Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_okhoroni_pratsi_Den_2013.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Ситуаційні завдання до питання «Відшкодування роботодавцем шкоди працівникам уразі ушкодження їх здоров’я чи нанесення моральної шкоди»

1. Кранівниця Жукова після тяжкого інфекційного захворювання представила заключення МСЕК (медично-санітарної експертизи) про те, що їй потрібно переведення на більш легку працю строком на 2 місяці. Адміністрація перевела Жукову на роботу вахтером із зменшуванням заробітку на 55 грн.

У яких випадках робітники та службовці мають право вимагати переводу на іншу роботу?

Як оплачується праця робітників та службовців при переводі за їх ініціативою на іншу роботу?

Як оформлюється перевід на іншу роботу?

Протягом якого часу у кранівниці Жукової зберігається її колишній заробіток?

2. По заключенню медично-санітарної комісії (МСЕК) такелажнику Чечоткіну було заборонено працювати по його спеціальності. Оскільки на заводі, де працював Чечоткін, легкої праці, на якій можна було б його використовувати, не виявилось, його звільнили по ст. 40 п. 2 КЗпП України.

Чечоткін звернувся до районного народного суду із позовом до заводу про поновлення на роботі. У судовому засіданні виявилося, що ніякої відповідної роботи на заводі для Чечоткіна не було. Незважая на це народний суд поновив Чечоткіна на роботі.

Чому народний суд по позову Чечоткіна прийняв рішення про поновлення його на роботі?

На протязі якого часу повинен бути поновлений Чечоткін на роботі по рішенню суду?

3. Слюсар-ремонтник Семиволоков, знаходячись по закінченні робочої зміни у душовій, підслизнувся й упав, внаслідок чого одержав травму голови та легкий струс мозку. Після лікування він звернувся до начальника цеху з проханням скласти акт про нещасний випадок на виробництві й одержав відмову. Начальник цеху пояснив Семиволокову, що акти про нещасні випадки, які мали місце у приміщеннях, повинен скласти профком.

Які обов’язки адміністрації по розслідуванню та обліку нещасних випадків на виробництві?

Хто повинен скласти акт про нещасний випадок по умовам завдання?

Розгляньте порядок розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві.

4. Токарю комбінату Жукову під час обробки деталі попала у око металева стружка. На третій день після цього випадку Жуков відчув біль у оці й звернувся за допомогою до поліклініки. Витягнув із ока стружку, лікар звільнив Жукова від роботи. Жуков вимагав від начальника цеху скласти акт. Начальник цеху заявив, що для цього пройшов строк, а крім того, Жуков вже видужав й одержить по лікарняному листу 100% заробітку.

Через 1,5 роки Жуков знов відчув біль в оці й, не дивлячись на кваліфіковану лікарську допомогу, осліп. По заключенню МСЕК, Жукова було визнано інвалідом III групи з утратою працездатності: загальної – 50%, професіональної – 35% - він не міг виконувати роботу токаря. Наказом по заводу Жукова (за його згодою) перевели на роботу кур’єром з окладом 80 грн.

Для оформлення пенсії й подальшого відшкодування доплати у зв’язку із травмою ока Жуков звернувся спочатку до начальника цеху, а потім – до головного інженера з проханням скласти акт про нещасний випадок. І начальник цеху й головний інженер заводу відмовили Жукову в цьому, посилаючись на неможливість встановити факт нещасного випадку з Жуковим.

Жуков звернувся до завкому з вимогою зобов’язати адміністрацію комбінату скласти акт про нещасний випадок, який трапився з ним на виробництві й привів до повної утрати зору на одне око.

Який порядок розслідування й оформлення нещасних випадків на виробництві?

Які правила відшкодування збитків у разі ушкодження здоров’я працівника у зв’язку з нещасним випадком на виробництві?

Чи обґрунтовані доводи адміністрації комбінату, яка відмовила Жукову у складанні акту про нещасний випадок?

Яку постанову повинен винести завком по справі Жукова?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]