Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навч посібник з між прив пр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
467.97 Кб
Скачать

Тема 3: Методи правового регулювання в міжнародному приватному праві: колізійний і матеріально-правовий методи

3.1. Методи регулювання в міжнародному приватному праві: поняття і види

Відповідно до загальної теорії права, метод – це сукупність прийомів, способів, засобів, за допомогою яких отримуються достовірні знання про певну галуль права.

Методи в міжнародному приватному праві поділяються:

1. в широкому розумінні на:

- колізійний метод;

- матеріально-правовий метод.

2. в вузькому розумінні:

- колізійний метод.

3.2. Колізійний метод регулювання в міжнародному приватному праві: природа, способи застосування, особливості

На практиці прямий метод регулювання має один суттєвий недолік, а саме застосування цього методу не завжди можливе. Яскравим прикладом може служити правило, для застосування на загальнодержавному рівні віку, з якого у фізичної особи набуває повної цивільної дієзда­тністі. В теорії проведення даної процедури може вважатися цілком реальним явищем, а що стосується практичного застосування то для врегулювання даного питання необхідно досягти правового, суспільного, звичаєвого консенсусу з енною кількістю держав, що на даний момент виходячи з політичних, економічних, соціольних, географічних, культурних, звичаєвих та інших підстав є неможливо.

Разом з тим, дані відносини виникають і потребують негайного врегулювання. В результаті чого органи влади вимушені звертатися до колізійного методу.

Головною проблемою міжнародного приватного права є вибір права, що підлягає застосуванню для врегулювання приватних відносин у випадках, коли вони ускладнені іноземним елементом. Проблема зво­диться до вибору середини між національним відстоюван­ням принципу lex fori (закон суду) та «акробатичними» спробами міжнародного приватного права знайти пункти стикання. Якщо такий пункт знайдено, держава викорис­товує прямий метод правового регулювання і проблема набуває форму вибору державою між своїм і міжнародним правом, коли вибір робиться на користь останнього, а даний вибір грунтується на зобовязальних відносинах держави.

Кожна держава, яка може претендувати на правове врегулювання приватних відносин залишає за собою лише дві можливості:

а) здійснити регулювання даних відносин за допомогою національного законодавства;

б) здіснити регулювання даних відносин відповідно до правил законодавства іншої заінтересованої держави.

Наявність у певних відносинах іноземного елементу не при­водить автоматично до застосування іноземного права. Держава може вирішити, що в окремих випадках зазначені відносини ма­ють бути врегульованими нормами свого національного права. Підставою для подібного вибору можуть бути безпека держави, основи встановленого в ній правопорядку тощо.

В доктрині МПрП взагалі висловлюється думка про те, шо сотity – міжнародна вічливість стає відтворенням такого загальновизнаного принципу між­народного права, як принцип співробітництва. Отже, колізійне право для кожної держави є необхідним засобом організації своєї участі в міжнародному спілкуванні: жодна з держав-учасниць цього спілку­вання не може обійтись без колізійних норм. отже, відмова від регулювання відносин за правима міжнародних норм можливе лише в разі обмеження принципу співробітництва.

За таких умов держава, за загальним правилом, здійснює ви­бір на користь іноземного права.

Процес вирішення питання про те, право якої держави підлягає застосуванню для врегулю­вання тих чи інших конкретних відносин, пов'язаних з наявністю в них іноземного елементу, якраз і отримав назву колізійного регу­лювання.

Дозвіл на застосування іноземно­го права надається саме національним законодавцем. Так, ч. 1 ст. 9 Конституції України закріплено, що «чинні міжнародні договори, згода на обовязковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства».

Дозволяючи використання на своїй території законодавства іншої держави держава виражає власну волю и такі дії не можна розцінювати як примусові. На даному етапі позвитку відносин між державами відбувається пронизання національного законодавства іноземними нормами.

Так, ст. 18 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 р. встановлено, що ци­вільна дієздатність фізичної особи визначається її особистим зако­ном, яким вважається право держави, громадянином якої вона є. Це означає, що у випадку, коли відносини пов'язані з присут­ністю в ній іноземного громадянина, наприклад - англійця, питання стосовно його дієздатності повинно вирішуватися відповідно до ан­глійського права, де, як відомо, встановлено, що повної дієздатності фізична особа досягає у 21 рік, а не у 18, як це встановлено Цивільним кодексом Уккраїни, а саме ст. 34, повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).