Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

4.1. Назвіть причини виникнення топологіч­них небезпек (повені, сельові потоки, зсуви) та сформулюйте правила безпеч­ного поводження під час їх виникнення.

Причини, час і рівень паводка визначаються тим, ьвідки річка бере воду в період максималь­ного стоку. Ось можливі джерела води:

1. Танення снігу на рівнинах.

2. Танення гірських снігів і льодовиків.

3. Випадання дощів.

4. Дощі й танення снігів — разом.

Повені виникають, як правило, унаслідок рясних опадів. Вони несуть у долину воду, бруд і уламки скельних порід. Особливо небезпечні повені бувають на ріках дощового і льодовикового живлення. Великі повені в річкових долинах бувають раз на 50—100 років. Катастрофічні повені відбуваються раз у 200 років і рідше. Для захисту від повеней будуються дамби і греблі

Якщо для забезпечення безпеки має бути евакуація населення, потрібно пам'ятати про виконання таких заходів:

— вимкнути електрику і виключити газ;

— закрити всі двері й вікна;

— спробувати убезпечити себе, забравшись на верхні поверхи, маючи все необхідне на перші години: ковдри, чоботи, теплий і практичний одяг, продукти харчування, документи, гроші та коштовні речі.

Якщо ви опинилися в районі повені, необхідно:

— постаратися зібрати усе, що може знадобитися;

— рятувати людей, відсічених стихією від інших, надавати першу допо­могу постраждалим;

— якщо є небезпека опинитися у воді, то до прибуття допомоги треба зняти взуття й звільнитися від важкого і тісного одягу;

— наповнити сорочку і штани легкими плавними предметами

— використовувати столи, автомобільні шини, запасні колеса, рятувальні круги, щоб утримуватися на поверхні;

— перш ніж зісковзнути у воду, слід вдихнути повітря, схопитися за перший-ліпший предмет, і плисти за течією, намагаючись зберігати спокій.

Селі — бурхливі руслові потоки води й уламків гірських порід, що ви­никають у долинах гірських річок унаслідок інтенсивних дощів, злив, шкидкого танення снігу, прориву завалів і гребель тощо.

Зсуви — це ковзне зміщення мас гірських порід під дією власної ваги. Утворюються вони найчастіше на гірських схи­лах і берегах водойм у результаті землетрусів, надмірного насичення вологою глинистих порід, ерозії ґрунту, вирубування лісів, інтенсивного видобування корисних копалин, руйнування схилів дорожніми ровами.

Під час зсувів і обвалів руйнуються будинки та споруди, магістральні трубопроводи та лінії електропередач, системи життєзабезпечення; люди зазнають травм, гинуть у завалах.

4.2. Охарактеризуйте негативні наслідки куріння для здоров'я людини. Які спо­соби позбавлення від нікотинової за­лежності?

Однією з соціальних небезпек, найбільш поши­реною в усьому світі, є паління. Причиною вику­рювання першої сигарети є психологічні пробле­ми. Потім для багатьох паління стає звичкою.

На певному етапі виникає нікотинова залеж­ність, обумовлена наркотичним стимулюванням організму нікотином. Однак вплив нікотину на організм триває не­довго і людина знову запалює сигарету, щоб з новою порцією диму одержати чергове стимулювання. Поступово протягом де­кількох років починає розвиватися звикання організму до великих доз нікотину.

Загальний стан токсичного руйнування організму характеризується як захворювання. Рятування нікотинової залежності на першій стадії залежить від курця — досить припинити паління і замінити його вживанням льодяни­ків, горішків тощо. На другій і третій стадіях нікотинової залежності необхідне втручання фахівців-наркологів, що допоможуть позбутися нікотинової залежності за допомогою спеціальних методів і засобів. При палінні людина вдихає продукти тління тютюну і паперу. У тютю­новому димі, що виділяється, наявні близько 3000 хімічних сполук, серед яких, крім нікотину є смоли і подібні їм з'єднання, окис вуглецю, ціаністий водень, окисли азоту, аміак, піридин, радіоактивні речовини. Токсичність тютюнового диму визначається вмістом у ньому нікотину. При викурюванні великої кількості сигарет протягом малого проміжку часу може трапитися гостре нікотинове отруєння. Таке отруєння небезпечне для життя, тому необхідно викликати «швид­ку допомогу». До її приїзду напоїти постраждалого соком, дати активоване вугілля. Людина, що палить, ставить під загрозу не тільки своє здоров'я, але і здоров'я людей, що знаходяться поруч із нею. Так, у людей, що знахо­дяться у прокурених приміщеннях, у крові і сечі виявляли нікотин. При пасивному палінні людина вдихає ті ж продукти тління тютюну, що й ак­тивний курець, в її організмі відбуваються ті ж процеси і підвищується ризик захворювання тими ж хворобами

