Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен философия - Билеті....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

28. Охарактеризуйте свідомість людини як діалектичне співвідношення об’єктної та суб’єктної реальності, як духовний спосіб орієнтації людини в реальності буття, що розвивається.

Свідомість - поняття, що позначає вищий рівень духовної активності людини як соціальної істоти. Своєрідність цієї активності - в тому, що відображення реальності у формі образів випереджає практичні дії людини, надаючи їм цілеспрямованості.

Всій матерії притаманна властивість відображення. Предмети і явища перебувають у зв’язку і взаємодії. Форми відображення залежать від специфіки і рівня структурної організації взаємодіючих тіл.

Найпростішим прикладом відображення є відображення предметів у дзеркалі.

Співвідношення між результатами відображення і відображуваним предметом може виражатися у вигляді:

  • ізоморфізму - схожість, подібність предметів;

  • гоморфізму - приблизне відображення.

Відображення виявляється у якісно різних формах і залежить від ступеня організації і розвитку самої матерії матеріальним носієм життя є ДНК і РНК.

Свідомість людини виникла в тісному зв'язку з людського мозку під впливом трудової діяльності, спілкування. Є функцією людського мозку, сутність котрої - у відображенні дійсності.

Свідомість є властивістю тільки високоорганізованої матерії, пов'язана з діяльністю людського мозку. Носієм свідомості є головний мозок у сукупності психічних процесів. Це: усвідомлене і неусвідомлене.

Психічні явища - усвідомлені і неусвідомлені пізнавальні процеси, усі психічні властивості людини.

Свідомість - не особлива, відокремлена від матерії сутність. Думка, свідомість реальні. Але це щось суб'єктивне, реальне. Свідомість є суб'єктивний образ об'єктивного світу.

29. Аргументуйте проблематику походження, розвитку і сутності свідомості (Свідомість і мова. Структура і функції свідомості. Свідомість та самосвідомість, свідоме, підсвідоме. Загадкові явища людської свідомості та психіки).

Свідомість - вища, специфічно людська форма саморегуляції взаємовідносин зі світом (зовнішнім і внутрішнім) - природою, суспільством, людини з іншими людьми, самою собою, яка полягає у створенні та використанні ідеальних образів світу за допомогою розумових, емоційних, вольових процесів у їх єдності і одночасно у наданні ідеальним образам певного змісту за допомогою процедур рефлексії і самосвідомості, у виробленні певного ставлення до світу -раціонального,емоційного, морального і етичого. Свідомость має складний комплекс передумов виникнення і розвитку: біологічних (розвиток нервової системи і психіки), суспільно-історичних (розвиток суспільства і культури, у яких зафіксовані форми і засоби практичної і духовної діяльності, спілкування), індивідуальних (формування внутрішнього Я, власний життєвий досвід).

Поняття свідомості - ключове для аналізу усіх форм духовної і душевної життєдіяльності людини, засіб контролю, регулювання, управління взаємовідносин між людиною і світом. Ця проблема має особливе значення для філософії і тому, що ті чи інші підходи до питання про суть свідомості, її характер, співвідносини з буттям торкаються вихідних світоглядних основ будь-якого філософського напрямку. На ранніх ступеннях розвитку філософії відсутнє чітке розмежування свідомого та несвідомого, матеріального та ідеального у трактуванні психічних явищ. Так, основу свідомих дій Геракліт визначав поняттям логос (слово, думка, суть речей). Вперше розрізняли матерію і свідомість софісти, а за ними - Сократ. У Платона об' єктивний зміст актів свідомості відокремлюється в особливий світ ідей, протилежних всьому матеріальному світу. Відтоді проблема свідомості не втрачає гостроти, а сучасних умовах навіть актуалізується. Це пов'язано з зростанням ролі свідомості в житті людини і суспільства, з новим досягненнями науки в осягненні свідомості: з відкриттям безсвідомого, виявленням нових фактів, що утворюють проблемне поле парапсихології, досягненнями реаніматології, що спонукають до роздумів про те, що відбувається з свідомістю людини після смерті тощо.

Свідомість має складну багатогранну природу. Крім філософії свідомість вивчають психологія, фізіологія, біологія, соціологія та ін. На відміну від окремих наук, предмет, що має спеціальний характер, філософія прагне до цілісного, системного осягнення всесвіту і людини. Тому і при вивченні свідомості філософи намагаються розкрити різні її аспекти: гносеологічний (відображаючий), онтологічний (буттєвий), аксіологічний (ціннісний) соціокультурнищ прагнуть виявити механізми її становлення та розвитку у онто- і філогенезі, розкрити її соціально-діяльну суть, дати змістовний аналіз, дослідити особливості функціонування свідомості на різних суб'єктивних рівнях (індивідуальному і соціальному), у різних конкретно-історичних умовах і тим самим виробити цілісну теорію свідомості. При реалізації проблеми філософія спирається на давні окремих наук, що вивчають свідомість, узагальнюють їх і виконують інтегративну функцію у пізнанні свідомості.

Побудова будь-якої наукової теорії, зокрема теорії свідомості, потребує, насамперед, визначення вихідних орієнтирів, методологічних та теоретичних підстав у ставленні і вирішенні дослідницьких завдань. Ідеалізм розглядає свідомість як самостійну суть.

Суб'єктивний ідеалізм абсолютує індивідуальну свідомість особистості, а єдиним методом її дослідження вважає інтроспекцію. У межах такого підходу вивчення свідомості обмежується лише описом окремих елементів і їх зв'язків у індивідуальній свідомості, тоді як суттєвий аспект дослідження свідомості фактично випадає з поля зору. Тут є можливості для розкриття внутрішньої логіки свідомості, але причини, що її обумовлюють залишаються нез'ясованими. Підтвердженням обмеженості такого підходу може бути криза, якої зазнала емпірична пихологія Вундта і його послідовників, що ґрунтується на суб'єктивно-ідеалістичних основах.

Об'єктивний ідеалізм виходить за межі індивідуальної свідомості. Свідомість виступає тут як самостійна суть, що не залежить від матерії, розглядаються існуючі форми суспільної свідомості, об'єктивно-ідеалістична теорія яких у найбільш послідовному і розгорнутому вигляді у філософії Георга Гегеля. Такий підхід має ряд переваг над суб'єктивно-ідеалістичним підходом. По-перше, свідомість розглядається вже не просто як властивість індивідів, а як суспільно-історичне явище. По-друге, свідомість розуміється як цілісна система, що безперервно розвивається. По-третє, свідомість розуміється як активно діючий творчий процес.