Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

2.1. Охарактеризуйте складові здоров'я лю­дини. Обґрунтуйте позитивний вплив здорового способу життя на самопо­чуття людини.

Здоров'я — це фізична, соціальна і психологічна гармонія людини.

Це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Складові здоров'я

Фізичне здоров'я — досконалість саморегуляції організму, гармонія фізіо­логічних процесів і, як наслідок, максимум адаптації до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Соціальне — як міра соціальної активності, діяльного ставлення люд­ського індивідуума до світу.

Емоційне здоров'я — рівновага позитивних і негативних емоцій, психо­логічна рівновага емоцій.

Поняття «індивідуальне здоров'я» містить у собі збереження і розвиток біологічних, фізіологічних і психічних функцій людини, оптимальної пра­цездатності і соціальної активності за найбільшої тривалості життя.

Фізичне здоров'я найчастіше пов'язують з показниками сили і витривалості організму.

Емоційне здоров'я обумовлюється відсутністю нервової напруги у лю­дини, нервових перевантажень, стресових ситуацій, умінням аналізувати свої вчинки і вчинки оточуючих, духовним розвитком особистості.

Для збереження необхідно виконувати такі рекомендації:

працюйте не більше восьми голий щодня;

спробуйте дотримувати більш ритмічного режиму харчування, зосередьтеся на сьогоденні. Починайте нову справу без страху; намічайте реальні терміни закін­чення тієї чи іншої роботи; ставте перед собою задачі, які можна розв'язати; виявляйте почуття відкрито; не вдавайтеся до постійної підтрим­ки з боку інших людей. Беріть відповідальність на себе.

Дослідним шляхом людство дійшло висновку, що непомірність у хар­чуванні, зловживання алкоголем, малорухомий спосіб життя знижують ресурс здоров'я, у той час як заняття спортом, раціональне харчування, загартування підвищують його.

Рухова активність тренує м'язи всього тіла, допомагає людині стиму­лювати розумову діяльність, попереджає захворювання суглобів, тому не­обхідна щоденна ранкова зарядка, біг на свіжому повітрі, прогулянки на лижах, катання на ковзанах, спортивні ігри.

Загартовування організму зміцнює імунну систему людини, попереджає виникнення і розвиток різних захворювань.

Культура харчування людини припускає використання тваринної і рослин­ної їжі в необхідних їй співвідношеннях для забезпечення організму білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мікроелементами в повному обсязі.

Не мож­на споживати багато надмірно жирної їжі, до м'яса обов'язково додавати са­лати зі свіжих овочів, у достатній мірі їсти свіжі овочі і фрукти. їсти потрібно в спокійному стані, не поспішаючи, ре­тельно пережовуючи їжу.

2.2. Як необхідно діяти під час витоку газу у приміщенні та надавати допомогу при отруєнні газом?

Місце витоку газу можна знайти в такий спосіб.

На око. Обробити трубу мильною піною. У ви­падку витоку на поверхні труби в місці витоку газ буде вириватися зі свистом.

На запах. Характерний запах газу стає відчутнішим поблизу місця ви­току.

Ніколи не шукайте місце витоку газу за допомогою відкритого полум'я — це вибухонебезпечно

При виявленні витоку газу уникайте будь-яких дій, що можуть викликати іскру. Закрийте крани перед газовими приладами і на приладах, у випадку газобалонного устаткування — вентиль на балоні і крани на плиті. Відкрийте вікна і двері, утворивши протяг, і ретельно провітрить при­міщення. Забороняється включати електрику. Не користуйтеся для освітлення відкритим вогнем — це також може викликати вибух. Не ПАЛІТЬ .Повідомте про витік газу в аварійно-диспетчерську службу газового гос­подарства за телефоном 04 і залиште приміщення .

При отруєнні природним або зрідженим газом для надання допомоги постраждалому необхідно — винести постраждалого на свіже повітря;

— викликати лікаря;

— за допомогою пальців і рушника звільнити дихальні шляхи постраждалого від блювотних мас; — у випадку втрати свідомості піднести до носа постраждалого ватку, змочену нашатирним спиртом,; — у випадку зупинки дихання необхідно зробити штучне дихання за методом «рот у рот», або «рот у ніс»; — допускається змочування губ і обличчя постраждалого водою, поїти не можна до приїзду лікаря. Забороняється також давати ліки і робити промивання шлункаЛюдина, що отруїлася чадним газом, відчуває головний біль, запаморочення, загальну слабість, сонливість, нудоту. Починається блювота, людина швидко непритомніє настає зупинка дихання і, якщо вчасно не буде надана медична допомога, може наступити смерть. Тому навіть невелика концентрація чадного газу в повітрі є серйозною небезпекою для життя. Для запобігання отруєнню продуктами згоряння газу необхідно: — підтримувати вентиляцію в робочому стані, періодично ретельно її чистити, не допускаючи засмічення; — провітрювати приміщення після роботи газових приладів; — не допускати обігріву квартири палаючим газом; — при роботі газових приладів закривати двері в житлові приміщення квартири.

Білет З

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]