Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_okhoroni_pratsi_Den_2013.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Рекомендована література

Основна

[17; 18; 19; 21; 22; 23; 27; 29; 31; 38; 39; 47; 48].

Додаткова

[3; 5; 6; 14; 24; 25; 28].

Семінарське заняття №4

Тема 8. Основи виробничої безпеки План заняття

  1. Посудини, що працюють під тиском. Причини аварій і нещасних випадків при їх експлуатації.

  2. Загальні вимоги до посудини, що працюють під тиском.

  3. Технічне опосвідчення посудин.

  4. Безпека при експлуатації котельних та компресорних установок.

  5. Безпека при експлуатації трубопроводів.

  6. Безпека при експлуатації балонів.

Навчальні цілі:

поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про:

- систему технічних, санітарно-гігієнічних, організаційних заходів, які забезпечують безпечні умови праці при експлуатації котельних та компресорних установок, трубопроводів, балонів;

- порядок проведення технічного опосвідчення посудин.

Проблемні питання для обговорення

  1. Які посудини називаються посудинами, що працюють під тиском?

  2. Коли проводиться технічне опосвідчення посудин та який його зміст?

  3. В чому полягає суть гідравлічного випробування?

  4. Яким чином забезпечується безпека при експлуатації котельних та компресорних установок?

  5. В яких випадках автоматика безпеки котлів повинна відключати подачу топлива?

  6. Яким чином досягається безпека експлуатації компресорних установок?

  7. У чому полягає безпека при експлуатації трубопроводів, балонів?

  8. Якими пристроями обладнуються трубопроводи з метою забезпечення їх безпеки?

  9. Назвіть основні вимоги безпеки при експлуатації балонів?

Завдання

Підготувати презентацію згідно плану заняття, а також за нижче наведеними темами:

  • Роль механізації, автоматизації, дистанційного та програмного управління в підвищенні безпеки праці.

  • Порядок проведення гідравлічного випробування посудин, що працюють під тиском.

  • Основні вимоги безпеки при експлуатації балонів.

  • Попередження вибухів апаратів і посудин, які працюють під тиском.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Розглядаючи перше питання слід відмітити, що герметичні системи, в яких під тиском знаходяться стиснені гази та рідини (нерідко токсичні, пожаро- і вибухонебезпечні або маючи високу температуру), широко використовуються в сучасному виробництві. Такі системи є джерелом підвищеної небезпеки і тому при їх проектуванні, виготовленні, експлуатації, ремонті повинні дотримуватись встановлені правила і норми. До посудин, що працюють під тиском, належать, наприклад, парові і водогрійні котли, трубопроводи пару, гарячої води і стисненого повітря, цистерни, бочки, балони, компресорні установки, установки газопостачання.

Аварія установок, що працюють під тиском, звичайно є наслідком втрати їх герметичності. Якщо розгерметизація пройшла на значній площині поверхні та раптово, то може мати місто вибух установки. При вибуху за короткий час визволяється значна енергія. Як правило, розгерметизація наступає з якого-небудь боку установки, газовий або рідинний потік, що витікає, може викликати таку реактивну тягу, при якій нерідко трапляється зрив установки з фундаменту, що супроводжується руйнуванням.

Джерелом небезпеки при аваріях є осколки, частини деталей установки або будівель, ударна хвиля (хвиля тиску). Аварія установки, що знаходиться під тиском, веде до значних матеріальних збитків. Причини аварій підрозділяють на технічні і експлуатаційні. До перших належать дефекти проектування, виготовлення або монтажу установки. Другі причини різноманітні та характерні для кожного виду установки.

В процесі експлуатації парових котлів аварії виникають в результаті зниження рівня води, підвищення тиску, порушення водного режиму.

Загальними для усіх балонів причинами аварій є нагрів і механічні пошкодження при ударах, обумовлені порушеннями правил безпеки при транспортуванні та зберіганні.

Головними причинами аварій компресорних установок – використання змащувальних мастил, які не передбачені правилами експлуатації, порушення роботи системи охолодження, а також підвищення тиску.

В системах газопостачання існує дві основні причини аварій. Одна із них – порушення герметичності яких-небудь елементів установки, інша – зрив полум’я (зупинка горіння газу), що призводить до потрапляння горючого газу в приміщення і вибуху газоповітряної суміші від раптового джерела спалаху.

Засвоївши суть першого питання студенти повинні вміти давати характеристику такого поняття як “посудини, що працюють під тиском та знати про основні причини аварій, нещасних випадків при експлуатації посудин, що працюють під тиском.

Розкриваючи зміст другого питання треба звернути увагу на те, що безпечність роботи посудин під тиском досягається правильним їх розрахунком на статичні і динамічні навантаження, використанням доброякісних матеріалів для їх виготовлення, правильною обробкою матеріалів та належним конструктивним оформленням посудин і, нарешті, забезпеченням нормальних умов експлуатації.

