Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать

3. Функціональні галузі логістики

Укрупнена група логістичних операцій, спрямована на реалізацію мети логістичної системи, називається логістичною функцією.

До основних (базових) логістичних функцій відносять постачання, виробництво, збут. Зазначені три логістичні функції реалізуються практично будь-яким товаровиробником.

Постачання – забезпечення підприємства-виробника або торговельної компанії необхідними видами матеріальних ресурсів або готової продукції.

Виробництво – створення необхідних суспільству продуктів особистого або виробничого споживання з використанням засобів та предметів праці.

Збут (розподіл) – фізичне переміщення та управління запасами готової продукції в товаропровідних структурах виробників та (або) логістичних посередників.

Ключовими комплексними функціями логістики вважаються такі:

- підтримка стандартів обслуговування споживачів;

- управління закупівлями; закупівлі;

- транспортування;

- управління запасами;

- управління процедурами замовлень;

- управління виробничими процедурами (операціями);

- ціноутворення;

- фізичний розподіл.

За допомогою ключових функцій можна виділити такі функціональні області (сфери) логістичного управління: закупівельна, виробнича, розподільча, транспортна, інформаційна логістика, логістика запасів, складування, сервісу.

У зв’язку з розповсюдження ідеології загального управління якістю (TQM) необхідним є використання логістичних підходів до забезпечення більш високої якості товарів та сервісу в порівнянні з конкурентами на основі обов’язкової сертифікації товарів та послуг із використанням міжнародних стандартів (наприклад, ISO-9000). Тому підтримка стандартів обслуговування споживачів, забезпечення заданого рівня якості продукції, дистрибуції товарів та післяпродажного сервісу є важливими задачами логістичного менеджменту.

Організація та управління закупівлями полягає у виборі постачальників матеріальних ресурсів, плануванні потреби в ресурсах, визначенні раціональних термінів та обсягів постачань, організації договірної роботи, виборі форм поставок та типів транспорту для доставки матеріальних ресурсів виробничим підрозділам підприємства та ін.

Важливість транспортування пояснюється тим, що без неї практично не існує матеріального потоку. Враховуючи, що витрати на неї в деяких галузях економіки складають значну частину сумарних логістичних витрат, її слід розглядати як сукупність процесів перевезення, завантаження-розвантаження, експедирування та інших супутніх логістичних операцій, що передбачають вирішення таких задач, як вибір перевізника, експедитора, виду транспорту, визначення раціональних маршрутів, вибір транспортного засобу під певний вид вантажу і т.д.

Доволі значимою частиною логістичного менеджменту є оптимізація рівня запасів у логістичних ланцюгах і системах при забезпеченні необхідного рівня обслуговування споживачів. Певна потреба в запасах матеріальних ресурсів і готової продукції, що грає роль буфера між постачальниками матеріальних ресурсів та виробництвом, з одного боку, та між виробником та споживачами готової продукції – з іншого, обумовлює необхідність управління запасами, знижуючи ризики виникнення дефіциту матеріальних ресурсів у процесі виробництва або незадоволеного попиту на готову продукцію у споживачі, запаси в той же час відіграють негативну роль у економіці, заморожуючи фінансові ресурси організацій.

Функція управління процедурами замовлень визначає порядок отримання та оброблення замовлень, моменти часу отримання готової продукції або здійснення послуг споживачу, а також ініціює роботу фірмової розподільчої мережі або логістичних посередників з доставки та продажу готової продукції споживачам. Ця функція прямо впливає на рівень якості обслуговування споживачів.

Управління виробничими процедурами (операційний менеджмент) з позицій логістики є важливим як найбільш ефективний з точки зору зниження витрат і підвищення якості продукції інструмент управління потоками матеріальних ресурсів і незавершеного виробництва в технологічних процесах випуску готової продукції. Ця функція розкривається через логістичні задачі календарного планування, мінімізації рівня запасів матеріальних ресурсів і незавершеного виробництва, прогнозування потреби в матеріальних ресурсах, скорочення виробничого циклу тощо.

