Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок української мови в школ1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Інформація.

Велике значення у діалозі має міміка − рухи м’язів обличчя, які виражають внутрішній душевний стан людини;

Міміка передає різноманітні відтінки почуттів, ставлення мовця до подій: вона є додатковим засобом спілкування.

Допоміжним засобом спілкування є також жести − рухи людськоготілачи рук, що супроводжують мовлення або замінюють його. Двокрапка ставиться тоді, коли слова автора стоять перед реплікою. Кома і тире ставляться тоді, коли слова автора стоять після репліки. Після коми вони записуються з малої літери.

Завдання 4.

Прочитайте уривок із оповідання Ярослава Стельмаха «Як ми до Генки ходили». Визначте тему та основну думку тексту. Що ви знаєте про Ярослава Стельмаха? Як ви оцінюєте поведінку хлопців? Передайте інтонацією Вашу оцінку. До якого типу мовлення належить текст?. Поясніть вживання розділових знаків у діалозі. Знайдіть у діалозі звертання. Яку роль вони виконують? У якому відмінку використовуються?

Пішли ми якось у гості. До Генки.

Він нам двері відчиняє з відром у руці. І в коридорі підлога мокра.

Ой, − ми кажемо, − в тебе так чисто! А де ваш килимок, щоб ноги витирати?

А він:

Знаєте, хлопці, я оце щойно в квартирі прибрав, бачите, навіть підлогу помив. У мене зараз просто стерильна чистота.

Так що ж. нам зайти не можна? – я питаю.

Зайти можна, − він у відповідь, − але я килимок поправ, і мені, е-е-е, не хотілося б, е-е-е, щоб ви його зразу забруднили.

Ну, то почепи його над ліжком, − Митько каже, − і милуйся. Ходім, Сергію!

Та що ви, хлопці, що ви! Витирати ноги можна. Але я хотів, щоб мама з роботи прийшла, подивилась, як усе чисто в мене, навіть килимок, а потім ви уже витирайте ноги скільки завгодно. Хоч цілий день витирайте, мені не шкода.

Дуже нам цікаво, − я йому, − цілий день ноги об твій килимок витирати.

Митько питає:

Що ж нам, отак під дверима стояти, поки твоя мама прийде?

А Генка:

А ви роззуйтесь!

Я поглянув на підлогу:

І босоніж по мокрій підлозі ходити? Чи, може, в шкарпетках? Заодно й витремо, щоб мама похвалила.(Ярослав Стельмах. «Як ми до Генки ходили»)

(Ярослав Стельмах. «Як ми до Генки ходили»// Барвінок. – К.: Веселка, 1977. – С..127 −130. )

Очікуване виконання.

У тексті розповідається про те, як двоє друзів, Митько та Сергій, завітали в гості до Генки, який щойно вимив підлогу, поприбирав у квартирі. Генка не дуже хотів приймати гостей. Основна думка тексту – варто бути більш гостинним.

Ярослав Стельмах – сучасний український письменник. Він є автором багатьох цікавих творів для дітей, зокрема повістей («Якось у чужому лісі», «Найкращий намет» та ін.). Відомий він і як драматург, чиї п’єси ставляться сьогодні у багатьох театрах України, наприклад, «Шкільна драма».

Цей текст є розповіддю.

Звертання: хлопці, Сергію. Іменники в однині мають кличний відмінок, а в множині – не мають.

Засвоєння матеріалу теми завершується узагальненням і систематизацією знань і тренувальними вправами (вправою називаємо завдання тренувального характеру).

Завдання 5. Розкажіть усе, що ви дізналися про діалог..

Завдання 6. Складіть діалог, який міг би відбутися між двома однокласниками під час шкільної перерви. Розіграйте діалог за особами.

Завдання 6. Складіть діалог, який допоміг би вам розібратися у значенні і використанні у мовленні таких слів: багато, чимало, багацько, багатенько, до біса. Розіграйте діалог за особами.

Завдання 7. Складіть діалог між ученицею і вчителем фізкультури, який допоміг би їй розібратися, де і як їй навчитися ковзанярства. Розіграйте діалог за особами.

Домашнє завдання.

Складіть діалог між учнем і продавцем кіоску про журнали для дітей. Підготуйте розповідь про діалог на прикладі побудованого вами діалогу.