Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України З.Ф..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Тема 7: Україна на початку хх ст. Українська національно - демократична революція 1917-1920 рр.

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

  • особливості соціально-економічного розвитку українських земель початку ХХ ст.;

  • виникнення та діяльність українських національних партій і організацій у добу Центральної Ради та Директорії;

  • Універсали Центральної Ради;

  • діяльність гетьмана П. Скоропадського;

  • значення злуки УНР та ЗУНР у 1919 році.

План вивчення теми

  1. Економічний та соціально-політичний розвиток України в 1910-1914 рр. Розгортання національного руху в Україні.

  1. Особливості економічного і політичного розвитку західноукраїнських земель у 1900-1914 рр. Національний склад населення і міжнаціональні відносини. Українські й польські політичні партії та їх програмні цілі.

  1. Причини, початок та характер першої світової війни. Основні воєнні дії на території України в 1914-1917 рр.

  2. Лютнева революція в Росії. Політика Тимчасового уряду щодо України.

5. Україна в період війни проти білополяків та Врангеля. Варшавський договір Петлюри з Пілсудським. Білополяки в Києві. Наступ радянських військ на Варшаву, та його невдача. Остаточна поразка Директорії УНР. Ризький мир

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання необхідно пам’ятати, що Перша світова війна стала часом загострення всіх протиріч. Війна нівелювала перешкоди на шляху до демократизації соціальної та політичної структури суспільства. Росія не сприймала ідею автономної України. Національний рух в Галичині поч..ХХст. виявив послідовність в питанні соборнізації українських земель. Найактивнішою політичною силою стає Українська національно-демократична партія, заснована 1899 р. За своєю діяльністю УНДП випереджала інші українські партії. Також необхідно звернути увагу на те, що події першої світової війни призвели до організації українських сил у серпні 1914 р. Розкрийте специфіку діяльності партій у добу Центральної Ради (УНП, ТУП, УПСР, УСДРП).

Складіть хронологічну таблицю основних положень Універсалів Центральної Ради, а також перерахуйте прорахунки Центральної Ради.

Необхідно порівняти здобутки зовнішньої політики Центральної Ради та Гетьманської держави. Необхідно розкрити причини непопулярності політики Гетьманського уряду серед населення України (насамперед селян та робітників).

Порівняйте політичну програму та напрями діяльності урядів ЗУНР та УНР. Доведіть, що, незважаючи на урочисте проголошення злуки ЗУНР та УНР, у той період не могло відбутися справжнє воз’єднання українських земель.

Окрім попереднього слід відзначити проте, що під ударами Польщі, яку підтримували країни Антанти, ЗУНР, незважаючи на відчайдушні спроби відстояти свою незалежність, втрачає контроль над власною територією. У квітні 1920 р. між Польщею та урядом УНР було встановлено кордон, за яким західноукраїнські землі відійшли до складу Польщі. Паризький договір 15 березня 1923 р. узаконив розчленування українських земель, затвердивши новий кордон по Збручу.