцем роботи враховується на підставі довідки про середню заробітну плату з іншого місця роботи. Отже, якщо страховий випадок стався за основним місцем роботи, допомогу нараховуватимуть з урахуванням доходів працівника за сумісництвом на підставі довідки про середню заробітну плату, надану з неосновного місця роботи. А якщо ця неприємна подія сталася за неосновним місцем роботи, нарахування і виплату допомоги здійснюватимуть з урахуванням доходів сумісника за основним місцем роботи на підставі довідки про середню заробітну плату з цього місця роботи.

2) Одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілого.

Призначається при встановленні МСЕК стійкої втрати професійної працездатності.

  • сума виплати визначається із розрахунку середньої заробітної плати (доходу) потерпілого за кожний % втрати потерпілим професійної працездатності, але не вище 4-кратного розміру граничної суми зарплати, з якої справляються внески на дату настання права потерпілого.

  • Одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності в день, установлений постановою робочого органу виконавчої дирекції Фонду. Якщо справи про страхові виплати розглядаються вперше по закінченні 3 років з дня втрати потерпілим працездатності, страхові виплати провадяться з дня звернення за їх одержанням. Виплати призначені, але не одержані своєчасно потерпілим, провадяться за весь минулий час, але не більш як за 3 роки з дня звернення за їх одержанням.

Приклад. Потерпілому встановлено МСЕК стійку втрату професійної працездатності 30% у зв'язку з професійним захворюванням, також йому встановлено МСЕК стійку втрату професійної працездатності 15% у зв'язку з нещасним випадком на виробництві. Повторне ушкодження здоров'я настало з вини одного й того ж роботодавця. Сукупний відсоток стійкої втрати працездатності по двох страхових випадках становить 45%. Середня заробітна плата перед настанням першого страхового випадку становила 2000 грн., перед другим страховим випадком - 2200 грн. Потерпілий вперше звернувся із заявою про нарахування одноразової допомоги по двох страхових випадках. При цьому він вибрав для розрахунку одноразової допомоги середню заробітну плату 2200 грн.

1) Розрахунок одноразової допомоги внаслідок професійного захворювання: 2200 x 30 = 66000 грн.; до виплати належить: 14400 х 4 = 57600

2) Розрахунок одноразової допомоги у зв'язку з нещасним випадком на виробництві: 2200 x 15 = 33000 грн.

*У разі погіршення здоров'я потерпілого внаслідок раніше одержаного каліцтва або проф.захворювання, пов'язаних з виконанням труд. обов'язків, при встановленні йому МСЕК вищого рівня стійкої втрати проф.працездатності відносно попереднього обстеження, одноразова допомога не призначається.

*При повторному ушкодженні здоров'я працівника з вини іншого роботодавця, страхова виплата провадиться на загальних підставах.

*У разі встановлення комісією з розслідування нещасного випадку, що ушкодження здоров'я настало не лише з причин, що залежать від роботодавця, а внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової допомоги підлягає зменшенню, але не більше як на 50%. Відсоток зменшення розміру одноразової допомоги визначається рішенням комісії з питань охорони праці підприємства, а в разі, якщо вона не створена, комісії з питань вирішення спорів при робочих органах виконавчої дирекції Фонду.