Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен философия - Билеті....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

18. Розкрийте процес становлення українського неоплатонізму XIV-XVI ст.

Великий оригінальний філософ пізньої античної традиції, родоначальник римського неоплатонізму Плотін формулює вчення про єдність як про першопочаток усього сущого. Уся сфера буття, що виражається у послідовності: Розум-Душа-Космос, виявляється лише проявом, здійсненням першопочатку, трьома іпостасями: Розум і душа - втілення єдності у вічності, Космос - у часі. Єдність Плотін називає Благом і порівнює із Сонцем. Йому ж протистоїть темна і позбавлена вигляду матерія - принцип зла, що провокує перехід вищого в нижче ( розум відпадає від єдності, душа - від розуму, а найбільш зухвала частина душі животіє в рослинах ).

Розвиток української філософії і суспільно-політичної думки XXI-XXII ст. свідчить про якісні зміни, що настали в духовному житті України в цей період. Духовна культура українського народу розвивалась у руслі розвитку культур братніх слов’янських народів, а також впливу гуманістичних ідей західноєвропейського Відродження.

Згодом значна частина української магнатерії і шляхти прийняла католицизм і ополячилась, але було багато таких, які вболівали за долю свого народу. Наприклад, заснування в Острозі під патронатом князів Острозьких 1576 р. Острозького культурно-освітнього центру, якого сучасники називали "трьохмовним ліцеєм" ( тут навчали слов’янською, грецькою та латинською мовами ).

В боротьбі з експансією католицизму, в чисельних "братствах", які виникали в містах України, вивчаються і критикуються твори католицьких теологів, доводиться істинність православної віри. Серед братств найстарішим і найвпливовішим було Львівське братство. На початку XVII ст. виникають Галицьке, Вінницьке, Київське, Камянець-Подільське, Немирівське, Рогатинське, Самборське та інші братства.

В цей час виділяється особлива група людей, "вчених-книжників", які з позицій раньохристиянської церкви намагаються довести особливості "благодаті" православ'я. Спираючись на неоплатонічні концепції, книжки доводили, що сила Всесвіту, в центрі якої є Бог, схожа на людину.

Одночасно з творами на релігійну тематику розвивається народний епос, в центрі якого-образ українського лицаря, борця проти національного і економічного гноблення українського нагоду.

В кінці XVI- на початку XVII ст. бурхливо розвивається творчість українських мислителів Герасима Смотрицького, Іова Борецького, Василя Суразького, Лаврентія і Стефана Зизаніїв, Івана Вишенського та ін.

Земля в уяві українця-це все, що є прекрасного, - вона народжує і живить людей і тварин. Коли порушується зв’язок з нею, - людина помирає.

Уже в XII ст. мислителі Київської Русі, аналізуючи особливості пізнавального процесу, приходять до висновку, що "розум всі відчуття збирає і формує, воля стимулює до дії, а серце є тим чинником, який поєднує розум, відчуття і волю".

Якщо проаналізувати українську фольклорну та писемну творчість народу, то можна помітити, що майже кожному духовному витвору притаманні атеїзм, кордоцентризм та екзистенціальні мотиви, які виразно проявлялись як у минулому, так і в умовах сьогодення.