Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
биохимия шпоры на Модуль1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
105.34 Кб
Скачать
  1. Яку будову мають нейрони та які функції вони виконують в організмі? Класифікація нейронів.

Структурною одиницею нервової системи є нервова клітина з відростками - нейрон. Уся нервова система являє собою сукупність нейронів, що контактують один з одним за допомогою спеціальних апаратів - синапсів. Сприйняття та передача сигналів відбувається двома відростками - дендритами та аксонами. Дендрити - короткі відростки нервової клітини, які сприймають сигнали, що надходять від інших нервових клітин і передають їх до тіла нервової клітини. Нервовий сигнал - це крихітний електричний імпульс. Він передається зі швидкістю від 1 м/с у найповільніших нервах до більш як 100 м/с - у найшвидших. Аксон - довгий відросток нервової клітини, вкритий оболонкою із жироподібної речовини - мієліну, яка діє як ізолятор і перешкоджає розсіюванню сигналів. Аксон передає імпульси від тіла нервової клітини наступній нервовій клітині.За допомогою дендритів нервова клітина отримує інформацію, за допомогою аксонів передає імпульси іншим нейронам та виконуючим органам.Розрізняють три типи нейронів:♦ чутливі (рецепторні) - передають нервовий імпульс від органів до центральної нервової системи;♦ рухові (ефекторні) - передають нервові імпульси від центральної нервової системи до м'язів і органів;

♦ вставні (проміжні) - передають імпульси всередині нервової системи.Нерви - скупчення довгих відростків нейронів, які поєднують нервову систему з усіма органами. Виділяють три типи нервів: чутливі, які складаються з дендритів чутливих нейронів, рухові - з аксонів рухових нейронів, змішані - з аксонів і дендритів.Місця з'єднання відростків нейронів називаються синапсами.Біологічно активні речовини, що передають збудження або гальмування з нервових клітин на інші клітини у синапсах, називаються медіаторами.У механізмах передавання нервових імпульсів беруть участь різні іони (К, Na, Са) та медіатори: норадреналін, ацетилхолін, серотонін, у - аміномасляна кислота. Для їх утворення та виявлення активності необхідні певні речовини: відповідні амінокислоти, вітаміни С, В1, В6 та інші, які надходять до організму в основному з продуктами харчування.Кінцеві структури чутливих нервових волокон, які сприймають подразнення і перетворюють його енергію на нервовий імпульс, є рецепторами. їх диференціюють на: термо-, хемо-, барорецептори, тактильні, смакові, зорові, слухові тощо.

  1. Значення харчування у житті людини.

Життя і здоров’я - найбільша цінність людини. Якщо ти здоровий, то добре працюєш, гарно вчишся. Ти завзято робиш різні справи: читаєш цікаву книжку, копаєш грядку, прибираєш кімнату, біжиш до магазину, граєш у м’яча, працюєш у майстерні. Однією з важливих запорук здоров’я є їжа.їжа - усе те, що споживає людина для підтримки життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії . Тому кількість, якість, асортимент споживаних продуктів харчування, своєчасність і регулярність приймання їжі мають важливе значення для життєдіяльності організму Організм людини, незалежно від того, працює вона, відпочиває чи спить, потребує поповнення витрачуваної енергії.Несвоєчасне й нерівномірне приймання їжі нераціонального складу спричиняє порушення обміну речовин в організмі, результатом чого є виснаження, ожиріння і навіть тяжкі захворювання, що скорочують життя.Усі життєві процеси в організмі людини значною мірою залежать від того, з чого складається її харчування з перших днів життя, а також від режиму харчування. Ще сьогодні у деяких африканських країнах люди помирають від голоду, а в розвинутих країнах частина населення потерпає від так званих «хвороб цивілізації», які мають пряме відношення до переїдання і неправильного харчування.Харчування - одна з основних життєво необхідних умов існування людини. Харчування впливає на стан здоров’я, працездатність, настрій та тривалість життя людини.Порушення основних принципів раціонального харчування спричиняють цілу низку хвороб - від елементарних захворювань до зниження імунного статусу організму.Їжа, що ми вживаємо, повинна бути збалансованою, тобто містити достатню кількість калорій, білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин, щоб забезпечувати наш організм енергією й необхідним матеріалом для будівництва й відновлення тканин і клітин. Якщо змолоду приділяти достатню увагу правильному харчуванню, то більшості захворювань, які виникають у літньому віці, можна уникнути.Правила прийому їжі можна звести до трьох основних складових: різноманітність, помірність і своєчасність. На жаль, прискорення темпу життя сучасної людини на всіх стадіях життя зводить нанівець усі ці правила. Порушення хоча б одного з них може негативно впливати на стан здоров’я людини.

13