Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен философия - Билеті....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

38. Охарактеризуйте методологію та метод як усвідомлений спосіб пізнавальної діяльності. Методологічний арсенал науки.

39. Розкрийте зміст поняття «суспільство» в філософії та визначте основні підходи до його розуміння.

40. Визначте роль географічного природного середовища у житті суспільства, демографічні чинники та матеріальні основи суспільного розвитку.

Безпосередньо або опосередковано на розвиток суспільства й діяльності людей впливає географічне середовище.

Географічне середовище - частина земного природного оточення, яка включена на даному історичному етапі в процесі суспільного виробництва і є необхідною умовою існування і розвитку суспільства. Вплив географічного середовища на суспільне життя завжди опосередкованим матеріальним виробництвом. Проте у деяких соціологічних концепціях вплив географічного середовища на суспільство або повністю заперечується( географічний індетермінізм), або розглядається як головна причина історичного процесу. Так, прихильники демографічного детермінізму( французький філософ Монтескє, англійський історик Букль, географ Реклю) намагалися пояснити відмінність у суспільному ладі й історії окремих народів впливом природних умов, у яких вони живуть. Найбільш реакційним вченням у межах географічних шкіл стала -геополітика - доктрина, що намагається обґрунтувати загарбницьку політику держав географічним середовищем, зокрема особливостями їхнього географічного положення, багатством чи бідністю надр, темпами приросту населення. Вона виникла перед Першою світовою війною. Один із її засновників Ф. Ратціль(Німеччина) розглядав держави як організми, що мусять вести боротьбу за « життєвий простір ». Провідне місце у сучасній геополітиці зайняло обґрунтування передумовленої ніби кліматом зверхності»західноєвропейської цивілізації» над народами інших континентів, а також географічно обумовленого антагонізму «океанічних» держав Заходу і «континентальних» держав Сходу, між «передовою» індустріальною Північчю та «відталим» аграрним Півднем, тобто розвинутими країнами і тими , що розвиваються Звичайно, спрямованість господарської діяльності людей неоднакова у різних народів, багато в чому вона залежить від географічних умов їхнього життя, але значення цього фактору не слід перебільшувати.

41. Покажіть історичну різноманітність та єдність типів суспільства. Визначте зміст понять «формація» і «цивілізація».

Історичне мислення - важлива складова філософського освоєння світу. Історіософією займалися Геродот, Платон, Фукодід та Аристотель.

Вивченням історичного факту класової будови соціального, конфліктної природи суспільних відносин людей займались Пьєррі, Гізо, Міньє, визначення закономірностей і прогресивного характеру історичного процесу Шлосер, Маурер, Кант, Маркс.

Історичне мислення є важливим чинником соціальної активності, фактором виховання патріотизму.

Сучасні представники «Вічної філософії» твердять, що входження в історію засобом «прислуховування до слова божого» є єдиною стежинкою, що нарешті приведе до Храму, подарує людському розуму втрачений раніше сенс. Представники франкфуртської школи соціальної філософії Хоркхаймер і Адорна у роботі «Діалектики просвіти» подають історію як краще утвердження панування. Вони виділяють у всесвітній історії три етапи: перший характеризується пануванням елітних природних сил над людиною, другий - відокремленістю і протистоянням суб'єкта і об'єкта , людини і природи, третій - це маніпулятивне суспільство(система, всі життєві процеси і взаємозв'язки якої підпорядковані єдиній волі.

Історія людства на думку Карла Ясперса має єдину основу - духовну, яка ґрунтується на вірі.

Британський історик і філософ Таінбі розуміє історію як послідовну генеру цивілізації, що проходять у своєму розвитку і падінні фаза народження, зростання, катастрофи, розкладу і загибелі.

Професор філософії США Френсіс Фукуяма доводить, що людство врешті - решт знайшло кінцеву, розумну форму суспільства і держави. Лібералізм пропонує кінцеву раціональну форму суспільства. Головна ідея – ідея самоцінності індивіда. Фашизм наголошував на можливості подолання відчуження засобами сильної держави і виховання нової людини на ідеях національної виключності.

Суспільно - економічна формація - становить скелет суспільства, де фіксуються і опорні точки соціального організму, і основні залежності його елементів, і основні механізми, що пов'язують ці елементи один з одним.

Формація постає головним ключем для розуміння еволюції суспільства, тобто постає і як характеристика історичних етапів розвитку соціального організму.

Цивілізація цілісність матеріального і духовного життя людей певних просторових та часових меж. Виділяють 4 підходи до розуміння цивілізації:

  1. пряме суміщення понять цивілізації і культури

  2. цивілізація вважається ідеалом розвитку людства

  3. вона виступає певною стадією у розвитку локальних культур

  4. це якісно різні етнічні, соціальні утворення, що характеризують рівень суспільно - матеріального розвитку різних регіонів планети.