Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

15.1. Назвіть основні правила безпечного ко­ристування громадським транспортом.

Очікувати транспорт треба на призначеному для цього спеціальному посадковому майдан­чику. Місце зупинки позначається спеціальним знаком. На ньому вказують вид транспорту, но­мер маршруту, назву зупинки.

Якщо посадковий майданчик не позначений, очікувати транспорт слід на тротуарі або узбіч­чі. Не можна стояти спиною до транспорту, що наближається. Небезпечно ставати й у перший ряд. Не можна намагатися увійти в транспорт, що вже відходить.

Після виходу з транспорту не слід поспішати відразу переходити на інший бік вулиці. За правилами дорожнього руху пасажири повинні входити в салон через задні двері й виходити через передні. Якщо є треті, середні двері, у них можна і входити, і вихо­дити. Якщо в транспорт заходять інвалід, жінка з маленькою дитиною – допомогти.

Увіходити в транспорт можна тільки в тому випадку, якщо він оста­точно зупинився. Протягом темного часу доби слід уникати порожніх зупинок. Очікувати транспорт краще в багатолюдних місцях, на добре освітленій зупинці.

У салонах громадського транспорту передбачене все необхідне. Крім місць для сидіння передбачені місця для стояння. Мають­ся спеціальні поручні та ручки на сидіннях. На випадок надзвичайних ситуацій будь-який засіб громадськрго транспорту обладнується аварійним і запасним виходами або люками, вогнегасником, медичною аптечкою

Щоб забезпечити свою безпеку, під час їзди стоячи необхідно надійно триматися за поручні або спеціальні ручки. Стояти в салоні краще обличчям у бік руху.

Щоб не стати жертвою грабіжника, треба завжди тримати на очах свій портфель або сумку. При автобусній аварії для виходу слід використовувати двері, аварійні виходи, вентиляційні люки. Якщо автобус перекинувся і лежить на боці, найпростіше буде вийти через аварійні люки, розташовані на стелі.

У ситуації, коли аварійні виходи не відкриваються або недоступні, треба, обернувши руку будь-якою, тканиною, вибити найближче скло.

15.2.У чому полягає шкідливий вплив алко­голю на організм людини? Яка перша допомога при алкогольному отруєнні?

Алкоголь утворюється в результаті бродіння глюкози, що є в різних продуктах, які містять вуглевод під дією різних фер­ментів. Для одержання міцних вин у них додають етиловий спирт. Для одержання міцних напоїв з більш високим вмістом алкоголю використовують дистиляцію — перегонку спирту.

При вживанні алкоголю в людини змінюється психологічне сприйняття, притупляються реакції організму, хвилювання і занепокоєння змінюються почуттям ейфорії, чим і обумовлюється звикання організму до алкоголю, поява фізичної і психічної залежності.

При регулярному вживанні алкоголю протягом тривалого часу розви­вається алкоголізм — хронічне захворювання, обумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв. Першим симптомом алкоголізму є безупинна тяга до спиртного. У людини все сильнішою стає тяга до спиртного, вона починає втрачати контроль над собою, її мета — якнайшвидше досягти стану сп'яніння. При подальшому розвитку хвороби в мозку починають відбуватися серйозні зміни, виника­ють проблеми з пам'яттю . Ще однією ознакою алкоголізму є похмільний синдром, що зникає при вживанні чергової дози алкоголю.

Вживання алкоголю позначається на поведінці людини в суспільстві. Розвиток алкоголізму негативно впливає на характер людини, стан агресії змінюється станом повної апатії, депресії, відбувається повна деградація особистості. Людина стає безвольною, байдужою до того, що відбувається навколо. Під впливом алкоголю відбу­ваються глибокі зміни в психіці, що виявляються в аморальній поведінці. Людина стає некерованою, нетерпимою, її поведінка — асоціальною, агре­сивною і зухвалою. Поряд з цим знижуються розумові здібності алкоголіка, змінюється ставлення до праці, метою трудової діяльності стає добування грошей на придбання спиртного.

Отруєння алкоголем може виникнути при вживанні великих доз ал­коголю, а також при вживанні неякісних алкогольних напоїв.

Симптоми отруєння: запах спирту з рота; часто — блювота, руховий розлад з маренням і буйством, у більш важких випадках коматозний стан: людина лежить нерухомо, з закритими очима, обличчя бліде, з синюшним відтінком, пульс слабий, серцеві скорочення вкрай слабі, рефлекси відсутні.

Перша допомога полягає у викликанні блювоти, промиванні шлунка, потім необхідно дати постраждалому сольове проносне з суспензією акти­вованого вугілля. Постраждалого з важким ступенем отруєння необхідно зігріти .

Білет 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]