Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

25.1. Доведіть необхідність захисту навко­лишнього середовища.

Серед найважливіших чинників, що зумовлю­ють проживання людини на Землі,— забруднен­ня навколишнього середовища. Воно виявляєть­ся через концентрацію у воді, повітрі, ґрунті тих чи інших речовин або енергій вище за природні норми й може викликатись як природними, так і антропогенними чинниками.

Чисте повітря необхідне для життя на Землі. Воно складається з кисню й азоту та є найважливішим компонентом довкілля. Без нього неможливе життя.. Коли у повітря, потрапляють домішки, не характерні для його пос­тійного складу, відбувається забруднення атмосфери, що може спричинити істотні зміни в природі.

Найбільш розповсюдженими домішками, які визначають забруднення повітря, є пил, вуглекислий газ, сірчаний ангідрид, окисли азоту, вуг­леводні тощо. Основною, причиною забруднення повітря є господарська діяльність людини. -

Один з найважливіших екологічних параметрів міської території — за­бруднення атмосферного повітря шкідливими викидами промислових під­приємств, побутових котелень, теплоелектроцентралей і т. п.

Постійне забруднення повітря загрожує здоров'ю людей. Вдихаючи забруднене повітря, людина завдає шкоди своєму організмові, своєму здоров'ю.

Промислові підприємства викидають у повітря понад 1000 видів шкідливих речовинУ місцях великого скупчення людей і тварин природної чистої води зазвичай не вистачає, особливо якщо її використовують для збирання нечистот і перенесення їх якнайдалі від населених пунктів. Вода стає біологічно мертвою — у ній залишаються тільки анаеробні бактерії; вони процвітають без кисню й у процесі своєї життєдіяльності виділяють сір­ководень — отруйний газ зі специфічним запахом тухлих яєць. Забруднену воду можна очистити. За сприятливих умов це відбувається природним шляхом у процесі природного кругообігу води. Щоб природні системи зуміли відновитися, необхідно насамперед припинити подальше потрапляння відходів до річок

.Дим, попіл і промислові гази разом із дощем осідають на землю; хімічні сполуки й нечистоти, внесені в ґрунт із добривами, потрапляють до річок із ґрунтовими водами. За останні десятиліття дедалі більшу частину кругообігу прісних вод стали складати промислові та комунальні стоки.

Важливе місце в збереженні гідроресурсів від якісного виснаження на­лежить очисним спорудамОчисні споруди розв'язують проблему збереження якості прісних вод лише до певної стадії. Потім настає момент, коли гідроресурсів уже не вистачає для розведення зростаючої кількості очищених стоків. Тоді по­чинається прогресуюче забруднення гідроресурсів, настає їх якісне вис­наження.

25.2.Назвіть основні правила безпеки на уроках та під час проведення масових заходів у загальноосвітніх навчальних закладах.

Вимоги безпеки під час виконання робіт на уроці фізики

1. Виконання і контроль за підготовкою, проведенням занять, дослідів та інших видів робіт здійснюються вчителем фізики.

2. Перебування тих, хто навчається, у приміщенні кабінету фізики й у лаборантській допускається тільки в присутності завідувача кабінета або вчителя.

3. Учні зобов'язані:

— не починати виконання робіт без дозволу вчителя;

— не залишати робоче місце без дозволу вчителя;

— користуватися інструментом тільки з ізольованими ручками;

— розміщати прилади, матеріали, устаткування на своєму робо­чому місці так, щоб їхнє падіння було неможливим;

— не включати джерела електроживлення без дозволу вчителя.

4. Переключення в електричних схемах устаткування кабінету здійс­нюється тільки вчителем.

5. Вмикання електроустаткування здійснюється послідовно від загального вимикача до вимикачів ланцюгів, що відходять. Відключення

здійснюється у зворотному порядку. Перед вмиканням загального вимикача необхідно переконатися у відключеному стані таких ви­микачів.

