Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_okhoroni_pratsi_Den_2013.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Ситуаційні завдання до питання «Права неповнолітніх та жінок у трудових правовідносинах»

1. У результаті перевірки виконання трудового законодавства на шахті правова інспекція обкому профсоюзів відмітила у акті як порушення прийом на роботу у якості санітарки медпункту на західному горизонті шахти Наташі Горєлової, 17 років. У поясненнях по акту адміністрація посилалася на те, що згідно зі ст. 174 КЗпП України застосовування праці жінок по санітарному обслуговуванню у шахтах не забороняється.

Яке рішення слід прийняти по зауваженням правової інспекції?

Надайте його обґрунтування, зішліться на закон.

По яким нормативним документам слід визначати можливість застосування праці жінок та підлітків на тяжких, шкідливих, небезпечних роботах, а також на підземних роботах?

2. Начальник відділу проектного інституту Решетняк попередив інженера Криницьку, що через три дня вона направляється до відрядження на два тижня, Криницька заявила, що їхати у відрядження вона не може, тому що проти її поїздок заперечує чоловік, який по умовам своєї праці не може забезпечити догляд за їх дітьми 15 та 6 років. Решетняк пояснив Криницькій, що по закону для направлення працівника у відрядження згода членів його сім’ї не потрібна і її діти вже достатньо дорослі.

Які обмеження застосування праці жінок та підлітків встановлюються нормами КЗпП України?

Розгляньте відповідні статті КЗпП України.

Чи вірна позиція адміністрації у наведеному спорі?

Приведіть обґрунтування, спираючись на закон.

3. У зв’язку із ліквідацією районної контори “Продснаб” разом з іншими працівниками були звільнені бухгалтер Фазлієва, яка знаходилася у післяпологовій відпустці та інспектор відділу кадрів Палагутіна, яка мала дитину у віці 14 місяців. Палагутіна та Фазлієва звернулися до суду з вимогою поновити їх на роботі. Заперечуя проти позову, директор ліквідуємої контори “Продснаб” вказав, на те, що звільнення Палагутіної та Фазлієвої представляє собою примусову міру і поновлення їх на роботі неможливо, тому що контора працює останній тиждень. Народний суд виніс рішення доручити на виконком райради народних депутатів обов’язок по працевлаштуванню Палагутіної та Фазлієвої.

Які пільги працюючим жінкам передбачені КЗпП України?

Розгляньте відповідні статті кодексу.

Чи правомірно звільнення, здійснене по умовам завдання?

Чи вірно рішення суду?

Наведіть обґрунтування, спираючись на закон.

4. По закінченні фінансового коледжу Галя Міронова, 17 років, була направлена на роботу до тресту “Дніпросантехбуд” у якості бухгалтера згідно із присвоєною у коледжі кваліфікацією. Проте у тресті вільної посади бухгалтера не знайшлося і Міронова була зарахована оператором перфораційної машини. Головний бухгалтер неодноразово робив Міроновій усні зауваження у зв’язку з неінтенсивністю праці на протязі робочого дня, а після 10 місяців роботи вона за згодою профкому була звільнена по скороченню штату, Міронова звернулася до суду з вимогою поновити її на роботі та надати їй роботу за спеціальністю.

Які пільги працюючій молоді передбачені нормами КЗпП України?

Розгляньте відповідні статті кодексу.

Чи правомірні дії адміністрації по умовам завдання?

Які нею допущені порушення?

Наведіть обґрунтування, спираючись на закон.

Яке рішення треба винести суду?

5. Сироткін, 15 років і Мацепуро, 16,5 років, були прийняті на роботу до вагоноремонтного заводу учнями слюсаря. На протязі перших двох місяців вони працювали по 6 годин на день, а потім їм була доручена робота на півавтоматі, який виготовлював гровер-шайби, і майстер розпорядився, щоб Сироткін та Мацепуро працювали по 7 годин на день. Інженер по техніці безпеки при перевірці цеху заводу указав майстрові на те, що невірно організовано робочий день Сироткіна та Мацепуро, проте майстер заперечив, що їм присвоєно 3-й розряд і вони вже не є учнями.

Якою повинна бути тривалість робочого дня робочих та службовців молодших 18 років?

Чи правомірні дії адміністрації по установленню тривалості робочого дня молодим робочим по умовам завдання?

Зверніться до закону.

Чи має для встановлення норм робочого часу Сироткіна та Мацепуро значення те, що вони перестали бути учнями?

  1. Учень школи робочої молоді Крикунов попрохав у адміністрації заводу, де він працював револьверником, щоб щорічна відпустка була йому надана у червні 2004 р., коли він здає іспити у школі. Так як по графіку відпустка Крикунову передбачалася у серпні 2004 р. (він у свій час не заперечував проти цього), адміністрація заводу відмовила Крикунову у наданні відпустки у червні. Після цього Крикунов із аналогічною вимогою звернувся до комісії по трудовим спорам (КТС).

Які пільги передбачені законом робочим та службовцям, які навчаються у школах робочої молоді?

Яке рішення повинна винести КТС по заяві Крикунова?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]