Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПТ_L_к.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
20.33 Mб
Скачать

2. Загальні відомості пронадання та опрацювання інформації в мікропроцесонній техніці

2.1. Поняття інформації та дві форми її надання

Інформація - категорія, яка дозволяє розпізнавати присутність чи відсутність відомостей, на основі яких приймається рішення. В обчислювальній техніці існує дві форми для надання інформації про фізичні величини – це аналогова (або безперервна) та цифрова (або дискретна), носієм інформації в яких є сигнал.

Сигнал – це фізичний процес, властивості якого визначаються взаємодією між матеріальним об”єктом та засобами вимірювальної та обчислювальної техніки.

Аналогова (безперервна) форма надання інформації здійснюється за допомогою одного сигналу (аналога), який подібний та пропорційний фізичній величині, інформація про яку надається в мікропроцесор. Аналоговий сигнал відтворює всі миттєві значення фізичної величини і приймає будь-які значення в деяких межах. Цих значень може бути безмежна кількість навіть в тому

випадку, коли величина змінюється в малих межах, наприклад, від 0 до 1000.

Аналогова форма надання інформації використовується в первинних

вимірювальних перетворювачах, як вихідний сигнал про значення вимірюваної величини (параметру) об’єкту керування і для її опрацювання в МПС попередньо перетворюється в цифрову форму в аналогово-цифрових

перетворювачах.

Цифрова (дискретна) форма надання інформації здійснюється за допомогою або одного дискретного сигналу, який в мікропроцесорній техніці є мінімальною одиницею інформації і називається “біт”, або здійснюється за допомогою послідовного ряду (набору) дискретних сигналів (набору біт). Кожний дискретний сигнал або біт приймає не всі можливі, а тільки два значення – ввімкнено (логічна 1, або, говорять, що біт ввімкнений і має високий рівень сигналу) або вимкнено (логічний 0 або говорять, що біт вимкнений, скинутий). Тобто, така інформація дає відомості про те, чи ввімкнений біт – одне значення інформації, чи він вимкнений- це друге значення інформації, і реалізується фізично засобами цифрової електроніки – тригерами. На відміну від надання інформації аналоговою величиною, дискретне надання інформації в вигляді набору окремих біт - має кінцеву кількість значень. При цьому набір декількох біт відповідає одній із цифр величини, яка надається в дискретній формі.

Перетворення аналогового сигналу в цифровий відбувається в аналого-цифрових перетворювачах (АЦП). В АЦП перетворення аналогового сигналу в цифрових відбувається за рахунок квантування цього сигналу або по рівню, або в часі, або одночасно по рівню і в часі.

В мікропроцесорних системах одними із основних операцій є операції перетворення аналогової форми інформації в цифрову і навпаки. Так аналогові сигнали від датчиків перетворюються за допомогою АЦП в цифрову форму, так як тільки інформацію в цифровій формі розуміє і може обробляти мікропроцесор. В свою чергу перетворення вихідної інформації процесора в аналоговий сигнал забезпечують ЦАП, так як тільки інформація в аналоговій формі забезпечує роботу відповідних регуляторів виконавчих механізмів.