Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України З.Ф..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які національні партії виникли в кінці ХІХ - на початку ХХ ст. в Україні?

  2. Невирішеністю яких нагальних проблем обумовлювалась доречність діяльності перших українських партій?

  3. Який вплив на піднесення українського національного руху мала революція 1905-1907 років?

  4. У чому полягали особливості діяльності українців в Державній Думі?

  5. Які плани виношували щодо українських земель країни-учасники ворогуючих блоків напередодні та в ході Першої світової війни?

  6. У чому полягали особливості російської політики щодо Галичини?

Бібліографічний список до теми

  1. Бойко О.Д. Історія України: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. - К.: Видавничий центр “Академія”, 2002.

  2. Висоцький О.Ю. Українські національні партії початку ХХ століття: соціалістичний сегмент (УСДРП та УПСР у компаративістському вивченні). - Монографія. – Дніпропетровськ: ДДФЕІ, 2001.

  3. Висоцький О.Ю. Історико-порівняльний аналіз виникнення та ідеологій українського соціал-демократичного та есерівського рухів. //Грані. - 1999. - №3(5). - С.15-34.

  4. Історія України: Курс лекцій: В 2-х кн. - Кн.2. – К., 1992.

  5. История Украинской ССР: В 10-ти т. - Т.6. – К., 1984.

  6. Політична історія України: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. /За ред. В.І. Танцюри. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2001.

  7. Субтельний О. Україна: історія. – К., 1991.

.

Тема 8: Розвиток України в умовах утвердження тоталітарного режиму (1920-1939 р.)

Мета заняття: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

  • становище західноукраїнських земель у 1920-ті - 1930-ті роки та їх включення до складу УРСР.

  • досягнення та втрати української культури в 1920-ті - 1930-ті роки;

  • сутність “воєнного комунізму”;

  • особливості нової економічної політики;

  • досягнення та втрати української культури в 1920-ті - 1930-ті роки;

  • становище західноукраїнських земель у 1920-ті - 1930-ті роки та їх включення до складу УРСР.

План вивчення теми

  1. Міжнародне визнання України. Зовнішньополітична діяльність уряду УРСР на початку 20-х років.

  2. Політичні процеси в Україні в 20-30 роках. Західноукраїнська еміграція в УРСР та її доля.

  3. Культурне будівництво в Україні 20-30 роках. Освіта. Ліквідація неписьменності. Професійно-технічна освіта. Вища і середня спеціальна освіта. Політика українізації навчальних закладів та культ установ. Наука, література, театр, музика, кіномистецтво. Розвиток образотворчого мистецтва, архітектури, скульптури.

4. Соціально-економічне і політичне становище західноукраїнських земель у складі Польщі. Буковина в складі Румунії. Автономія Закарпаття в Чехословаччині – “Підкарпатська Русь”. Мюнхенська угода. Вибори до сейму. Карпатська Січ. Окупація Закарпаття Угорщиною.

Методичні рекомендації

Вивчаючи перше питання, слід звернути увагу на наступне. Оцінюючи міжнародний правовий статус України з моменту встановлення Радянської влади і до створення СРСР, слід зазначити, що у УРСР була юридично самостійною, незалежною державою. Але самостійною державою Україна була лише по формі: «де-юре». 28 грудня 1920р. було задекларовано договір між РСФРР та УСРР про взаємовідносини, характер яких був доволі неоднозначним.

Однією з трагічних сторінок історії громадянської війни 1918-1920 рр. є проблема політики “воєнного комунізму”, яка була поширена на Україну в результаті другого приходу радянської влади в кінці березня – початку квітня 1919 р. У радянській історичній науці вона однозначно оцінювалася як вимушений і тимчасовий засіб врятування Радянської влади в боротьбі з внутрішньою і зовнішньою контрреволюцією. В сучасній українській науці домінуючою є точка зору, що “воєнний комунізм” був складовою частиною більшовицької командно-адміністративної, директивно-силової системи, початком формування тоталітарного режиму.

Необхідно показати основні заходи впровадження нової економічної політики в Україні у 20-ті роки ХХ ст.. Необхідно розглянути основні складові цієї політики :

  1. В сільському господарстві;

  2. В промисловості;

  3. В сфері торгівлі та фінансів.

  4. Покажіть основні здобутки НЕПу та причини його згортання радянським керівництвом.

Висвітлюючи третє питання, необхідно пам’ятати що, суспільно-політичне та культурне життя в Україні 20-х рр. значною мірою визначалося політикою українізації. У перебігу українізації державні й партійні установи перейшли до української мови в своєму діловодстві. В культурному будівництві 20-х рр. відбувалися складні, суперечливі процеси. З одного боку, воно здійснювалося під знаком відродження національної самобутності українського народу; а з іншого, сталінська адміністративно-командна система, що інтенсивно формувалася, всіма засобами, аж до фабрикації судових справ і репресій, намагалася тримати його, взявши під свій жорсткий контроль.

Також, необхідно згадати, що 17 вересня 1939 р., коли йшла друга світова війна, на основі радянсько-німецького пакту від 23 серпня 1939 р. війська Червоної армії вступили на територію Західної України і Західної Білорусії. На цей час завершувалась окупація Польщі Німеччиною. В історичному плані приєднання західноукраїнських земель було визначною подією, адже вперше за багато віків українці з’єдналися в межах однієї держави.