Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_R_1-8.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

Практичний блок

І. Розв’язання педагогічних задач

Задача 1. Учитель несподівано зайшов до класу і побачив, що підліток виправляє оцінку в журналі. Учитель оцінив обстановку в класі, стан учня й ... “не помітив”. Ні сьогодні, ні завтра. На наступному уроці учень пильно дивився на вчителя, але той мовчав. Після уроку учень підійшов до вчителя і тремтячим голосом сказав: “Ви бачили, як я виправив оцінку... І мовчите... Що ви зі мною робитимете ? Ну робіть, не тягніть !” Учитель зрозумів, що робити тут нічого не треба, все вже зроблено і запропонував учню на наступному уроці, відповівши, виправити оцінку насправді...

Учень відповідав дуже добре, а після уроку підійшов до вчителя і сказав:” Я ніколи цього більше не робитиму. Спасибі!”

У чому секрет успіху вчителя? Від чого залежить результативність процесу навчання? Розкрийте психологічні основи діяльності учнів у навчальному процесі.

Задача 2. Іде урок історії. Учитель цікаво розповідає про події, читає учням уривки з книг, що викликає в них великий інтерес. Педагог рекомендує школярам прочитати книжки, з яких він цитував уривки, і диктує для запису в зошитах їх назви. У цей час учень піднімає руку:

  • Слухаю тебе, - говорить вчитель.

  • А ось ще одна цікава книжка, - каже учень.

  • Сідай і помовчи, - відказав учитель.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася на уроці. Яку помилку зробив учитель? Якими будуть наслідки помилкової реакції вчителя?

Задача 3. “Про твоїх, Русь, синів” – таку назву обрала вчителька для свого уроку у 8 класі. Урок присвячений “Слову о полку Ігоревім” - захисникам Землі руської.

Звучить уривок з увертюри до опери Бородіна, учні слухають грамзапис художнього читання “Зачину” поеми. На екран проектуються ілюстрації відомого художника В. Фаворського до “Слова...”. Так клас входить у тему уроку.

Наскільки психологічно та педагогічно виправданий такий початок уроку? Які завдання вирішує вчитель, використовуючи цей матеріал на уроці? Яку роль відіграє пробудження емоцій на уроці?

ІІ. Мікровиступи студентів.

ІІІ. Вибрати певну тему шкільного підручника з трудового навчання (обслуговуючої праці чи креслення). Уважно опрацювати зміст параграфа чи розділу:

  • підготувати фрагмент план-конспекту: постановка теми, мети і задач уроку, мотивація пізнавальної діяльності учнів. Особливу увагу слід звернути на постановку мети і задач уроку з використанням проблемного запитання чи завдання, які б створили проблемну ситуацію і викликали в учнів бажання подолати існуючу суперечність. Мотивація забезпечується шляхом повідомлення учням теоретичної і практичної значимості матеріалу, що вивчається, створенням ситуації успіху, зацікавленістю та інтересом до навчального завдання.

  • продумати систему заходів, які б допомогли активізувати діяльність учнів на уроці.

Питання для самоперевірки

  1. Дайте визначення поняттям “навчання”, “викладання” та “учіння”. Охарактеризуйте їх.

  2. Назвіть та охарактеризуйте компоненти процесу навчання.

  3. Назвіть функції процесу навчання. Охарактеризуйте їх.

  4. Розкрийте умови успішної реалізації функцій навчання.

  5. Дайте визначення поняття “активність”, охарактеризуйте її види.

  6. Розкрийте способи активізації діяльності школярів.

  7. Охарактеризуйте причини пасивності учнів у навчанні.

  8. Дайте визначення поняттям “стимул”, “мотив” та “мотивація”.

  9. Охарактеризуйте основні види мотивів.

  10. Розкрийте поняття “пізнавальний інтерес”, назвіть його стадії та охарактеризуйте способи формування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]