Ціноутворення як функція залежить від маркетингової та логістичної діяльності підприємства – виробника продукції. Логістична стратегія задає рівень загальних логістичних витрат, які складають базу ціни готової продукції. А від маркетингової стратегії залежать плановий рівень рентабельності та кінцева ціна продажу готової продукції споживачу, що визначається кон’юнктурою ринку, рівнем цін конкурентів та прогнозами попиту.

Термін «фізичний розподіл» до середини 1970-х рр. використовувався замість терміну «логістика». В останні роки серед спеціалістів прослідковується тенденція до ототожнення цього поняття з терміном «дистрибуція». Його зміст включає крім операцій фізичного розподілу функції з підтримки продажів готової продукції та логістичного сервісу.

Підтримуючими (допоміжними) функціями вважаються:

- складування;

- вантажопереробка;

- захисна упаковка;

- підтримка повернення товарів;

- забезпечення запасними частинами і сервісом;

- збір зворотних відходів;

- інформаційно-комп'ютерна підтримка.

Складування являє собою логістичну функцію управління просторовим розміщенням запасі та передбачає виконання таких задач, як визначення кількості, типів та дислокації складів, обсягів (площі) зберігання матеріальних ресурсів, готової продукції, планування розміщення запасів, проектування зон транспортування, сортування, навантаження-розвантаження, вибір навантажувально-розвантажувального та іншого складського обладнання тощо.

Вантажопереробка (обробка вантажів) зазвичай здійснюється паралельно зі складуванням та також забезпечує функцію підтримки запасів. Процес вантажопереробки являє собою переміщення матеріальних ресурсів або готової продукції на складі, розміщення продукції на складських стелажах, рух продукції, наприклад, з вхідної площадки отримання до місця розміщення і від нього – до вихідного вантажного майданчика тощо. Дана функція зазвичай пов'язана з вибором технологічного обладнання для організації коротких переміщень вантажів по складу, вантажно-розвантажувального обладнання; організацією процедур сортування, консолідації або комплектування вантажів для виконання замовлень і транспортування; підтриманням раціонального обсягу вантажообігу складу і т.д.

У процесах дистрибуції готової продукції виробників важлива роль належить захисній упаковці, що забезпечує збереження вантажів, що доставляються споживачам різними видами транспорту. Крім того упаковка має велике значення в маркетингу, так як від її виду та привабливості значною мірою залежить споживчий попит. Застосування у фізичному розподілі стандартних типорозмірних рядів тари і упаковки дозволяє значно знизити логістичні витрати за рахунок узгодження об'ємних модулів тари і упаковки з вантажомісткістю транспортних засобів, а також технологічними параметрами складських приміщень і вантажопереробного обладнання.

До логістичних функцій відносяться також різні процедури збору і повернення товарів, які з якихось причин не задовольняють покупців або не пройшли гарантійного терміну служби. Поряд з організацією сервісного обслуговування, ремонту готової продукції і забезпечення споживачів запасними частинами, процедури повернення готової продукції підприємствам-виробникам утворюють систему післяпродажного сервісу, яку іноді розглядають як ключову комплексну функцію.

У процесах виробництва і збуту готової продукції виникають так звані вторинні матеріальні ресурси, які складаються з відходів виробництва (зворотних (поворотних) і неповоротних) і відходів виробничого та особистого споживання. Вторинні матеріальні ресурси утворюють специфічні матеріальні потоки, управління якими в даний час також відносять до сфери дослідження логістики.

Сучасні логістичні системи не можуть функціонувати без інформаційно-комп'ютерної підтримки. Багато в чому саме електронна обробка інформації про матеріальні та фінансові потоки, автоматизація документообігу при організації руху товару, планування, організація, регулювання, облік, контроль і аналіз матеріальних потоків на комп'ютерах в постачанні, виробництві та збуті дали можливість для реалізації сучасної інтегральної концепції логістики. Інформаційно-комп'ютерна підтримка застосовується в даний час практично для всіх логістичних функцій як на мікро-, так і на макроекономічних рівнях.

Розглянуті логістичні функції є основними, але не вичерпують усього їх різноманіття в плані можливих дій над матеріальними, сервісними потоками і пов'язаними з ними інформаційними та фінансовими потоками в сучасному бізнесі.