6. При збиранні експериментальних установок варто використовувати провід з наконечниками і запобіжними чохлами, з міцною ізоляцією без видимих ушкоджень.

7. Джерело струму до електроланцюга підключати в останню чергу. Зібраний ланцюг включати тільки після перевірки і з дозволу Вчи­теля. Наявність напруги в ланцюзі перевіряти тільки приладами або покажчиками напруги.

8. Для приєднання споживачів до мережі користуватися штепсельними з'єднаннями.

9. При проведенні дослідів не допускати граничних навантажень вимірю­вальних приладів вище зазначених на шкалі приладів значень.

При роботі з електричними машинами дотримуватися заходів без­пеки, що попереджають травмування учнів частинами машини, що обертаються, перевіряти цілісність і кріплення захисних пристосу­вань і огороджень. Не нахилятися до частин машини, що оберта­ються.

Під час проведення робіт користуватися тільки справними прила­дами й устаткуванням.

Не доторкатися до неізольованих елементів, що знаходяться під напругою.

Роботи в аварійних випадках повинні виконуватися з дотриманням усіх технічних заходів, що забезпечують безпеку їх здійснення, з по­дальшим оформленням запису в оперативному журналі. Правила безпеки на уроках хімії

1. Вхід стороннім особам у кабінет хімії під час проведення практич­них занять забороняється.

2. Перебування учнів у приміщенні кабінету хімії допус­кається тільки в присутності вчителя.

3. У кабінеті дозволяється проводити тільки експерименти, передбачені навчальними програмами.

4. Хімічні досліди слід виконувати з такими кількостями і концент­раціями речовин, у приладах, у тих умовах і порядку, що зазначені в посібнику з проведення експерименту.

5. Усі досліди, призначені до проведення учнями, повинні бути по­передньо виконані вчителем. При цьому всі реактиви повинні ви­користовуватися з того лабораторного посуду, з якого вони будуть видаватися учням, і в тих кількостях, у яких будуть застосовуватися ними.

6. Видача учням хімічних реактивів, необхідних для дослідів, здійс­нюється вчителем у кількостях, необхідних для проведення цього експерименту.

7. Досліди, що супроводжуються виділенням шкідливих парів і газів, виконуються тільки у витяжній шафі при справно діючій вентиля­ції.

8. Витяжна шафа повинна бути забезпечена захисним екраном з орг­скла. Досліди, що є підвищено небезпечними, виконуються тільки вчителем.

9. Реактиви необхідно брати тільки порцеляновими ложками, шпате­лями або совочками.

10. Залишки кислот, лугів, сірчистих сполук, вогненебезпечних рідин, а також розчини варто зливати в призначені для цього склянки.

11. Насипати або наливати реактиви слід тільки на столі. Розсипаний або пролитий реактив зсипати або зливати назад у тару до основної кількості реактивів не дозволяється.

12. При визначенні речовини за запахом не можна нахилятися над гор­лом посудини і сильно вдихати пари і газ, що виділяються. Для цьо­го потрібно легким рухом долоні над горлом посудини направляти пари або газ до носа і вдихати обережно.

13. Знімаючи з плити посуд з гарячою рідиною, необхідно захищати руку тканиною.

14. Треба обережно закріплювати посудину у тримачі штатива, доки не відчуватимеш утруднення в обертанні.

15. Під час нагрівання рідини не можна заглядати в посудину зверху з тим, щоб запобігти викиданню нагрітої речовини.

16. Не тримати вогне- і вибухонебезпечні речовини поблизу відкритого вогню і сильно нагрітих предметів.

17. Не залишати без догляду палаючі газові пальники, спиртівки і вклю­чені електронагрівальні прилади.

18. Усі учні при проведенні практичних занять повинні користуватися спецодягом і засобами індивідуального захисту.

19. Для учнів:

Під час роботи будьте обережними, дотримуйтесь порядку і чистоти на робочому місці.

20. Приступати до виконання завдання тільки з дозволу вчителя.

