Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сборный конспект Логистика 1 часть ФЭУП Пудичева.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
484.51 Кб
Скачать

Тема 2. Логістичні системи та ланцюги

        1. Поняття і властивості логістичних систем.

        2. Класифікація логістичних систем.

        3. Структурні складові логістичних систем.

        4. Логістичні канали і ланцюги.

              1. Поняття і властивості логістичних систем

Концепція логістики – це образ мислення, філософія діяльності, згідно з якою слід уникати часткової оптимізації зведених разом логістичних функцій через виявлення реальних можливостей для їх балансу і забезпечення поставки ТМЦ «точно вчасно». Зусилля повинні бути спрямовані на оптимізацію логістики як інтегрованої функції управління матеріальним потоком підприємства. Концепція потребує координації всіх систем руху та зберігання матеріалів і товарів. У результаті створюється логістична система підприємства – єдино можлива форма існування логістики як інтегрованої функції управління потоковими процесами. Комбінація людино-машинних факторів породжує ефективні логістичні системи підприємств, що забезпечують перемогу в конкурентній боротьбі. Сутність концепції полягає в розробленні та впровадженні логістичної системи підприємства.

Одним з основних методологічних принципів логістичної концепції є системний підхід.

Системний підхід – це методологія наукового пізнання, в основі якої лежить розгляд об’єктів як систем, що дозволяє побачити досліджуваний об’єкт як комплекс взаємопов’язаних підсистем, об’єднаних спільною метою, розкрити його інтегративні властивості, а також внутрішні і зовнішні зв’язки. Системний підхід передбачає послідовний перехід від загального до часткового, коли в основі розгляду лежить конкретна кінцева мета, для досягнення якої створюється система. Відповідно до методології системного підходу кожна система є інтегрованим цілим навіть тоді, коли вона складається з окремих розрізнених підсистем.

У суспільстві та економіці системи відіграють значну роль. Повною мірою системи створюються і функціонують в логістиці. Логістичні системи вкладаються в загальноприйняте поняття «системи», оскільки складаються із системоутворюючих елементів, тісно взаємопов’язаних і взаємозалежних між собою, які мають впорядковані зв’язки й утворюють певну структуру із заздалегідь заданими властивостями.

Логістична система (ЛС) – це адаптивна система зі зворотним зв’язком, яка виконує ті чи інші логістичні функції (операції), складається з кількох підсистем, включаючи функціональні та забезпечуючі (інформаційна, правова, кадрова та ін.), і має розвинуті внутрішньосистемні зв’язки та зв’язки із зовнішнім середовищем. При цьому необхідно враховувати, що реально існуючі логістичні системи на практиці функціонують як деякі слабко або сильно структуровані економічні системи, управління об’єктами і процесами в яких може бути побудовано на різних підходах, що вивчаються суміжними дисциплінами (наприклад, загальною теорією управління). Логістична система, як і інша система в реальності, може знаходитися на різних стадіях розвитку і відрізнятися ступенем повноти обсягу різних компонентів виробництва і збуту. Як логістичну систему можна розглядати виробниче підприємство, територіально-виробничий комплекс, торгівельне підприємство та т. ін.

Мета логістичної системи – забезпечення наявності необхідних ТМЦ в необхідній кількості та заданої якості в потрібному місці й у потрібний час для потрібного споживача із мінімальними витратами. Для досягнення ефекту логістичні системи оптимізують матеріальні та інші види потоків. Сприяють здійсненню комплексу заходів, пов’язаних з раціоналізацією тари та пакування, уніфікацією вантажних одиниць, у тому числі пакетизацією та контейнеризацією перевезень, налагодженням ефективної системи складування, оптимізацією кількості замовлень та рівня запасів, плануванням найвигідніших маршрутів переміщення вантажів на складських об’єктах підприємств та за її межами на магістральному транспорті.

Логістичним системам, як і більшості складних систем, притаманні такі властивості:

  1. цілісність і здатність до поділу;

  2. наявність зв'язків;

  3. наявність організаційного елементу, який упорядковує всі внутрішні складові;

  4. інтеграційні якості, які утворюються як результат об'єднання якостей окремих елементів системи.

Охарактеризуємо перелічені властивості логістичних систем.

Логістична система є цілісною сукупністю елементів, що взаємодіють один з одним. Виділяють такі елементи логістичних систем: закупівлі, склади, запаси, транспорт, інформація, кадри, збут, обслуговування виробництва тощо. Елементи логістичних систем мають різні якості, але одночасно є сумісними. Сумісність забезпечується єдністю цілі, якій підпорядковане функціонування логістичних систем.

Між елементами логістичної системи наявні істотні зв’язки, які із закономірною необхідністю визначають інтегративні якості системи.

Зв’язки між елементами логістичної системи певним чином упорядковані, тобто логістична система має організацію.

Логістична система має інтегративні якості, не властивими жодному з елементів окремо: здатність поставити необхідний товар, в необхідний час, у необхідне місце, необхідної якості з мінімальними витратами, а також здатність адаптуватися до умов зовнішнього середовища, що змінюються. Інтегративні властивості логістичної системи дозволяють їй здійснювати закупівлю сировини та матеріалів, пропускати через свої виробничі потужності та видавати у зовнішнє середовище, досягаючи при цьому заздалегідь поставлених цілей.

Утворення логістичних систем має на меті оптимізацію товароруху, тому для досягнення максимального ефекту побудова таких систем повинна відповідати таким принципам:

  1. координація всіх процесів та елементів товароруху починаючи від закупівлі сировини і закінчуючи продажем товарів кінцевому споживачу;

  2. впровадження систем інтеграційного управління і контроль за рухом та використанням всіх товарів і ресурсів;

  3. орієнтація управління на інтегрований наскрізний потік (без поділу на постачання, виробництво, збут і т.д.);

  4. висока здатність до адаптації та переорієнтації;

  5. чітка координація діяльності всіх функціональних елементів логістичної системи;

  6. побудова ефективної та безперервної інформаційної системи обміну інформацією на основі новітніх досягнень науки і техніки, а також із широким використанням елементів зворотного зв'язку.