Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
биохимия шпоры на Модуль1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
105.34 Кб
Скачать
  1. Серцево-судинна система, її будова і функції. Вплив харчування на діяльність серцево-судинної системи.

Будова серцево-судинної системиАнатомічно серцево-судинна система складається з серця, артерій, капілярів, вен і виконує три основні функції:Транспортування поживних речовин, газів, гормонів і продуктів метаболізму до клітин і клітин;

Регуляцію температури тіла;Захист від вторгалися мікроорганізмів і чужорідних клітин.Ці функції безпосередньо виконуються рідинами, що циркулюють у системі, – кров’ю і лімфою. (Лімфа – прозора, водяниста рідина, що містить білі клітини крові і знаходиться в лімфатичних судинах.)Роль харчування у функціонуванні серцево-судинної системиНа діяльність серця та судин впливає характер харчування. Відсутність у крові білків, вітамінів, солей кальцію можуть бути причиною гемофілії - захворювання, внаслідок якого порушено зсідання крові.При атеросклерозі кров може зсідатися всередині судини і утворювати в ній тромби. їжа, багата на жири, холестерин, легкозасвоювані вуглеводи та кухонну сіль, бідна на ліпотропні речовини (холін, метіонін, лецитин), може сприяти розвитку склерозу судин та скороченню тривалості життя.Включення до раціону харчування легкозасвоюваного гемового заліза, міді, кобальту, вітамінів В1, В12, фолієвої та аскорбінової кислот сприяє утворенню еритроцитів. М'ясо, м'ясні продукти, риба, печінка сприяють підвищенню рівня гемоглобіну у крові та стимулюють утворення еритроцитів.Вітамін С у харчовому раціоні сприяє підвищенню захисної дії лейкоцитів. У раціоні повинна бути достатня кількість іонів кальцію та вітаміну К, які беруть участь у зсіданні крові.Надлишок лінолевої кислоти в раціоні (соняшникова, кукурудзяна олія містять велику кількість її) сприяє виникненню внутрішньо-судинних тромбів внаслідок утворення з неї арахідонової кислоти, яка є джерелом тромбоксанів. Ці речовини викликають агрегацію тромбоцитів. Поліненасичені жирні кислоти родини ю-3 (ліноленової) протидіють підвищенню коагуляції крові, запаленню судин, їх звуженню і підвищенню артеріального тиску.В утворенні еритроцитів беруть участь гістидин, тирозин, мікроелементи: Fе, Сu, Zn, Со, Мо та вітаміни - С, В12, фолієва кислота, а гемоглобіну - ізолейцин, аргінін.В утворенні лейкоцитів беруть участь амінокислоти гістидин і тирозин, а захисній їх функції сприяє вітамін С.

У процесах зсідання крові беруть участь вітамін К і кальцій.Поліпшують функціонування кровоносної системи в цілому фенілаланін; знижує гостроту анемій - гістидин.Виникненню тробмів у судинах (рис. 3.8) сприяє надмірне споживання лінолевої і арахідонової кислот (арахідонова кислота - джерело тромбоксану) та дефіцит ПНЖК ώ3 (вони протидіють підвищенню зсідання крові).

Розвиток склерозу судин: 1)Надмірне споживання холестерину, легкозасвоюваних вуглеводів, легкозасвоюваного Cа і окремо від нього щавлевої кислоти, тригліцеридів коротко- та середньоланцюгових жирних кислот алкоголю, прооксидантів їжі (у великих кількостях вітаміни C,D, ПНЖК), виснаження захисту від вільних радикалів як результат надмірного споживання ПНЖК. 2) Дефіцит харчування ліпотропних речовин(холіну, метіоніну, лецитину), вітамінів та вітаміноподібних речовин (C,P, B6, B12, PP, A,E, інозиту, ліноєвої кислоти), мін речовин(Mg,K.I,Zn,Cr), жирних кислот родини w3, харчових волокон, b-ситостерину

  1. Роль травної системи в життєдіяльності організму. Загальна будова травної системи.

Будова травної системи

Кожний з відділів травної системи має свої характерні особливості, але в усіх відділах можна виділити загальні риси. Система органів травлення складається з травного каналу і травних залоз. Травний канал поділяється на такі відділи: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, який закінчується прямою кишкою і анальним отвором. Стінки травного каналу складаються з чотирьох основних оболонок: внутрішньої слизової оболонки, підслизової оболонки, м'язової і зовнішньої оболонок. У слизовій оболонці утворюється слиз, що зволожує стінки каналу. Підслизова оболонка утворює складки, які збільшують поверхню травного каналу і в яких проходять кровоносні та лімфатичні судини, нервові сплетення. М'язова оболонка утворена двома шарами непосмугованих м'язів. У зовнішньому шарі м'язової оболонки волокна розташовані вздовж каналу, а у внутрішньому - кільцеподібне. Зовнішня оболонка є сполучнотканинною, у ній містяться судини, нервові волокна.Функції травної системиВиділення ферментів та інших речовин у складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків та жовчі становить секреторну функцію травної системи. Жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травної системи та виділення незасвоєних решток - рухову функцію. Всмоктування поживних речовин здійснюється слизовою оболонкою шлунка, тонкої і товстої кишок. Поряд з цими функціями органи травлення здійснюють також видільну функцію, яка полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну речовин.

  1. Сутність теорії збалансованого харчування.Основні постулати теорії збалансованого харчування (О.О. Покровського)

1. Ідеальним вважається харчування, за якого надходження харчових речовин відповідає їх витратам.2. їжа складається з аліментарних речовин, баластних речовин (від яких вона може бути очищена) та шкідливих і токсичних сполук.3. Обмін речовин в організмі обумовлений рівнем амінокислот, моносахаридів, жирних кислот, вітамінів та деяких солей.4. Надходження харчових речовин забезпечується внаслідок ферментативного гідролізу складних органічних речовин їжі завдяки порожнинному та внутрішньоклітинному травленню.5. Утилізація їжі здійснюється самим організмом.Згідно з теорією збалансованого харчування, харчовий раціон повинен бути збалансованим, оптимально враховувати характер обміну речовин. Положення теорії покладені в основу фізіологічних норм потреби в енергії, білках, жирах, вуглеводах, вітамінах та мінеральних речовинах для різних груп населення. На її основі були розроблені різні харчові раціони для різних груп населення, нові технології продуктів харчування. Були виявлені раніше невідомі амінокислоти, вітаміни, мікроелементи.Класична теорія збалансованого харчування стимулювала розвиток важливих практичних і теоретичних положень, у тому числі положень про ідеальну їжу та парентеральне харчування.Однак, теорія збалансованого харчування, вважаючи баластні речовини як такі, що непотрібні організму, обумовила появу ідеї рафінованої їжі.