Для забезпечення надійної і безпечної роботи установок необхідно виконувати заходи щодо попередження аварій та вибухів.

Конструкція установок повинна забезпечувати їх надійну і безпечну роботу, можливість огляду та очищення, промивання, продуву і ремонту, а також проведення необхідних випробувань.

Усі установки, що працюють під тиском, маркірують, тобто в певних місцях вказують найменування заводу-виготовлювача, заводський номер установки, рік виготовлення і дату технічного посвідчення, загальну масу установки, ємність, робочий пробний тиск.

Трубопроводи, балони, цистерни фарбують в кольори, які відповідають їх змісту і забезпечують написом з найменуванням речовини, що зберігається або транспортується.

Кожна посудина, що працює під тиском, повинна мати паспорт форматом 210х297 мм у твердій обкладинці. У паспорті вказується реєстраційний номер. При передачі посудини іншому власнику разом з нею передається паспорт. У паспорті наводиться характеристика посудини, відомості про основні частини посудини, данні про штуцери, фланці, кришки і кріпильні вироби, про термообробку посудини та її елементів. Наводиться перелік арматури контрольно-вимірювальних приладів та приладів безпеки тощо.

Засвоївши дане питання студенти повинні знати про загальні вимоги до посудин, що працюють під тиском.

Розкриваючи зміст третього питання слід зазначити, що посудини підлягають технічному опосвідченню до пуску в роботу, періодично в процесі експлуатації і в необхідних випадках – позачерговому. Технічні опосвідчення проводяться експертами ЕТЦ. Періодичне технічне опосвідчення допускається проводити фахівцям організацій, підприємств, установ, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці України, отриманий в установленому порядку.

Слід висвітити яку мету мають зовнішній та внутрішній огляди, а також гідравлічне випробування, порядок їх здійснення; розглянути випадки, в яких проводять позачергове опосвідчення посудин, що знаходяться в експлуатації, а також результати технічного опосвідчення.

Розглядаючи четверте питання слід відмітити ту обставину, що на виробничихпідприємствах широко застосовуються посудини та комунікації, що працюють під тиском. Однією з таких установок, що працюють під тиском, є котли.

Котли з камерним спалюванням усіх видів палива і з механічними топками для твердого палива повинні мати автоматику безпеки.

Слід розкрити, в яких випадках та при досягненні яких допустимих значеньпараметрів автоматика безпеки повинна припинити подачу палива, а саме:

- для котлів, що працюють на газоподібному або рідкому паливі;

- для котлів з механічною топкою.

Необхідно також зазначити в яких випадках парові та водогрійні котли при камерному спалюванні палива повинні бути обладнані автоматичними приладами для припинення подачі останнього.

Розглядаючи зміст питання про безпеку при експлуатації компресорних установок слід зазначити, що їх безпека досягається ретельною регламентацією застосування змащувальних матеріалів, застосуванням систем охолоджування та очищення.

Необхідно більш повно розглянути які саме змащувальні матеріали використовуються в кожному конкретному випадку, основні вимоги при змащуванні механізмів; дати характеристику систем охолодження компресорів (водяним та повітряним); показати які заходи передбачені на виробництві з метою:

- попередження гідравлічних ударів;

- уникнення іскроутворення внаслідок виникнення розрядів статичної електрики;

- виключення місцевих перегрівань та вибухів;

- усунення підсмоктування повітря.

При розгляданні п’ятого питання перш за все треба зазначити, що безпека експлуатації трубопроводів забезпечується їх правильним прокладенням, якісним монтажем, встановленням компенсаторів та необхідної арматури, влаштуванням у необхідних випадках обігрівання та дренажу, контролем їх технічного стану і своєчасним ремонтом.

Слід розкрити основні вимоги до трубопроводів з точки зору їх безпечності, а саме:

  • наявність сигнального зафарбування в залежності від виду робочого тіла;

  • нанесення попереджувальних кілець;

  • наявність компенсуючих елементів та зворотних, редукційних, запірних, запобіжних клапанів.

Розглядаючи шосте питання необхідно зазначити, що балони мають розраховуватися і виготовлятися за нормативною документацією, узгодженою з Держнаглядохоронпраці України, та мати вентилі, щільно вкручені в отвори горловини або у витратно-наповнювальні штуцери у спеціальних балонах, що не мають горловини. При експлуатації балонів забороняється повністю виробляти газ, який в них знаходиться. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

Випускання газів із балонів в ємності з меншим робочим тиском має здійснюватись через редуктор.

Наповнення балонів газами повинно здійснюватись за інструкцією, розробленою і затвердженою в установленому порядку з урахуванням властивостей газу, місцевих умов і вимог інструкції по наповненню балонів газами.

Слід розглянути норми наповнення балонів зрідженими газами; випадки, в яких забороняється наповнювати газом балони; процедури, що здійснюються на пунктах опосвідчення балонів; вимоги щодо розташування та зберігання балонів; порядок переміщення та перевезення балонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]