Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПТ_L_к.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
20.33 Mб
Скачать

6.6. Робочий цикл виконання програми мп

Пристій ПКВО МП складається із двох відносно незалежних частин: ■ первинного керуючого автомату ПКА, який керує процесом в середині МП, та ■ схеми, що опрацьовує зовнішні сигнали у МПС.

ПКВО всіх процесорів працює по алгоритму, що приведений на рис.6.1.

Виконння робочого циклу плинної команди починається із опитування тригера переривання. Якщо відбулося переривання (тригер в стані логічної 1), то ПКА передає керування спеціальній підпрограмі обробки переривань і тим самим виконується відповідна підпрограма обслуговування переривань.

| | тимчасового зберігання, |

| виконання операції та фіксація результату |

Рис. 6.1. Алгоритм функціонування ПКВО МП.

При відсутності переривання або після виконання підпрограми його

обслуговування, первинний керуючий автомат генерує сигнали вибірки із памяті плинної команди та сигнали формування у лічильнику команд адреси наступної команди.

Далі ПКА дешифрує код операції команді і генерує (відповідно до коду операції) керуючі сигнали, що забезпечують виконання в МП заданої операції.

Суттєвою особливістю роботи ПКА є те, що його алгоритм містить

умовний оператор очікування готовності операнду. Поява такого оператора пояснюється неохідністью пристосування МП для роботи з різними (по швид кодії звертання) операндами від зовнішньої пам’яті або достатньо повільних пристроїв вводу/виводу, які зв’язані із реальним об’єктом керування. Таким чином, послідовність керуючих сигналів, яка реалізує деяку програму, генерується в ПКА не тільки на основі коду команди, но і під дією зовнішніх (по відношенню до МП) керуючих слів. Така схема керування МПС (в залежності від коду плинної команди, стану ПКА, а також сигналів переривання) виробляє керуючі сигнали, що реалізують процедуру системного обміну інформацієюПри відсутності переривання або після виконання підпрограми його обслуговування, первинний керуючий автомат генерує сигнали вибірки із памяті плинної команди та сигнали формування у лічильнику команд адреси наступної команди

Далі ПКА дешифрує код операції команді і генерує (відповідно до коду операції) керуючі сигнали, що забезпечують виконання в МП заданої операції.

Суттєвою особливістю роботи ПКА є те, що його алгоритм містить умовний оператор очікування готовності операнду. Поява такого оператора пояснюється неохідністью пристосування МП для роботи з різними (по швид кодії звертання) операндами від зовнішньої пам’яті або достатньо повільних пристроїв вводу/виводу, які зв’язані із реальним об’єктом керування.

Таким чином, послідовність керуючих сигналів, яка реалізує деяку програму, генерується в ПКА не тільки на основі коду команди, но і під дією зовнішніх (по відношенню до МП) керуючих слів. Така схема керування МПС (в залежності від коду плинної команди, стану ПКА, а також сигналів переривання) виробляє керуючі сигнали, що реалізують процедуру системного обміну інформацією

7. Однокристальний мікропроцесорний контролер кр1816ве51…….