Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Основи ділового спілкування Наочний посібник 2010.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

4.3. Пози і жести

Постава — звичне положення тіла людини під час сидіння, ходіння тощо; властива манера триматися. Пози формуються тілом, руками, ногами і символізують соціальний стан або конкретну ситуацію, в якій перебуває людина.

Найвиразнішим і найуживанішим засобом невербаліки є жест. Саме класифікації і характеристиці жестів присвячено чи не найбільше наукових праць, що розглядають невербальне спілкування.

Щоб визначити, чи відвертий і чесний у розмові співбесід­ник , варто подивитися на його долоні. Коли людині нічого при­ховувати, долоні найчастіше відкриті (повністю чи частково). Для досягнення успіху при спілкуванні важливо, щоб долоні були відкритими. Це стимулюватиме інших довіряти вам і бути щирими.

Найбільше несприятливим та дратівливим є жест «вказівного перста». Він викликає почуття приниженості, залежності.

Пози і жести

Положення долоні під час вітання

Якщо той, хто простягає руку, тримає її відкритою догори, він демонструє свою доброзичливість і дові­ру.

Якщо долоня повернута донизу, у людини, якій її простягнуто, виникає відчуття залежності, можливо, навіть і ворожо­го ставлення. Через долоні вона отримала повідомлення, що нею хочуть керувати, хочуть, щоб вона підкорилася. Таке роз­шифрування сигналів здебільшого відповідає дійсності. Про­те є винятки: хвороба, соціокультурні та індивідуальні від­мінності. Тому завжди за допомогою якихось інших засобів потрібно перевіряти, чи адекватним є розшифрування отри­маних сигналів.

Якщо долоні при рукостисканні знаходяться у вертикальному положенні, то таке рукостискання називається рівноправним.

Про бажання тримати співбесідника на відстані свідчить рукостискання, коли в долоню партнера подають лише пальці.

Про бажання зберегти офіційну дистанцію, нагадати про нерівноправне становище і, навіть, неповагу свідчить рукостискання прямою рукою.

«Перчаточне» рукостискання, коли в ліву руку кладуть зверху на стиснуті праві, свідчить про довіру та глибокі почуття, але застосовується воно тільки з добре знайомими людьми.

Пози і жести

Руки в певному положенні підтверджують наше ставлення до співрозмов­ника.

Якщо руки схрещено на грудях — це знак захисту, бар'єру, спроба сховатися від інших, відгородитися від них. Дослідження показали, що той, хто слухає лекцію або промо­ву зі схрещеними на грудях і міцно стисненими руками, за­своює на 35 % менше інформації, ніж той, хто сидить розслаб­лено, вільно, склавши руки, не закинувши ногу за ногу.

Схрещені на грудях руки можуть означити психологічний дискомфорт, відчуття небезпеки.

Слід змінити тактику на більш м’яку, інакше співбесідник буде уникати обговорення проблеми.

Якщо співрозмовник не просто схрещує руки на грудях, а ще й стискає пальці в кулаки, то це означає, що він налаштований агресивно, слід знизити темп вашої мови і рухів. Цим ви запропонуєте співбесіднику слідувати вашому прикладу.

Якщо співбесідник пальцями схрещених рук охоплює свої плечі, це означає, що він ледь стримує негативну реакцію на ваші пропозиції. Необхідно терміново зняти напругу, бо емоції можуть перетворити ділову зустріч на скандал.

Якщо схрещені на грудях руки супроводжуються вертикально виставленими великими пальцями рук, то цей жест висловлює одночасно негативне ставлення до співбесідника (схрещені руки) і відчуття переваги (виставлені до гори великі пальці).