Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нмп.д.ф.(Філос.реліг.лог).rtf
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

2. Програма дисципліни змістовий модуль і релігієзнавство

Тема 1. Релігія як форма світогляду, її предмет і функції

Виникнення та становлення релігієзнавства як окремої галузі знань. Предмет, категорії й аспекти релігієзнавства. Релігія як феномен духовної культури.

Тема 2. Релігійно-філософські системи Стародавнього світу

Походження релігії, еволюція релігійних вірувань. Історичні умови виникнення ранніх форм релігійних уявлень: племінних культів і магії, фетишизму, анімізму, тотемізму, землеробських культів, шаманізму. Релігії народів Малої Азії, Східного Середземномор’я і стародавнього Дворіччя. Релігія античного світу: Єгипту, Індії, Греції, Риму.

Тема 3. Етнонаціональні, світові та новітні релігійні системи. Історія і сучасний стан релігійних вірувань та конфесій в Україні

Пізні національні релігії, їх зв’язок з ранніми національними релігіями. Іудаїзм. Індуїзм. Конфуціанство. Даосизм. Синтоїзм. Зороастризм. Джайнізм. Сикхізм.

Буддизм: історія і сучасність. Християнство: витоки, еволюція, сучасний стан. Іслам, основні напрями в ісламі.

Класифікація нових релігійних течій та організацій як продукту сучасного етапу розвитку суспільства. Неохристиянські рухи. Релігії орієнталістського напряму. Синтетичні релігії. Езотеричні об’єднання. Неоязичництво. Сатанізм. Сайєнтологічні рухи.

Дохристиянські вірування українського народу. Християнство в контексті історії і культури українського народу. Становлення християнства на українських землях. Сучасне становище православ’я в Україні. Українська греко-католицька церква: історія і сучасність. Нові релігійні течії та організації в Україні.

Тема 4. Свобода совісті та толерантність

Сутність свободи совісті, її формування та розвиток. Правовий зміст свободи совісті. Конституція і законодавство України про свободу совісті. Міжнародне право про свободу совісті.

Змістовий модуль іі

ЛОГІКА

Тема 5. Логіка як основа філософського світогляду

Логіка як наука, основні етапи її розвитку. Формальна логіка і її види. Традиційна формальна логіка. Закони формальної логіки. Формальна і діалектична логіка. Семіотичний характер логіки. Знак і його види. Значення знаку (структура значення, предметне і смислове значення). Виміри і рівні знакового процесу (синтаксис, семантика, прагматика; об’єктивна мова, метамова).

Тема 6. Основи понятійного мислення

Поняття (визначення). Методи утворення понять (аналіз, порівняння, абстрагування, синтез). Поняття і образ. Поняття і ім’я. Взаємозв’язок образу, емоції і поняття в процесі мислення. Зміст і обсяг поняття. Співвідношення між обсягом і змістом поняття. Обмеження обсягу і узагальнення понять. Типи співвідношення обсягів понять. Операції над поняттями. Поділ понять. Визначення понять.

Тема 7. Складові форми мислення, судження та умовиводу

Судження; його структура (суб’єкт, предикат, зв’язка). Основні види суджень. Судження і речення. Поділ суджень.

Види умовиводів. Правильність та істинність міркувань. Поняття силогізму; простий категоричний силогізм; структура простого категоричного силогізму. Безпосередні умовиводи (перетворення, обернення, протиставлення предикату).

Індуктивний умовивід та його структура. Правила індукції. Види індукції. Метод наукової індукції. Аналогія та її види. Моделювання та його види. Мислений експеримент. Гіпотеза та її види.