Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

24.1. Охарактеризуйте безпечні дннаселення під час аварії транспорту з небезпечним вантажем.

Нині будь-який вид транспорту становить по­тенційну небезпеку. Особливо небезпечне пере­везення небезпечних вантажів і не знешкодженої тари з-під них. До небезпечних вантажів нале­жать гази, легкозаймисті, вибухонебезпечні, отруйні і радіоактивні речовини. Перевезення таких вантажів здійснюється в основному автомобільним і залізничним транспортом. Для перевезення небезпечних вантажів існують спеціальні правила: обмеження швидкості, встановлення розпізнавальних знаків «Небезпечний вантаж», дотримання спеціальної дистанції й інтервалу, супровід вантажу.

Почувши інформацію про аварію, необхідно надягти індивідуальні засо­би захисту органів дихання та шкіри. Закрити вхідні двері, вікна і кватирки, вимкнути електроприлади, перекрити газ, погасити вогонь у печах.

Виходити із зони ураження треба у бік, перпендикулярний до напрямку вітру. При аваріях із викидом хлору слід уникати переходу через тунелі, яри, лощини, тому що хлор концентрується в низинах.

У вогнищі хімічного ураження через небезпеку вибуху не можна ко­ристуватися відкритим вогнем, газом, побутовими електроприладами з від­критими спіралями, включати вимикачі.

На території забруднення необхідно пам'ятати наступне:

— не можна вживати в їжу місцеві продукти рослинного і тваринного походження;

— слід ущільнити віконні та дверні прорізи, щоб уникнути потраплян­ня пилу, якомога частіше робити вологе прибирання, не допускати скупчення пилу; .

— необхідно строго дотримуватися правил особистої гігієни.

24.2.Які існують шляхи забезпечення інфор­маційної безпеки в сучасному світі?

Сучасна інформаційна система. Інформація — пові­домлення про навколишній світ та процеси, що в ньому проходять, які сприймаються людиною або спеціальними пристроями; повідомлення, у яких говориться про стан справ, про стан чого-небудь. -

До інформаційної системи можна віднести телебачення, радіо та зв'язок. Традиційні засоби — це друковані періодичні видання засобів масової інформації; художня, навчальна та науково-пуб­ліцистична література, телерадіомовлення та інші джерела: театрально-концертна діяльність, кінопрокат, музей, виставки і т. д. та електронні джерела.

Сучасні засоби масової інформації. До сучасних засобів інформації належать друковані , ефірні та електронні. До електронної системи можна віднести радіотелефонні мережі, аудіо- та відеозаписи, ком­пакт-диски і, звичайно ж, комп'ютерні системи із глобальною Інтернет - мережею. Усі перелічені способи масової інформації мають велике значення у житті людини, безпосередньо чи опосередковано впливають на її здоров'я.

У наш час усе більше поширюється пересувне супутникове телебачення.

Через велику кількість інформації, людині важко орієнтуватися в ін­формаційному потоці, відрізнити неправдиву інформацію від правдивої. Значного поширення набула на ринку інформаційних послуг так звана «жовта преса», яка дає інформацію без коментарів, або ту, за яку не від­повідає юридично.

Що необхідно, щоб створити особисту безпеку від негативного впливу ЗМІ?

1) Перш за все необхідно відпрацювати активну життєву позицію. Для цього необхідно мати інформацію про питання, яке вас цікавить, із різних джерел; вміти аналізувати цю інформацію, щоб зробити висновок, у якому джерелі інформація найбільш повна і достовірна; необхідно навчитися давати об'єктивну оцінку подіям, що відбува­ються.

2) При одержанні інформації необхідно знати, чиєю власністю є цей засіб масової інформації (державний чи приватний), щоб зрозуміти спрямованість тієї чи іншої інформації.

, 3) Слід завжди пам'ятати, що газети з оголошеннями — «настільна книга» для потенційного бандита і грабіжника.

Білет 25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]