Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология чюк 2010 кузюра.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
680.45 Кб
Скачать

52. Увага і успішність діяльності

Увага відповідає не тільки за спрямування потоку психічного життя людини, але й за інші його важливі можливості. Дійсно, потік може рухатись по широкому або вузькому руслу. Від цього буде залежати його енергія, певний напрямок може утримуватись довгий або короткий час. Потік психічного життя здатен переключатись, роздвоюватись, спрямовуючись при цьому у різних напрямках. Складна динаміка психічного життя виявляється в основних якостях уваги.

Особливе значення для досягнення успіху в певній діяльності має концентрованість і сталість, які характеризують глибину, тривалість, і інтенсивність психічної діяльності людини. Саме концентрованість і сталість відрізняють людей, які здатні заради однієї справи, відключитись від багатьох зайвих подразників, це і визначає характер успішної діяльності.

Успішність залежить від багатьох умов. По-перше, воно пов'язане з особливостями попередньої і наступної діяльності. Успішність знижується при переході від легкої до більш складної роботи. Успішність переключення залежить від відношення людини до попередньої і наступної діяльності. Чим більш цікава була попередня діяльність і менш цікава наступна, тим важче відбувається переключення. Успішність також залежить і від того, наскільки інтенсивною, концентрованою була увага людини до попередньої діяльності. При глибокій концентрованості переключення відбувається з більшими зусиллями. Виявляються значні індивідуальні відмінності в переключенні уваги. Передбачається, що індивідуально-типологічні особливості переключення уваги пов'язані з особливостями рухливості нервових процесів.

Разом с тим можливо підвищення показників переключення уваги шляхом тренування. Багато професій вимагають високих показників переключення уваги. Велике значення належить йому у навчальному процесу. Раціональне переключення має важливе значення з точки зору гігієни розумової діяльності, є однією з важливих умов підтримки певного рівня працездатності.

53. Поняття про вищі почуття, походження

У пізнавальній сфері людини особливе місце посідають вищі почуття. Вони являються собою відображення переживання людиною свого ставлення до явищ соціальної дійсності. За змістом вищі почуття поділяються на моральні, естетичні, інтелектуальні та практичні. Моральні почуття - це почуття, в яких виявляється стійке ставлення людини до суспільних подій до інших людей, до самої себе. Естетичні почуття – це відчуття краси явищ природи, праці, гармонії барв, звуків, рухів і форм. Інтелектуальні почуття - являють собою емоційний відгук, ставлення особистості до пізнавальної діяльності в широкому її розумінні.. Практичні почуття - це переживання людиною свого ставлення до діяльності. Людина реагує на різні види діяльності – трудову, навчальну, спортивну. Практична почуття виникають у діяльності. Переживання людиною свого ставлення до того, що вона робить, або пізнає до інших людей, до самої себе, називається почуттями та емоціями. Емоції – це більш просте безпосереднє переживання в даний момент пов’язаний із задоволенням або не із задоволенням потреб.

В емоційній сфері людини особливе місце посідають вищі почуття. Особливе місце вищим почуттям відводиться у художній творчості. Багато авторів приділяють чималу увагу на їх висвітленні і т.п. Вони являють собою відображення переживань ставлення до явищ соціальної дійсності. За змістом вищі почуття поділяють на моральні, естетичні, інтелектуальні та праксичні почуття. Рівень духовного розвитку людини оцінюють за тим, якою мірою їй властиві ці почуття. У вищих почуттях яскраво виявляються їх інтелектуальні, емоційні та вольові компоненти. Вищі почуття є не лише особистим переживанням, а й засобом виховного впливу на інших.

Почуття – більш складне за емоції, постійне ставлення особистості до того, що вона пізнає і робить, до об’єкта своїх потреб. Почуття характеризуються усталеністю і тривалістю. Почуття визначає динаміку і зміст емоцій. Почуття властиві лише людині. Емоції можуть відрізнятися певною дієвістю. Якщо вони спонукують до вчинків, до висловлювань, збільшується напруження сил, то це стенічні емоції.