Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философ єкз.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
168.08 Кб
Скачать

60. Мова як засіб комунікації та пізнання.

Мова – це аналог природного буття, духовної сфери, характеру й долі народу. Мо́ва — система звукових і графічних знаків, що виникла на певному рівні розвитку людства, розвивається і має соціальне призначення; правила мови нормалізують використання знаків та їх функціонування як засобів людського спілкування. Мова — це найважливіший засіб спілкування і пізнання.Історичною основою виникнення мови була праця, її творцем і носієм є народ. Мова існує і розвивається лише в процесі її практичного використання.Поширене також виділення наступних двох функцій мови: формулювання думок у процесі їх пізнання і комунікації, а також пов'язаних з ними переживань. Перша з цих функцій мови іноді вважається граничним випадком другої, тобто мислення розглядається як спілкування з самим собою.Мова, передусім, є посередником у пізнанні та спілкуванні з іншими людьми.Щодо пізнання, мова є виявом предмета знання для самого підмета, який відчуває, що щось у нім нового знаходиться, і це походить до нього від чогось іншого, котре є відмінне від свого Я (хоча є в собі), але також від речей зовнішніх.

особливості трактування деяких функцій мови в лінгвістичному і філософському аспектах мають різну основу і значення в своїх проявах і смисловому навантаженні, спираючись при цьому на притаманне кожному з цих аспектів тлумачення тих чи інших термінів взагалі. Таким чином, можна стверджувати, що мова постає абсолютною субстанцією комунікації, а свідомість розуміється як мислення та мовлення, які протікають у часі. Усе це дає аргументацію на користь того, що мова є не лише лінгвістичною, а перш за все філософсько-лінгвістичною категорією.

Мова — дійсність, з якою має справу логіка(зазначити,що логіка-це одна із підгалузей філософії і вона дуже важлива). Оскільки логіка має своїм предметом форми мислення та відношення між ними, а мислення нерозривно пов'язане з мовою, то логіка в цьому розумінні є наукою про мову. Можна визначити мову як систему знаків із заданою інтерпретацією: ця система використовується для комунікації (спілкування) та пізнання.

61. Функції мови.

1. Комунікативна — це функція спілкування. Мова й створена для того, щоб спілкуватися, а спілкування можливе лише в суспільстві. Існують і інші комунікативні засоби, наприклад, жести й міміка. Для мови комунікативна функція є досить важлива, бо мова, якою не спілкуються, вмирає. Комунікативна функція мови полягає в тому, що вона — найважливіший засіб спілкування людей і забезпечення інформаційних процесів у сучасному суспільстві (у науковій, технічній, політичній, діловій, освітній та інших галузях життя людства). У цій ролі мова має універсальний характер.

2. Номінативна функція або функція називання. Усе пізнане людиною (предмети, особи, якості, властивості, явища, процеси, закономірності та поняття про них) одержує назву і так під цією мовною назвою існує в житті

3. Мислетворча функція мови — функція формування і формулювання думки. Мислення не тільки виражається словом, але й здійснюється в ньому. Не випадково мову називають "органом, який творить думку". З мислетворчою функцією пов'язані когнітивна (від "знання, пізнання"), або гносеологічна, тобто пізнавальна, й акумулятивна (від "нагромадження") функції. Мислячи з допомогою мови, людина пізнає навколишній світ, нагромаджує знання про нього.

4. Гносеологічна або пізнавальна функція мови. Вона полягає в тому, що світ людина пізнає не стільки власним досвідом, скільки через мову, бо в ній накопичено досвід попередніх поколінь

5. Експресивна або виражальна функція мови. Неповторний світ інтелекту, почуттів та емоцій, волі людини є невидимим для інших

6. Волюнтативна функція є близькою до експресивної. Вона полягає в тому, що мова є засобом вираження волі співрозмовників (вітання, прохання, вибачення, спонукання, запрошення).

7. Естетична функція. Мова фіксує в собі естетичні смаки і уподобання своїх носіїв (це відповідна лексика і фразеологія, естетичного змісту тексти).

8. Культуроносна функція мови. Мова є носієм культури народу — мовотворця

9. Ідентифікаційна функція мови полягає в тому, що мова виступає засобом ідентифікації мовців, тобто засобом впливу належності їх до однієї спільноти, певного ототожнення.

10. Магічно-містична функція мови збереглася з доісторичних часів, коли люди вірили у слово як реальне дійство, здатне зупинити небажаний хід дій, побороти злі сили, підкорити природу своїй волі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]