Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать

9. Ефективність застосовування логістичного підходу при управлінні матеріальними потоками в сфері обігу

Основними показниками розподільчої логістики є:

- розмір прибутку від реалізації готової продукції;

- витрати часу і коштів на здійснення збуту продукції підприємства;

- допустимі і фактичні втрати матеріальних ресурсів у дистрибутивних каналах;

- штрафи, сплачені транспорту і споживачам за порушення договірних зобов’язань у процесі дистрибуції готових виробів, а також одержані від інших учасників логістичного ланцюга за невиконання своїх обов’язків перед постачальником.

Логістику розподілу на сучасному етапі розглядають як ключовий елемент конкурентної ринкової стратегії підприємства, як ключову первинну діяльність із забезпечення конкурентної переваги. Дослідник в області маркетингу та логістики У. Стюарт виділив шість реальних результатів, які може принести використання концепції збутової логістики в промисловій компанії:

  1. Скорочення кількості продажів, «втрачених» у результаті відсутності запасів необхідної продукції, завдяки більш точному розміщенню запасів і контролю над ними. Тим самим досягається подвійна мета – збільшення обсягу продажів і забезпечення більш високого рівня обслуговування споживача (визначається, головним чином, з точки зору «доступності продукції»).

  2. Логістична система, що має здатність швидко реагувати на зміну ринкової ситуації, в тому числі й на зміну вимог споживачів, може забезпечити скорочення «циклу обслуговування споживача» (часу між подачею заявки та доставкою продукції) і, отже, скорочення запасів у споживача. Це дає компанії-постачальнику серйозну перевагу перед конкурентами в боротьбі за частку ринку.

  3. Добре спроектована логістична система сприяє зміцненню і закріпленню зв'язків постачальника зі споживачами. Це може бути досягнуто шляхом інтеграції засобів доставки продукції постачальника із засобами, пов'язаними з її отриманням у споживача, а також за допомогою розміщення консигнаційних складів у споживача і т.д.

  4. Впровадження ефективної логістичної системи дає компанії можливість більш успішно і прибутково конкурувати на віддалених ринках.

  5. Розробка та впровадження ефективної системи реалізації продукції, для управління якої створюється спеціальна група, дозволяє співробітникам, які займаються маркетингом і збутом продукції, сконцентруватися на основній для них сфері – формуванні та стимулюванні попиту, що веде до більш успішного досягнення компанією стратегічних цілей.

  6. Концепція розподільчої логістики містить в собі значні резерви економії корпоративних витрат. Цю економію можна поширити і на споживача у формі знижок з оплати за доставку продукції та ін.

Ефективність використання логістики при управлінні матеріальними потоками в сфері обігу виявляється у такому:

По-перше, завдяки розширенню інформаційного потоку, створюваного замовленнями, їхніми коректуваннями і графіками відправлень, постачальник одержує більш достовірне уявлення про стан і рух запасів у логістичному ланцюгу. Виробникам і оптовикам легше планувати потреби, коли їм відомі дані про обсяги продажів і рівні товарних запасів у роздрібній торгівлі, у розподільчих центрах і на заводських складах. Коли потік запасів робиться більш «прозорим», постачальник в змозі визначити – чи відбиває ріст величини замовлень збільшення споживчого попиту або в логістичному каналі відбувається нагромадження запасів. Якщо в першому випадку йому потрібно швидко реагувати, то в другому він може вжити заходів для підтримки ефективності каналу, змінивши, скажемо, графік відвантаження. Прозорість логістичного каналу дає постачальникові можливість установити пріоритети у виробництві і розподілі, зосередивши зусилля на найбільш перспективних продуктах і споживачах.

По-друге, взаємодія в реальному часі й інформаційний обмін сприяють кращій координації дій всіх учасників логістичної ланцюжка. Союзи, засновані на обміні інформацією і поділі ризиків, відкривають можливості підвищення ефективності для обох сторін. Такі союзи формують довгострокові відносини між учасниками ланцюга постачань. При цьому роздрібні торговці можуть без побоювання перекласти частину своїх традиційних функцій на виробників і оптовиків. Надійне закріплення відповідальності збільшує стабільність логістичної ланцюжка та надає можливість швидко розв'язувати виникаючі проблеми. Таке тісне співробітництво веде до росту ефективності і зниження витрат.

Використання концепції розподільчої логістики дає можливість скоротити споживчі ціни за рахунок:

- більш ефективного асортименту та кращого використання простору магазину, кращого використання торговельних площ роздрібних магазинів завдяки зменшенню складських площ і збільшення оборотності складських запасів;

- більш ефективної системи поповнення запасів, постійного управління складськими запасами (наприклад, запаси постійно переміщуються замість типових постійних зупинок і нових запусків системи; автоматична система керування замовленнями замість ручної системи обробки замовлень);

- більш ефективного просування товарів, зниження витрат на утримання складських запасів;

- більш ефективного розвитку продуктів, меншого числа невдалих спроб просування товарів на ринок, більш високої якості товарів.