Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч посібник з між прив пр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
467.97 Кб
Скачать

6.4. Правовідносини, які виникають з опіки та піклування в міжнародному приватному праві

Відповідно Цивільного кодексу України, опіка встановлюється над особами, які за законом (малолітні – до 14 років) чи за рішенням суду визнаються недієздатними, в той час як піклування – над особами, що вважаються частково недієздатними (неповнолітні – від 14 до 18 років), або дієздатність яких обмежено.

Із регіональних уніфікацій найбільшою мірою України стосу­ється Мінська конвенція 1993р. – ст. 33 – встановлення або скасування опіки та піклування здійснюється за законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є особа, щодо якої встановлюється або скасо­вується опіка чи піклування. Що стосується правовідносин між опікуном та піклувальником, та особами, які знаходяться відповід­но, під опікою або піклуванням, то вони регулюються законодавством тієї Договірної Сторони, установа якої призначила опікуна чи піклувальника. Зобов'язання прийняти опікунство або піклу­вання встановлюється законодавством Договірної Сторони, грома­дянином якої є особа, що призначена опікуном чи піклувальником.

Опікуном або піклувальником особи, яка є громадянином однієї Договірної Сторони, може бути призначеним громадянин іншої Договірної Сторони тільки у випадку, якщо він проживає на території тієї Сторони, де буде здійснюватись опіка чи піклування.

Компетентними у даних правовідносинах є установи Договірних Сторін, громадянином якої є особа, стосовно якої встановлюється або скасовується опіка чи піклування, якщо інше не передбачено цією Конвенцією.

За СКУ опіка та піклу­вання встановлюється над дітьми, які залишилися без батьківсько­го піклування. При чому, опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування - над дитиною у віці від 14 до 18 років. Опіка, піклування встанов­люється органом опіки та піклування, а також судом.

Опікуном, піклувальником дитини може бути, за її згодою, пов­нолітня дієздатна особа, яка не зловживає спиртними напоями, на­ркотичними засобами, не позбавлена батьківських прав, і коли інтереси такої особи не суперечать інтересам дитини.

Правовідносини між опікуном (піклувальником) та особою, яка перебуває під опікою (піклуванням), визначається правом держа­ви, орган якої призначив опікуна (піклувальника). Якщо особа, яка перебуває під опікою (піклуванням), проживає в Україні, застосо­вується право України, якщо воно є більш сприятливим для цієї особи.

Опіка (піклування), встановлена над громадянами України, які проживають за межами України, визнається дійсною в Україні, якщо проти встановлення опіки (піклування) або проти її визнання немає законних заперечень відповідної консульської установи або дипломатичного представництва України.

Щодо особи, яка не є громадянином України і перебуває в Украї­ні, або її майна, що знаходиться на території України, у разі потреби в інтересах опіки чи піклування можуть бути вжиті заходи для захис­ту прав та охорони майна відповідно до права України. Про це невід­кладно сповіщається дипломатичне представництво або консульська установа держави, громадянином якої є відповідна особа.