Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

8.2. Як надати першу допомогу при зупинці дихання?

У людини може зупинитися дихання, напри­клад при задусі, отруєнні чадним газом, уражен­ні електричним струмом, утопленні.

Щоб урятувати життя потерпілого, треба, не гаючи й хвилини, надати йому першу допомогу. Не чекаючи лікаря, якого слід відразу ж викликати, людині починають робити штучне дихання.

Є кілька способів штучного дихання: у положенні на спині, в положенні на животі, з рота в рот, з рота в ніс. Найбільш ефективний спосіб — штучне дихання «з рота в ніс», коли повітря з носоглотки крізь голосову щілину потрапляє безпосередньо в трахею. Той, хто надає допомогу, однією рукою підтримує голову потерпілого, а іншою піднімає його нижню щелепу, за­криваючи рота. Вдувати повітря слід крізь марлю в ніс або використовуючи трубочку, один кінець якої вводять у носовий хід потерпілого.

Висновок. При зупинці дихання необхідно проведення штучної венти­ляції легенів.

Білет 9

9.1. Назвіть основні правила безпечного пе­ребування на льоду. Яка допомога при переохолодженні та обмороженні? Процес утворення нерухомого льодового пок­риву на поверхні водойми називається льодо­ставом. Для пішохода безпечним уважається лід, товщина якого більша за 7 см, не менше 12 см, для ковзанки, розрахованої на масове катання,— 25 см. Масова пішохідна переправа через річку дозволяється при товщині льоду 15 см.

Запобіжні заходи при ранньому льодоставі

1. Не виходьте на лід, міцність якого вам невідома. 2. Не виходьте на лід, що має темний відтінок. Безпечним є лід зе­ленуватого відтінку, що має товщину від 7 до 25 см.

3. Лід може бути слабким біля стоку вод, упадіння струмочків у водой­му, біля кущів, очерету, водоростей, що вмерзнули в лід.

4. Слід обходити ділянки, покриті товстим шаром снігу,— під ним лід наростає повільніше і завжди тонший.

5. Відправляючись на підлідний лов, пам'ятайте, що не можна робити ополонки близько одна від одної, також не можна збиратися вели­кими групами в одному місці.

Якщо під вами провалився лід, розставте руки в сторони по крайці льоду, щоб удержатися на поверхні, і кличте на допомогу. До приходу допомоги пос­тарайтеся обережно вибратися на лід, не обламуючи його крайку, наповзаю­чи грудьми і по черзі підтягуючи ноги. Не робіть різких рухів, не крутіть руками, не обламуйте лід.

Вибравшися на лід пробиратися до берега треба поповзом. Вибравшися на берег, бігцем відправляйтеся до житла і не зупиняйтеся доти, поки не опинитеся в теплі.

Якщо на ваших очах людина провалилася під лід, необхідно негайно прийти їй на допомогу:

— Допомога повинна прийти якнайшвидше;

— не можна підбігати до людини, що провалилася під лід, підбиратися до неї потрібно поповзом,

— не можна підповзати до самого краю ополонки. Наблизившись на максимально можливу, киньте постраждалому мотузку, шарф, палку, щоб він схопився за неї.

Якщо постраждалий тремтить, викличте «швидку допомогу» і надай­те йому першу допомогу як при переохолодженні. Якщо постраждалий не дихає і знепритомнів, необхідно-надати йому першу допомогу як при утопленні.

Розрізняють чотири ступені обмороження:

— перший — почервоніння і припухлість шкіри;

— другий — поява на шкірі невеликих пухирів;

— третій — поява на шкірі великих пухирів, наповнених рідиною;

— четвертий — некроз тканин.

Ознаки обмороження: в обмороженому органі з'являється відчуття хо­лоду, потім поколювання, біль, як при опіку, потім часткова або повна втрата чутливості.

Перша допомога при обмороженні полягає в поновленні кровообігу в обмороженому органі. Для цього обморожене місце оголюють, намага­ючись не пошкодити шкіру примерзлим одягом або взуттям, занурюють у теплу воду (18—'20. °С), одночасно роблять легкий масаж. Поступово протягом 20—-ЗО хвилин температуру води доводять до 37 °С. Одночасно постраждалому необхідно дати гарячий чай, каву, зігріти за допомогою грілок. Після цього обморожені ділянки тіла обережно обсушують м'яким рушником, протирають спиртом, накла­дають стерильну пов'язку, тепло вкутують і відправляють у лікувальну установу.

Ні в якому разі не розтирайте обморожені ділянки снігом, щоб уникнути ушкодження шкіри і потрапляння інфекції. Не слід також занурювати об­морожені руки і ноги в холодну або гарячу воду, зігрівати їх біля багаття, на гарячій грубці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]