Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать
              1. Структурні складові логістичних систем

З точки зору загальної теорії систем будь-яка логістична система складається із сукупності структурних складових (підсистем, ланок, елементів, каналів, ланцюгів тощо), між якими встановлені певні функціональні зв’язки і відношення. Внутрішньосистемні зв’язки є більш міцними, ніж зв’язки із зовнішнім середовищем. Зазвичай вони мають циклічний характер, бо відображають послідовність передачі матеріального та інформаційного потоків.

Розділення логістичної системи на складові обумовлено задачами більш глибокого та детального розгляду логістичної системи з метою реалізації управлінських функцій: організації, планування, регулювання, координації, обліку, контролю та аналізу. Такий розподіл називають об’єктною декомпозицією (рис. 2.3).

Рис. 2.3. Об’єктна декомпозиція логістичної системи

Об’єктна декомпозиція дозволяє визначити структуру (вид і склад) логістичної мережі, каналу, ланцюга з метою вирішення проблеми формування ланцюга постачань або логістичної інфраструктури як деякого набору структурних одиниць.

Декомпозиція логістичної системи на підсистеми, ланки та елементи визначає ієрархію функцій управління в службі логістики підприємства. Декомпозиція логістичної системи на логістичні канали і логістичні ланцюги дозволяє оптимізувати рішення з формування логістичної інфраструктури, що підтримує товарорух з позицій стратегії підприємства і найбільш повного задоволення потреб клієнтів.

Об’єктна декомпозиція логістичної системи №1 передбачає виділення комплексів підсистем для реалізації управлінських функцій.

Підсистема логістичної системи – це частина логістичної системи, виділена відповідно з організаційною структурою для того, щоб вирішувати завдання управління як логістичною системою в цілому, так і (або) комплексом логістичних функцій в окремій сфері діяльності підприємства.

Прийнято виділяти функціональні та забезпечуючі підсистеми логістичної системи. Функціональними підсистемами (функціональними областями логістики) є постачання, виробництво і розподіл. Забезпечуючі підсистеми – організаційне, економічне, правове, кадрове забезпечення та інформаційна система логістики. Виділення функціональних підсистем необхідно у зв’язку з підвищенням ступеню керованості логістичними процесами у постачанні (закупівлях), виробництві і розподілі (дистрибьюції), а також задачами логістичної координації та інтеграції.

Ланка логістичної системи – деякий економічний і (або) функціонально відокремлений об'єкт (підрозділ компанії або юридично самостійне підприємство), що виконує свою локальну цільову функцію, пов'язану з реалізацією одного або декількох видів логістичної діяльності. Ланки логістичної системи повинні мати єдине управління логістичним процесом. В якості прикладів ланок логістичної системи можна назвати постачальників, виробничі підприємства та їх підрозділи, підприємства торгівлі, логістичних посередників, транспортні підприємства, банки та ін., або, іншими словами, контрагентів та партнерів підприємства.

Вони утворюють «три сторони» в логістиці підприємства, причому підприємство, що формує логістичну систему називають центральною (фокусною) компанією, або «хазяїном» логістичного процесу.

Указані три сторони для промислових підприємств такі:

  1. постачальники матеріальних ресурсів та готової продукції;

  2. споживачі готової продукції;

  3. логістичні посередники або 3PL-компанії. 3PL-компанії (Third Party Logistics) – «третя сторона в логістиці» – спеціальний термін, що застосовується в практиці логістичного менеджменту для позначення логістичних посередників. Компанії, що здійснюють комплексне обслуговування споживачів, отримали назву логістичних операторів або провайдерів комплексних логістичних послуг (3PL-провайдерів). Серед них, наприклад, такі великі міжнародні компанії, як TPG, DHL Solution, FedEx, UPS Logistics та ін.

Ланки логістичної системи можуть бути трьох основних видів:

  • ті, що генерують логістичні потоки;

  • ті, що перетворюють логістичні потоки;

  • ті, що поглинають логістичні потоки;

  • змішані ланки логістичної системи.

Часто зустрічаються саме змішані ланки логістичної системи, де основні три види комбінуються в різноманітних сполученнях. У ланках логістичної системи логістичні потоки можуть сходитися, розгалужуватися, ділитися, змінювати свій зміст, параметри, інтенсивність тощо.

Крім того, необхідно пам’ятати, що більшість ланок є самостійними юридичними особами, корпоративні стратегії яких можуть не співпадати з глобальною метою логістичної системи, що формується центральною (фокусною) компанією ланцюга постачань. Це значно ускладнює управління в логістичній системі і призводить до необхідності міжорганізаційної координації та інтеграції дій ланок логістичної системи в ланцюгу постачань.

Ланка логістичної системи є системоутворюючим компонентом у задачах проектування й аналізу логістичної системи та грає важливу роль у логістиці. У декомпозиції логістичної системи «логістична система – підсистема – ланка – елемент» ланка перетворює інформаційні та фінансові потоки, реалізуючи функції логістичного менеджменту.

Ланки логістичної системи складаються з елементів, виділення яких пов’язано з необхідністю виокремлення операцій з метою оптимізації ресурсів, автоматизації управління підприємством, моделювання бізнес-процесів і т.д.

Елемент логістичної системи – це неподільна в рамках поставленого завдання управління або проектування логістичної системи частина ланки логістичної системи. Наприклад, якщо склад розглядати як ланку логістичної системи, то зони комплектації, приймання, палетування, відвантаження – це елементи логістичної системи.