Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

9.2. Які ознаки вивихів, переломів кінцівок? Опишіть правила допомоги при цих уш­кодженнях.

Перелом — це повне або часткове порушення цілісності кісток у результаті удару, стискання, здавлювання, перегину або іншого впливу.

Для переломів характерний біль у момент травми і після неї, неприродне положення кін­цівки, зміна її форми і довжини, поява рухли­вості в місці ушкодження.

Переломи бувають:

— закриті — коли кістка зламана, але не порушена цілісність шкіри;

— відкриті — коли в ділянці перелому є рана, з якої кістки іноді стир­чать назовні.

Для іммобілізації використовуються шини, а також підручний матеріал.

При накладенні шини або підручного матеріалу потрібно дотримувати­ся обов'язкового правила: забезпечити нерухомість принаймні двох суг­лобів — одного вище, а другого нижче місця перелому. Якщо важко визначити,є в даному випадку перелом чи ні, усе-таки краще зробити іммобілізацію.

При відкритому переломі знімати з постраждалого одяг не треба — шини накладають прямо поверх одягу. Шини при накладенні повинні бути об­кладені ватою або обгорнені м'якою тканиною.

Як шини можна використати підручний матеріал: дошки, лижі, листи фанери, інші тверді предмети, що можуть утримувати травмовану кінцівку в одному положенні.

При ушкодженні стегна гомілки або стопи можна робити іммобілізацію, поклавши постраждалого на спину і міцно зв'язавши обидві ноги разом. При переломі стегна накладаються дві шини: одна — із зовнішнього боку стегна; друга накладається з внутрішнього боку стегна.

При переломі плеча і плечового суглоба потрібно забезпечити нерухо­мість у плечовому, ліктьовому і променезап'ястковому суглобах.

.

При переломах кісток передпліччя шину моделюють таким чином, щоб вона пройшла від плечового суглоба через плече, зігнутий ліктьовий суг­лоб, ушкоджене передпліччя, через променезап'ястковий суглоб до осно­ви пальців.

Правила накладення стерильних пов'язок полягають у такому:

— вимити руки й обробити їх спиртом;

—і шкіру навколо рани протерти марлею або ватою, змоченою йодом, настойкою брильянтової зелені, міцним розчином марганцівки, починаючи від краю рани до пе­риферії;

— розірвати за нитку стерильний пакет;

— узяти двома пальцями стерильну серветку, при цьому до того боку, що буде накладатися на рану, ні в якому разі не доторкатися;

• ■

— накласти на рану стерильну серветку так, щоб вона закривала краї рани, закріпити її за допомогою бинта. При вивихах відбувається стійке зміщення суглобних поверхонь кіс­ток. Для вивиху характерні укорочення або подовження кінцівки, що викликає наростаючий біль у суглобі, який посилюється при рухові, утруднення активних рухів і різке обмеження пасивних рухів. При вивихові можуть бути ушкоджені зв язки, судини, нерви.

Перша допомога полягає насамперед у тому, щоб забезпечити нерухомість ушкодженої кінцівки. Для цього на суглоб накладають фіксуючу тугу пов'язку або забезпечують нерухомість за допомогою шини. Після цього постраждалого доставляють у лікувальну установу. При сильних болях необхідно дати таблетку анальгіну, баралгіну тощо.

Щоб зменшити біль і набряк, рекомендується прикласти до місця вивиху лід або грілку з холодною водою.

Білет 10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]