Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проджект практ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Загальні відомості про бізнес-план

Бізнес-план - це документ, який детально обгрунтовує прибутковість деякої бізнес-ідеї (бізнес-проекту) при її реалізації в рамках створюваного або вже існуючого підприємства.

Основна ціль бізнес-плану – це досягнення розумного і здійсненного компромісу між тим, що бажає фірма і тим, що фірма може досягнути.

Бізнес-план складається тоді, коли:

1) Потрібно залучити грошові кошти;

2) Проходить зміна власника фірми або створюється нове підприємство;

3) Проходять значні зміни в діяльності підприємства;

4)Необхідно провести аналіз діяльності в наявних економічних умовах.

Найбільше бізнес-план цікавить менеджерів, керівників, власників підприємств, кредиторів і інвесторів. При складанні бізнес-плану вирішуються завдання, які можна згрупувати у два розділи: власне планування, аналіз результатів і підготовка документації: 1. Розробка плану розвитку підприємства або реалізації інвестиційного проекту.

Визначається схема фінансування, оцінюється можливість і ефективність залучення грошових коштів з різних джерел, виробляється стратегія маркетингу, розробляється стратегія виробництва при раціональному використанні матеріальних, людських і фінансових ресурсів, розігруються різні сценарії розвитку підприємства при зміні факторів, що впливають на фінансові результати. 2. Розрахунок показників, формування документів. 

Готується бездоганно оформлений відповідно до міжнародними вимогами бізнес-план інвестиційного проекту, розраховуються стандартні показники фінансової, а також поточної та перспективної виробничої діяльності, аналізується ефективність проекту. Дані завдання вирішуються послідовними кроками:

1. Побудова моделі.

Вихідними даними при побудові моделі є: • дата початку та тривалість проекту; • перелік продуктів і / або послуг, виробництво і збут яких буде здійснюватися в рамках проекту; • валюти розрахунку за платіжними операціями на внутрішньому і зовнішньому ринках, обмінний курс і прогноз його зміни; • перелік, ставки і умови виплат основних податків; • стан (для діючого підприємства) балансу, включаючи структуру і склад наявних активів, зобов'язань і капіталу підприємства на дату початку проекту. 2. Планування. 

На цьому етапі формується план розвитку підприємства (проекту).Тут виникає необхідність у розробці планів двох видів: • інвестиційного плану, що включає календарний план робіт із зазначенням витрат і використовуваних ресурсів; • операційного плану, що включає формулювання стратегії збуту продукції (послуг), план виробництва, план персоналу, а також опис виробничих витрат і накладних витрат. 3. Визначення потреби у фінансуванні. 

Для визначення потреби у фінансуванні слід провести попередній розрахунок проекту. В результаті визначається ефективність проекту без урахування вартості капіталу, а також з'ясовується обсяг грошових коштів, необхідний і достатній для покриття дефіциту капіталу в кожний розрахунковий період часу (наприклад, з кроком в один місяць).

4. Розробка стратегії фінансування.

 Після визначення потреби у фінансуванні розробляється план фінансування. Користувач має можливість описати кілька способів залучення фінансових ресурсів для реалізації свого проекту. Це можуть бути залучення акціонерного капіталу, залучення позикових коштів, укладення лізингових угод. В процесі розробки стратегії фінансування проекту повинні бути змодельовані обсяг і періодичність виплачуваних дивідендів, а також стратегія використання вільних грошових коштів. Наприклад, грошові кошти поміщаються на депозит у комерційному банку або купуються акції сторонніх підприємств.