21. Виконувати тільки ту роботу, що передбачена завданням або дору­чена вчителем.

22. Не відволікатися самому і не відволікати інших від роботи сторон­німи розмовами.

23. При виконанні завдання користуватися посудом, приладами і реак­тивами, даними вчителем. Не брати посуд, реактиви тощо з інших столів.

24. Хімічні речовини для досліду брати точно в кількостях, передбаче­них методикою проведення досліду або за вказівкою вчителя.

25. Перед тим як взяти реактив для досліду, прочитати етикетку на тарі, щоб уникнути помилки.

26. Особливо обережними бути при роботі з кислотами і лугами, не­ухильно виконувати всі вимоги безпеки, запропоновані правилами роботи з цими речовинами.

27. Не виливати в раковини залишки кислот^лугів та інших реактивів, а також розчинів, отриманих в результаті досліду.

28. Роботу з органічними розчинниками виконувати у витяжних шафах, дотримуючись вимог безпеки, запропонованих правилами роботи з розчинниками.

Вимоги безпеки по закінченні роботи

1. По закінченні роботи необхідно:

— негайно виключити електроприлади, закрити газові і водопро­відні крани;

— прибрати робоче місце;

— ретельно вимити руки з милом.

2. Виходити з кабінету тільки з дозволу вчителя.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

1. У випадках аварії (розбився прилад, склянка з агресивною рідиною),

коли виділяється значна кількість отрутних парів і газів, негайно вивести всіх учнів з приміщення і після цього приступити до лікві­дації аварійного стану, застосовуючи при цьому протигаз та інші захисні засоби.

2. Якщо пролито органічні розчинники, необхідно:

— негайно вивести учнів з приміщення;

— погасити в приміщенні всі пальники, виключити електричні прилади;

— закрити двері, відкрити вікна або фрамугу;

— зібрати пролиту рідину ганчіркою, вичавити її над широкою посудиною і потім перелити рідину у посудину для збору від­працьованих рідин;

— припинити провітрювання приміщення тільки після повного зникнення запаху пролитого розчинника;

— при збиранні використовувати спеціальні окуляри і гумові ру­кавички.

Правила безпеки при проведенні ігор на уроках фізкультури

1. Заняття проводяться тільки з вчителем або інструктором, що має дозвіл адміністрації на проведення занять.

2. На заняттях учні повинні бути у відповідній спортивній формі. Кількість учнів не повинна перевищувати встановлену санітарно-гігієнічними нормами.

3. Спортивний зал і його устаткування повинні відповідати вимогам безпеки і санітарії щодо місць проведення навчального процесу.

4. Займатися на гімнастичних снарядах можна тільки з викладачем або його помічником, що одержав відповідний інструктаж.

5. При виконанні вправ потоком необхідно витримувати достатній інтервал.

6. Не можна виконувати складні елементи без страховки, що здійснює вчитель.

7. Займатися потрібно лише на справному устаткуванні, при виявленні поломок негайно повідомити вчителя або інструктора.

8. Спортивні снаряди повинні відповідати віковим та антропологічним даним учнів.

9. Забороняється переносити і перевозити важкі гімнастичні снаряди без використання спеціальних транспортних засобів і пристосувань, а також без залучення необхідної кількості учнів.

10. Встановлювати гімнастичні снаряди, змінювати їхню висоту необ­хідно тільки відповідно до правил безпеки.

11. Не можна стояти близько до снаряда при виконанні вправ іншими учнями.

12. На уроках фізичної культури забороняється виконувати вправи, що відсутні в програмі з фізичної культури.

13. Забороняється зісковзувати вниз при виконанні лазіння по канату та жердині.

14. Усі вправи виконуються після дозволу вчителя або інструктора.

15. Необхідно точно дотримуватися правил гри, не допускати грубих прийомів.

Після проведення занять необхідно:

— скласти спортивний інвентар;

— прибрати місце занять;

— зробити вологе прибирання і провітрити спортивний зал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]