Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування 072.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

1. Зміст навчальної дисципліни за темами

Тема 1. Теоретико-методологічні основи інвестування

Поняття інвестицій як економічної категорії та їх значення у розвитку сучасної економіки. Еволюція поглядів на сутність та природу інвестицій. Класифікація інвестицій. Основні поняття інвестування. Суб’єкти та об’єкти інвестиційної діяльності. Сутність та основні складові інвестиційного процесу. Інвестиційний цикл та його стадії. Зміст інвестиційної стратегії, порядок її розробки та реалізації. Роль держави у здійсненні інвестиційної діяльності.

Тема 2. Інвестиційний ринок

Інвестиційний ринок. Механізм функціонування інвестиційного ринку. Структура інвестиційного ринку. Інфраструктура ринку інвестицій. Кон’юнктура інвестиційного ринку. Інвестиційний клімат та чинники, що на нього впливають. Шляхи активізації інвестиційної діяльності. Інвестиційна політика. Інвестиційна привабливість регіону, галузі, підприємства.

Тема 3. Методологічні засади оцінки доцільності інвестицій

Концепція зміни вартості грошей у часі та її врахування у ході прийняття інвестиційних рішень. Поняття грошових потоків. Поняття простих та складних відсотків. Визначення теперішньої та майбутньої вартості грошових потоків. Ануїтет та його використання в оцінці доцільності інвестицій. Методи оцінки доцільності інвестицій та їх характеристика.

Тема 4. Інвестиційні ресурси

Поняття інвестиційних ресурсів, порядок та принципи їх формування. Класифікація інвестиційних ресурсів. Методи формування інвестиційних ресурсів. Оцінка вартості інвестиційних ресурсів. Бюджетування капітальних вкладень. Методи оптимізації структури інвестиційних ресурсів. Методи фінансування інвестицій.

Тема 5. Фінансові інвестиції

Характеристика фінансових інвестицій та фінансових інструментів. Цінні папери: поняття і класифікація. Інвестиційні якості цінних паперів. Пайові цінні папери. Боргові цінні папери. Похідні цінні папери. Аналіз та оцінка фінансових інвестицій. Фондовий ринок та його учасники. Професійна діяльність на ринку цінних паперів. Типи портфеля цінних паперів, принципи та порядок його формування.

Тема 6. Реальні інвестиції

Поняття та структура реальних інвестицій. Ознаки класифікації реальних інвестицій. Особливості реалізації реального інвестування. Капітальні інвестиції та їх структура. Кругообіг реальних інвестицій. Об’єкти реальних інвестицій та ефективність їх використання. Види, принципи, методичні підходи та порядок оцінки об’єктів реального інвестування. Особливості оцінки вартості об’єктів реальних інвестицій: необоротних активів, зокрема рухомого і нерухомого майна, та матеріально-виробничих запасів.

Тема 7. Інвестиційний проект

Поняття інвестиційного проекту, його структура та зміст. Порядок розробки інвестиційного проекту. Класифікація інвестиційних проектів. Бізнес-план інвестиційного проекту. Аналіз інвестиційного проекту. Критерії та показники ефективності інвестиційного проекту. Класифікація інвестиційних ризиків. Проектний ризик. Аналіз факторів невизначеності та ризику в оцінці інвестиційного проекту. Аналіз чутливості інвестиційного проекту. Методи протидії інвестиційним ризикам.