Білет № 5

5.1. Назвіть причини виникнення метеороло­гічних небезпек (сильний вітер, буревій, смерч тощо) та сформулюйте правила безпечного поводження підчас їх виник­нення.

Вітер — це рух повітря відносно земної по­верхні, що виникає в результаті нерівномірного розподілу атмосферного тиску і спрямований з зони високого тиску до зони низького.

Бурі, як правило, виникають на територіях, не покритих лісом. Тривалість їхньої дії становить від кількох годин до кількох діб. При сильних віт­рах і бурях людина може постраждати від уламків шиферу, черепиці, скла, цеглин, різних предметів, що вітер зриває з будинків і піднімає з землі.

У пустелі, напівпустелі, степових районах, де є ґрунт, не покритий тра­вою, буря піднімає в повітря велику кількість пилу і дрібних частинок землі, утворюючи курну бурю. Висота підйому пилу може досягати 2-3км.Взимку можуть виникнути сніжні бурі — заметілі, що переносять з повітрям величезні маси снігу. Вони небезпечні тим, що при низькій температурі і високій швидкості вітру людина може обморозити відкриті ділянки тіла.

Смерч — сильний маломасштабний атмосферний вихор, у якому повітря обертається зі швидкістю до 100 м/с. Він має форму стовпа з воронкоподібними розширеннями зверху і знизу. Повітря обертається проти годинникової стрілки й одночасно піднімається спіраллю, утягуючи пил, воду, різні предмети. Середня швидкість пересу­вання смерчу — 50—60 км/год, він практично завжди добре видний, при його наближенні чутне сильне гудіння. Заходи особистої безпеки. 1. Насамперед необхідно вислухати повідомлення про час, напрямок і силу вітрів, що передбачаються, рекомендації щодо використання укриттів та евакуації.

2. Прибрати з балконів, лоджій, підвіконь, а також з дахів і знадвору предмети, що можуть бути підхоплені повітряним потоком. 3. Підготувати автономний запас води, їжі, медикаментів, ліхтарик, документи, приймач на батарейках. 4. Загасити вогонь, відключити електроенергію, закрити газові вен­тилі. 5. З легких будівель перейти у сховище або у більш надійний буди­нок. Місце: у середній частині будинку, коридорах, на першому поверсі.

6. Якщо ураганний вітер застав вас на відкритій місцевості, у полі, степу, необхідно сховатися в ямі, кюветі, яру, лягти на дно, щіль­но притиснувшись до землі, і захистити голову руками, сумкою. Вільний одяг необхідно щільно обернути навколо тулуба і міцно зав'язати, щоб він не утворював вітрило. \

8. Якщо ураган застав вас у лісі, потрібно сховатися в тих місцях, де ліс густіший, треба вибрати місце, де дерева однакової висоти.

9. Якщо ураган застав вас на воді, необхідно максимально зменшити вітрильність судна, надійно закріпити всі предмети, встати на якір носом або кормою до хвиль і вітру, щільно задраїти всі отвори, крізь які може потрапити вода.

10. У горах необхідно залишити вершини, перевали, воронкоподібні ущелини, особливо розташовані паралельно повітряному потоку. Згодом слід сховатися в безпечному місці.

11. Під час заметілів бажано не виходити з будинку, а якщо виходи­ти, то не одному. Необхідно попередити рідних чи сусідів, куди ви йдете і коли повернетеся.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]