Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

5.2. Дайте характеристику сучасному стану епідемії віл/сні д в Україні. Як уникнути віл-інфікування?

ВІЛ — вірус імунодефіциту людини, що викликає захворювання за назвою СНІД. Вар­то помітити, що можна бути носієм вірусу і не хворіти на СНІД. ВІЛ нібито дрімає в людині. Таким чином, носій ВІЛ-інфекції може передати її іншому. Для того щоб виявити ВІЛ-інфекцію, необхідно зробити спе­ціальний аналіз крові, що покаже наявність антитіл.

Основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції

Статевий шлях — під час статевих контактів, не захищених презервативом.

Через кров — при обміні вже використаними шприцами між наркома­нами,при використанні нестерильних медичних інструментів у клініках, лабора­торіях, стоматологічних кабінетах та ін.

Коли цілісність шкірних покривів порушується гострими предметами (голкою, бритвою або інструментом Вагітна жінка, що є носієм вірусу, може заразити свою дитину під час вагітності або пологів. Це так званий вертикальний шлях передачі ВІЛ-інфекції.

СНІДом не заражаються в туалетах, басейнах, ресторанах, на роботі, у школі, при чханні та кашлі, через укуси комах, посуд, домашніх тварин, контакти в громадському транспорті, обійми, через гроші, постільну білиз­ну, мило, мочалку, рушники, дверні ручки і спортивні снаряди, поцілунок чи рукостискання. Тому немає ніякого ризику жити поруч з носієм вірусу або хворим на СНІД.

.Профілактика СНІДу полягає в забезпеченні медичних установ система­ми для переливання крові і шприцами одноразового використання, у конт­ролі крові та її препаратів, що використовуються у лікувальній практиці, санітарній освіті населення.

У засобах масової інформації, у навчальних закладах, лікарнях, жіночих консультаціях проводиться роз'яснювальна робота щодо небезпеки цього захворювання, людей інформують про темпи розвитку СНІДу та про його страшні наслідки. У клініках уведений суворий контроль за використанням одноразових шприців і систем для переливання крові. При лікарнях існують спеціальні кабінети, де кожна людина може пройти обстеження на наявність ВІЛ-інфекції. Дуже важливою є індивідуальна профілактика СНІДу. х.

Щоб не захворіти на СНІД:

— уникай уживання наркотиків;

— утримуйся від випадкових статевих контактів;

— під час статевих контактів використовуй презервативи.

Користуючись послугами медичних чи косметологічних закладів, переконайся, що:

— всі інструменти знезаражені;

— медперсонал використовує тільки одноразові шприци і системи;

— кров, що переливається, узята в донора, який пройшов перевірку на ВІЛ-інфікування.

Білет 6

6.1. Назвіть причини виникнення тектонічних небезпек (землетрус, виверження вулкану, цунамі тощо) та сформулюй­те правила безпечного поводження під час їх виникнення.

Землетруси — підземні поштовхи і коливан­ня земної поверхні внаслідок раптових розривів і зсувів у земній корі та у верхній частині мантії Землі.

Землетруси охоплюють великі території земної поверхні — від кількох тисяч до кількох мільйонів квадратних кілометрів. Землетруси призводять до масової загибелі людей.

При землетрусах морського дна можуть виникати цунамі. Цунамі оди­ночна величезна хвиля, викликана струсом дна океану. Це дуже положиста хвиля, і у відкритому океані її можна не помітити. Накочуючись на поло­жистий берег, особливо в бухтах, що мають форму лійки, цунамі викликає значний і швидкий підйом води і призводить до великих руйнувань.

Якщо під час землетрусу ви опинилися в приміщенні:

— головне — уберегтися від улам­ків скла і важких предметів у будинку;

— якщо ви знаходитеся на першому поверсі будинку, необхідно негай­но залишити приміщення.

— відійдіть від будинку на відстань не менш ніж 1/3 його висоти, зай­міть безпечне місце подалі від дерев, стовпів, огорож, опор ліній електропередач, пам'ятників тощо;

— якщо ви опинилися на другому поверсі і вище, ні в якму разі не намагайтеся вийти на вулицю. Якщо з вами маленькі діти, укрийте їх собою;

— від уламків штукатурки і скла можна захистити себе, сховавшись під стіл, захистивши голову м'якою подушкою.;

— якщо у вас є зайва секунда, вимкніть електрику і газ, погасіть вогонь і не запалюйте навіть сірник, відкрийте двері.

Ні в якому разі не користуйтеся ліфтом, остерігайтесь сходів;

— не вибігайте з будинку під час землетрусу. Уламки, що падають поруч з будинком, є найбільшою небезпекою.;

— як тільки припиняться поштовхи, негайно виходьте з приміщення.

— не наближайтеся до промислових підприємств, що використовують у виробництві пожежно- і вибухонебезпечні матеріали й отруйні речовини;

— не можна стояти на мостах, шляхопроводах або під ними;

— ні в якому разі не доторкайтеся до обірваних проводів — вони мо­жуть бути під напругою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]