Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

13.2. Як уникнути отруєння ртуттю та яка пер­ша допомога при цих отруєннях?

Ртуть — сріблистий рідкий метал, важчий за всі відомі рідини. Застосовується в термомет­рах, манометрах, газорозрядних приладах, при виготовленні хлору, їдкого натру. Ртуть легко випаровується при низькій температурі, при розливі ртуті її пари рівномірно розподіляють­ся по всій площі розливу. За температури більше 28 °С пари попадають у повітря.

При роботі з ртуттю необхідно використовувати такі засоби перестороги: працювати в протигазі або респіраторі, використовувати гумові рукавички, комбінезони, халати закритого типу і взуття з гладкими підошвами.

При розливі ртуті усі, хто опинився в місці розливу, повинні залишити небезпечне місце і викликати фахівців. Вийшовши із зони ураження, треба перемінити одяг, прийняти душ, прополоскати рот 0,25 %-м розчином марган­цівки і обов'язково почистити зуби. Потім промити кишечник водою, на склянку якої додати активованого вугілля. Потім випити молока, можна також випити збиті з водою яєчні білки.

Ртуть — дуже токсичний метал. Потрапляючи в організм, він відкла­дається в тканинах і з організму не виводиться. Ознаки отруєння ртуттю: швидка стомлюваність, слабість, сонливість, головний біль, металевий при­смак у роті, болі у животі, сильне слиновиділення. При сильних отруєннях починають тремтіти руки, повіки, у важких випадках — ноги.

Білет 14

14.1. Обґрунтуйте необхідність дотримання правил безпеки при пересуванні на ве­лосипеді та мотоциклі.

Правила для велосипедистів

Під час їзди на велосипеді не варто дуже силь­но триматися за кермо, дивитися потрібно не на

колесо, а метрів на 5—6 уперед. Педалі слід обертати рівномірно, без пош­товхів. При нахилі велосипеда кермо потрібно повернути в той ж бік, і тоді велосипед випрямиться.

Під час їзди на велосипеді корпус повинний бути злегка нахилений уперед, руки зігнуті в ліктях. На педаль потрібно натискати передньою частиною ступні.

Рухатися по дорозі на велосипеді дозволяється особам, що досягли 14-літнього віку. При русі по дорозі велосипедист повинен мати картку з інформацією про себе.

Велосипеди повинні бути обладнані звуковим сигналом і світловідбивачами.

Водії велосипедів, рухаючись групами, повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

Колона велосипедистів, що рухається по проїжджій частині, повинна бути розділена на групи з дистанцією руху між групами 80—100 м.

Велосипедистам забороняється;

а) керувати велосипедом з несправними гальмом, звуковим сигналом, а затемна й в умовах недостатньої видимості — з.невключеною фарою і без світловідбивачів;

б) рухатися по автомагістралях і дорогах для автомобілів, а також по проїжджій частині, якщо поруч є велосипедна доріжка;

в) рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках

г) під час руху триматися за інший транспортний засіб;

д) їздити не тримаючись за кермо і знімати ноги з педалей;

Велосипедисти можуть перевозити тільки такі вантажі, що не заважають керувати транспортним засобам і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Велосипедистам забороняється перевозити пасажирів на велосипеді, за винятком дітей до 7 років на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками.

Мотоцикл

Безпека мотоцикла поділяється на активну, пасивну, післяаварійну й екологічну.

До елементів активної безпеки мото­цикла належать: стійкість, керованість, маневреність, швидкість, оглядовість, гальмові показники, зручність, місця водія, зручність місця пасажира, колір мотоцикла.

Внутрішня пасивна безпека характе­ризується: міцністю сидінь і надійністю їхнього кріплення, травмобезпечністю стернового керування, наявністю захис­них щитків для рук і ніг, наявністю спе­ціальних підніжок і дуг безпеки для ніг, наявністю спеціальних дитячих сидінь, захисними властивостями коляски.

Зовнішня пасивна безпека забезпе­чується травмобезпечністю зовнішніх виступів мотоцикла.

До елементів посляаварійної безпе­ки відносять захисні властивості ко­лясок, а також шоломи безпеки, що є обов'язковими для водіїв мотоциклів та їхніх пасажирів. Мотошолом безпеки знижує важкість наслідків дорожньо-транспортних пригод, а також захищає під час руху голову й очі водія мотоцик­ла від попадання пилу, бруду, сторонніх предметів.

Екологічна безпека обумовлюється конструкцією двигуна і вихлопної тру­би, рельєфом протекторів коліс, твердіс­тю кріплення деталей мотоцикла.

Перевозити пасажирів на мотоциклі дозволяється тільки в колясці і на задньому сидінні мотоцикла. Не дозволяється перевозити на задньому сидінні дітей які не досягли віку 12 років. Перевезення пасажирів у кузові вантажного мотоцикла заборонено.

Під час руху на мотоциклі пасажирам забороняється:

відволікати увагу водія від управління транспортним засобом і заважати йому у цьому.

— сидіти на вантажі у мотоколясці, що знаходиться на одному рівні з бортами або виступає вище їх;

— перевозити людей у кузові вантажного мотоцикла;

На мотоциклі дозволяється перевозити тільки такі вантажі, що не заважають управляти мотоциклом і не створюють перешкод для інших учасників дорожнього руху.

Правила для мотоциклістів

Перед виїздом обов'язково перевірте гальма, звукову і світлову сигналіза­ції. Забороняється виїжджати на проїжджу частину з несправним гальмом і звуковим сигналом.

Одяг водія і пасажира мотоцикла повинен бути зручним і не заважати управлінню мотоциклом.

Будьте уважним до пішоходів, що можуть зненацька почати перехо­дити вулицю.

Будьте уважними до автолюбителів, які під час обгону створюють повітряну хвилю, що може викликати втрату рівноваги.Рухаючись проїжджою частиною в колоні, мотоциклісти повинні їхати один за одним.

Знижуйте швидкість на дорозі, вкритій піском, льодом або снігом на спуску. Не буксируйте інших та не їздіть самі на буксирі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]