Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен философия - Билеті....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

16 Як розглядається проблема знання та мови у сучасній філософії?

Мова уособлює певну систему засобів спілкування. Існують різні види мови: усна, писемна і внутрішня (беззвучна, про себе).За допомогою мови здійснюється перехід від живого споглядання, від чуттєвого пізнання до узагальненого, абстрактного мислення.

У мові наші уявлення, думки і почуття втілюються в матеріальну, чуттєву сприйману форму і тим самим з особистого надбання стають надбанням інших людей. Завдяки мові свідомість формується і розвивається як суспільне явище, як духовний продукт життя суспільства. Будучи засобом взаємного спілкування людей, обміну досвідом, знанням, почуттями, ідеями, мова зв’язує людей не тільки певної соціальної групи і не тільки певного покоління, а й різних поколінь. Так створюється наступність історичних епох. Нині існує близько трьох тисяч мов, за допомогою яких здійснюється членоподібна мова, і кожна з них має особливу структуру і систему значення слів.

Нерозривний зв'язок свідомості і мови виявляється у різноманітних явищах. По-перше, розвиваючись на основі знання, тобто свідомого відображення явищ об’єктивного світу у людському мозку, свідомість не існує без матеріальної основи, а саме мови, виявленої у словах.. По-друге, нерозривний зв'язок свідомості і мови виявляється в тому, що з самого початку свого існування мова служила засобом передачі соціальної інформації, засобом спілкування людей. Тільки завдяки мові людська думка , прибрана у матеріальну оболонку – слово, стає надбанням інших людей і дає можливість обмінюватись думками, досвідом, відчуттями, ідеями.

По-третє, мова є не тільки уважнішим засобом взаємного спілкування людей, засобом передачі соціальної інформації, але й знаряддям їх мислення. Вже у той момент, коли у голові людини думка формується, це відбувається у формі словесних образів. Ясність мислення перебуває у прямій залежності від того, наскільки чітко і вдало виявлена у мовному матеріалі та або інша думка. «Чистих» думок не буває, без мови думка не може бути не тільки висловлена, але й не може виникнути у голові людини.

Нерозривний зв'язок мови і свідомості виявляється і в тому, що завдяки мови людство зберігає і накопичує плоди пізнавальної діяльності, що у друкованому, письмовому вигляді передаються від одного покоління до іншого, тобто мова виявляється головним знаряддям соціальної пам’яті.

Деякі представники семантичної філософії стверджують, що мова - щось зовнішнє для думки; просто система символів, що немає нічого спільного з об’єктивною дійсністю. Такий розрив мови і свідомості призводить до містифікації мислення, яке втрачає матеріальні засоби свого існування, з одного боку, а з іншого, веде до формалізації мови, котра позбувається свого предметно логічного змісту.

17. Визначте джерела української філософської культури.

Вітчизняна філософська і суспільно-політична думка виникає в X-XI ст. Коріння філософії України сягає сивої давнини Київської Русі. Визначення джерел філософії обґрунтовується дослідниками. Правда ще в першій половині XIX ст. архімандрит Гавриїл запропонував вважати початок історії філософії Росії, України не в XVIII, а в ХІ-ХІІ ст., відмітивши практичність стародавньо-руської мудрості, її тяжіння до художнього відображення ідей. Досліджуючи розвиток філософської думки в Україні в культурі від Київської Русі до сучасності, історики розкривають її особливості, самобутність, національні традиції, підкреслюючи, що історія філософії може об'єктивно виглядати лише як складова історії національної культури, як історія усвідомлення змістовних життєвих проблем життя і смерті людини, суті людини та її ставлення до навколишнього світу, свободи та необхідність добра і зла тощо.

Перші пам'ятки філософської думки нашої держави виникають в кінці X- першій половині XI ст. Так, наприклад, в середині XI ст. була написана така видатна пам'ятка як: "Слово про Закон і Благодать", автором якої був київський метрополіт Іларіон. Цим історичним періодом датуються "Остромирово євангеліє" і "Ізоорнік" Святослава. На формування культури Київської Русі великий вплив справило прийняття християнства. Вплив християнства на філософську думку давньоруської держави зумовило переживання в ній етичної проблематики.

Отже, гуманістичне, моральне начало було домінуючим ще в період зародження вітчизняної науки. Воно залишилося визначальним протягом всієї історії української філософії і суспільно-політичної думки. "Слово про Закон і Благодать" видатна пам'ятка вітчизняної і світової культури.