Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

11.2. У чому полягає небезпека захворювань, що передаються статевим шляхом, і як їх уникнути?

Хвороби, викликані інфекціями статевих шляхів, називаються венеричними . Усього відомі 22 види інфекцій, що передаються стате­вим шляхом.

До найбільш розповсюджених венеричних захворювань належать си­філіс, гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, бородавки на статевих органах герпес , вагініт, кандидоз, мікоз.

Одне з най­поширеніших і дуже важко виліковних захворювань — сифіліс. Збудник сифілі­су — спірохета бліда. У вологому сере­довищі цей мікроб зберігає свою життєздатність до 12 годин, а в слині хворої люди­ни при кімнатній температурі — від декількох годин до декількох діб. Мік­роб швидко гине при впливі прямих сонячних променів, високої температу­ри, спирту. Ця хвороба передається при статевому контакті і через слизову оболонку ранки або садна на шкірі. Також можливе зараження через поцілунки. При нестатевому зараженні сифілі­сом джерелом інфікування стають різно­манітні предмети, якими користувався хворий на сифіліс з активними проява­ми.

Джерелом венеричних захворювань завжди є хвора людина. Усі ці хворо­би передаються при статевих контактах. Через предмети домашнього побуту, постільну білизну такі хвороби, за винятком сифілісу, не передаються.

При перших ознаках захворювання або підозрі на нього потрібно припинити статеві контакти і негайно звернутися до лікаря. Щоб дійсно видужати, необхідне лікування обох партнерів. Якщо діагноз поставлений вчасно, венерична хвороба лікується відносно легко. Хвороба, що не лікується, викликає ускладнення і може привести до безплідності чоловіка і жінки.

Для того щоб уникнути інфекцій, що передаються статевим шляхом, необхідно пам'ятати:

— для статевого життя потрібно мати одного партнера, у якому ти упев­нений;

— при сумнівних статевих контактах слід користуватися презервативами;

— венеричні хвороби, за винятком сифілісу, передаються винятково ста­тевим шляхом;

— ризик підхопити інфекцію набагато вищий при групових статевих контактах;

Білет N2 12

12.1. Розкрийте небезпечний вплив нарко­тичних речовин на здоров'я людини. У чому полягає соціальна небезпека наркоманії? л

Наркотики — це група речовин, що приво­дить у стан ейфорії.

Види нарко­тичних речовин: '

Антидепресанти —- барбітурати, бензодіа-аепіни — медичні препарати, вживаються для лікування психічних захворювань.

Галюциногени — ЛСД, РСР, гриби.

Канабіоїди — речовини, вироблені з різних частин рослини канабіс — ко­ноплі.

Опіати: макова соломка, героїн. Стимулятори: кокаїн, екстазі.

Уживання наркотичних речовин викликає стан дурману, потім вини­кають психічна і фізична Залежність від наркотиків і поступово наростає наркотичний голод, тобто так званий абстинентний синдром.

Наркотичне сп'яніння — це фальшивий стан блаженства, під час якого порушується адекватне сприйняття навколишньої дійсності.

Наркоман нагадує в збудженому стані своєю поведінкою людину в стані алкогольного сп'яніння, що почуває себе радісною, задоволеною, відпочив­шою, щасливою. Після виходу зі стану наркологічного сп'яніння наркомани почувають пригнічення, необгрунтований страх, що іноді пере­ходить у паніку, їх переслідують і мучать моторошні галюцинації.

Наркоманія — це хвороба, що виникає внаслідок уживання наркоти­ків і приводить до глибокого виснаження фізичних і психічних функцій людини. Розрізняють мононаркоманію і полінаркоманію. Результат в обох випадках однаковий — найважчі розлади діяльності всіх органів і систем організму, навіть до летального результату. Тривале вживання наркотиків приводить до того, що вони входять у хімічний склад тканин організму людини і стають необхідною умовою збереження його біологічної і хімічної рівноваги. Наркотичний голод починається з внутрішньої потреби організму до вживання наркотику. У випадку незадоволення цієї потреби виникають такі негативні явища, як занепокоєння, інтенсивне потовідділення, з очей течуть сльози, зіниці розширюються і не реагують на світло, ніс наповняється слизом. Відчувається гострий біль у попереку, животі, з'являються «гусяча шкіра», жар і озноб поперемінно, нудота, блю­вота. Спостерігається дрібне м'язове тремтіння, що переходить у конвульсії з порушенням дихання і кровообігу, що може привести до непритомності. У такому стані можуть бути зорові галюцинації. Усі ці явища виявляються в різних сполученнях і мають різний ступінь виразності.

Швидкість виникнення наркотичної, залежності обумовлюється: '

— частотою вживання наркотичних речовин;

— біохімічними особливостями нарко­тичної речовини;

— віком і масою людини;

— статтю);

— психологічними особливостями; генетичними особливостями; ставленням до; наявністю захворювань і перенесе­них травм; доступністю наркотиків.

У наркомана, крім психічних і фізичних відхилень, настає соціальна деградація, що виявляється, насамперед, у відсутності інтересу до роботи, навчання, суспільного й особистого життя. Через пристрасть до наркотиків майбутніх батьків або одного, з них страждають діти, що з'являються на світ часто з уродженими каліцтвами, життєво слабкі, ро­зумово неповноцінні, психічно нестійкі.

У наркоманів виникає велика проблема матеріальної залежності від тих, хто забезпечує наркотиками. Уникнути її практично неможливо. За законом суворо переслідуються навіть ті, хто виконує дрібні доручення наркоділків.

Відповідальність за незаконне поширення наркотичних речовин перед­бачена в Особливій частині Кримінального кодексу України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]