Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій СоцСтрах.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

9) Оплата витрат на поховання у разі смерті потерпілого

  • ФСС НВВ зобов'язаний організувати поховання померлого, відшкодувати вартість пов'язаних з цим ритуальних послуг відповідно до місцевих умов.

  • Витрати на поховання відшкодовуються за наявності документів, що підтверджують понесені витрати, і в межах граничних розмірів по областях.

  • Матеріальна допомога на поховання померлого працівника може бути надана за розсудом роботодавця.

  • Відповідно до Податкового кодексу допомога може надаватися роботодавцем померлого платника податків як у грошовій формі, так і у вигляді оплати послуг сторонніх організацій (ритуальних послуг, оплата автотранспорту). Для її отримання необхідна заява, копія свідоцтва про смерть і наказ роботодавця. У випадку виплати допомоги за останнім місцем роботи померлого та розміру допомоги до 2640 грн.(станом на 2011 рік), вона не буде оподатковуватись. Якщо ж розмір допомоги буде більшим, то сума перевищення прирівнюється до додаткового блага і оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. У разі виплати допомоги роботодавцем своєму працівнику на поховання померлого родича або поховання колишнього працівника (не за останнім місцем роботи), сума допомоги підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

10) Інші види матеріального забезпечення та соціальні послуги

ФСС НВВ повинен виплачувати допомогу дитині у випадку завдання шкоди зародку внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання жінки під час її вагітності.

ФСС НВВ надає щомісячну допомогу такій дитині як інваліду дитинства до 18 років або до закінчення навчання, але не більше, ніж до досягнення нею 23 років. Після досягнення зазначеними особами 18 років ФСС НВВ зобов'язаний проводити їм виплати в розмірі середньомісячного заробітку, що склався на території області (міста), в якій вони проживають, але не менше середньомісячного заробітку в країні на день виплати.

ФСС НВВ зобов'язаний сприяти створенню умов для надання допомоги при настанні нещасного випадку, організовувати лікування потерпілих, вжити заходів для підтримання і відновлення їх працездатності. Сюди можна віднести, наприклад, надання потерпілим, які стали інвалідами, безоплатно путівок на санаторно-курортне лікування і компенсацію їх вартості у встановленому розмірі, якщо потерпілий самостійно придбав таку путівку. Надають путівки інвалідам за висновком МСЕК не частіше одного разу на три роки, а інвалідам І групи — щорічно.

Потерпілому, який став інвалідом, компенсуються також витрати на проїзд до місця лікування і назад. Особі, яка супроводжує потерпілого, компенсуються витрати на проїзд і житло згідно із законодавством про службові відрядження.

Потерпілому, який став інвалідом і використав щорічну відпустку до одержання путівки в санаторно-курортний заклад, роботодавець надає додаткову відпустку для лікування (вклю­чаючи час проїзду) зі збереженням на цей час середньомісячно­го заробітку, який він мав до пошкодження здоров'я, або заробітку, що склався перед відпусткою (за вибором потерпілого).

За наявності у потерпілого відповідно до висновків МСЕК медичних показань для одержання автомобіля ФСС НВВ компенсує вартість придбання автомобіля з ручним керуванням, запасних частин до нього, ремонту і технічного обслуговування.

ФСС НВВ фінансує інші витрати на медичну та соціальну допомогу, в тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, лікування, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК.

Сума витрат на необхідний догляд за потерпілим залежить від характеру цього догляду, встановленого МСЕК, і не може бути меншою на місяць від:

  1. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати,—на спеціальний медичний догляд;

  2. половини розміру мінімальної заробітної плати—на постійний сторонній догляд;

  3. чверті розміру мінімальної заробітної плати—на побутове обслуговування.

Витрати на догляд за потерпілим відшкодовуються незалежно від того, ким вони здійснюються.