Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Організаційна культура Опорний конспект лекцій 2009.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Стадії процесу соціалізації

Варіанти початкової соціалізації

Формальна/неформальна. Чим більше новий службовець ізолюється від діючого робочого оточення й тим або іншим способом відокремлюється від нього, щоб підкреслити свою роль новачка, тим більш формальною виявляється соціалізація. Приклади формальної соціалізації - конкретні програми орієнтації й навчання. Неформальна соціалізація поміщає нового службовця відразу ж на його робоче місце, не залучаючи уваги до його ролі «новачка».

Індивідуальна/колективна. Нових членів організації можна соціалізувати в індивідуальному порядку. Багато професійних офісів соціалізують нових працівників саме таким способом. Нових працівників можна також поєднувати в групи й проводити для всіх один курс підготовки (наприклад, це навчальний табір для новобранців в армії).

Фіксована/змінна. Календарний план (графік), відповідно до якого новачки переходять зі стану «чужинця» у стан «своєї людини», може бути фіксованим або змінним. Фіксований графік передбачає стандартизовані стадії такого переходу (вони використовуються, наприклад, у ротаційних програмах навчання). Фіксований графік містить у собі також випробний термін (наприклад, стандартний шестирічний випробний термін для доцентів в університетах). Змінні графіки звичайно не передбачають яких-небудь конкретних строків переходу. Наприклад, змінний графік описує типову систему просування по службі, коли працівник не переходить на наступний ієрархічний рівень доти, поки не буде «готовий» до цього.

Послідовна/довільна. Послідовна соціалізація характеризується використанням рольових моделей, які навчають і заохочують новачка. Приклад такого підходу - програми навчання й наставництва. У випадку довільної соціалізації від використання рольових моделей свідомо відмовляються. Новому працівникові надається «випливати» самостійно.

Інвестиційна/дивестиційна. Інвестиційна соціалізація виходить із того, що особисті якості й кваліфікація, якими вже володіє новачок, є необхідними складовими для успіху на майбутній роботі, і тому їх потрібно лише підтверджувати й підкріплювати. Дивестиційна соціалізація полягає в спробах позбавити новачка від певних характеристик. Дивестиційну соціалізацію проходять, наприклад, кандидати на членство у всіляких братствах і клубах «для вибраних».

Методи підтримки організаційної культури

Типи організаційних обрядів і їхній вплив на організаційну культуру

Тип обряду

Приклад

(обряд із приводу...)

Можливі

наслідки

1

2

3

Обряд просування

…завершення базового навчання, перепідготовки й т.п. (урочисте вручення дипломів)

Забезпечує входження в нову роль; мінімізує відмінності у виконуваних ролях

Обряд уходу

…звільнення або зниження в посаді, роботі (оголошення на дошці)

Скорочує владу й статус; підтверджує необхідність вимагаючої поведінки

Обряд посилення

…виявлення кращої поведінки (конкурси, змагання)

Підсилює владу й статус; указує на цінність правильної поведінки

1

2

3

Обряд відновлення

…розвитку соціальних відносин і підвищення їхньої ефективності (оголошення на засіданні про делегування повноважень)

Зміна стилю роботи й керівництва

Обряд дозволу конфлікту

…досягнення домовленості, компромісу, введення конфлікту в законні рамки (оголошення на прес-конференції про початок і кінець переговорів)

Відкриття початку переговорів, зниження напруженості в колективі

Обряд єднання

…визнання існуючого положення задовільним (святкування колективом ювілеїв на робочому місці)

Підтримує почуття спільності, що з'єднує працівників разом