Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать
  1. Сутність та значення логістики

Будучи доволі новим напрямом в управлінні підприємствами, на сьогоднішній день логістика продовжує розвиватися завдяки зусиллям як науковців, так і практиків. Еволюціонує сама концепція логістики, змінюється та уточнюється об’єкт її дослідження. Тому недивно, що існує безліч визначень поняття «логістика».

Як вже зазначалося, логістика розглядається як концепція, інтегрована функція (існує у формі логістичної системи) та наукова дисципліна про управління потоками в мікроекономічних системах (підприємство). При цьому, об’єктом дослідження в логістиці є матеріальні потоки, потоки послуг та супутні їм фінансові та інформаційні потоки; предметом – управління та оптимізація цих потоків.

Як наукова дисципліна логістика є складовою частиною комплексу економічних, математичних та технічних дисциплін. Забезпечуючи надзвичайно широкий спектр робіт логістика поєднує в собі досягнення таких економічних наукових дисциплін як: менеджмент, економіка підприємства, маркетинг, математичне моделювання, економічний аналіз, контролінг, організація виробництва та ін. Крім того, логістика пов’язана з фізичним переміщенням товарів та послуг за допомогою технічних засобів, процес товароруху та зберігання має здійснюватися за технологічними маршрутами і схемами. Тому, логістику часто розглядають як техніко-економічну науку, що використовує математичний апарат, та безпосередньо пов'язану із пошуком нових можливостей підвищення ефективності матеріальних потоків.

Комплексність логістики проявляється в широкому колі її інтересів та обумовлює значну кількість її визначень, узагальнивши які, можна дати найбільш стисле визначення логістики:

Логістика – теорія і практика управління матеріальними і пов’язаними з ними інформаційними, фінансовими, сервісними та ін. потоками.

Подане визначення показує новизну логістичного підходу в господарській діяльності, а саме те, що головну роль відіграє не продукт, а процес у формі потоку (матеріального, інформаційного та ін.). Управління потоковими процесами, їх перетворення й інтеграція є новою формою управління, що перевершує традиційні як за рівнем творчого потенціалу, так і за ефективністю кінцевих результатів за рахунок:

  • реалізації принципу системного підходу при вирішенні логістичних завдань;

  • ухваленні рішень на основі економічних компромісів;

  • обліку витрат упродовж усього логістичного ланцюга;

  • орієнтації на логістику як чинник підвищення конкурентоспроможності підприємств.

Обґрунтовуючи значення логістики в сучасній економіці, слід врахувати кардинальні зміни, що відбулися в останні десятиріччя. До них можна віднести:

1). Перехід від ринку продавців до ринку покупців, що супроводжувався суттєвими змінами у стратегії виробництва та системах товароруху. Якщо на попередньому етапі рішення про випуск продукції передувало розробці збутової стратегії, то в умовах перенасиченості гостро постала проблема планування раціонального постачання, виробництва та збуту, які повинні бути зорієнтовані на задоволення попиту з мінімальними витратами. Пристосування до інтересів клієнтів в умовах жорсткої конкуренції вимагало від підприємств – виробників продукції адекватної реакції на ці умови, і результатом стало підвищення якості обслуговування, і, перш за все, скорочення часу виконання замовлень і безумовне дотримання узгодженого графіка поставок. Фактор часу поряд з ціною і якістю продукції став визначати успіх функціонування підприємств на сучасному ринку.

Поява проблем реалізації при одночасному зростанні вимог до якості процесу розподілу викликали у виробників аналогічну реакцію відносно своїх постачальників сировини та матеріалів. В результаті утворилася складна система зв’язків між різними суб’єктами ринку, яка потребувала модифікації існуючих моделей організації в сфері постачання та збуту для посилення координації між взаємопов’язаними видами діяльності, тобто організацією виробництва, збуту, закупівель, зберігання і транспортування як єдиного матеріального потоку. Вирішення цих проблем пов’язується зі збільшенням використання концепції логістики.

2). Розробка теорії систем і теорії компромісів. Відповідно до першої теорії – проблема товароруху почала розглядатися як комплексна: задовільний результат не може бути отриманий при акценті лише на одну зі сторін діяльності підприємства, що нас цікавить. Найважливіша умова теорії – обов’язковий аналіз усіх складових системи товароруху, їх внутрішніх та зовнішніх взаємозв’язків.

Урегулювання взаємозв’язків в рамках логістики стало можливим завдяки теорії компромісів. Саме на її основі досягається ефект, що задовольняє систему в цілому. Стосовно товароруху обираються рішення, що чинять позитивний вплив на скорочення загальних витрат або підвищення сумарного прибутку, хоча б і на шкоду діяльності окремих підрозділів підприємства. У зв’язках між підприємствами аналогічний результат отримують шляхом гармонізації інтересів усіх учасників логістичного процесу, добиваючись компенсації додаткових витрат за рахунок отримання позагалузевого ефекту. Наприклад, зростання витрат транспорту у зв’язку з переходом на перевезення вантажів меншими партіями покриваються підвищенням тарифів, на які погоджуються клієнти, розраховуючи на отримання позатранспортного ефекту.

3). Технічний прогрес у засобах зв’язку та інформатики, що дозволив на більш високому рівні проводити контроль усіх процесів товароруху. Застосування сучасних засобів інформаційного відстеження матеріальних потоків сприяє впровадженню «безпаперової» технології. За допомогою «комп’ютерної логістики» протягом усього ланцюга обслуговування здійснюється аналіз діяльності підприємства та дається оцінка його стану в порівнянні з конкурентами. Відділи інформації або інформаційні служби на теперішній час оперують усіма видами інформаційних потоків і відповідають за діяльність усіх контролюючих систем підприємств.

Таким чином, логістика як ефективний інструмент ринкових відносин має як теоретичну, так і практичну цінність. Її основні положення та рекомендації активно впроваджуються в практичну діяльність підприємств у багатьох країнах з метою досягнення конкретного економічного ефекту у вигляді скорочення витрат і часу в сферах виробництва та обігу. Логістика стає науковою основою управління потоковими процесами не тільки у промисловості, торгівлі та транспорті, але й сфері послуг, банківській та страховій справі, організації післяпродажного сервісу, у комунальному господарстві, у сфері туризму та інших областях діяльності.