Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПТ_L_к.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
20.33 Mб
Скачать

7.1. Номеклатура та порівняльні характеристики мп

Розвиток вітчизняних та зарубіжних ВІС МП характеризується наявністю трьох класів мікропроцесорних ВІС: ■ - це секційні МП з можливістю нарощування розрядності та мікропрограмним керуванням; ■ – просто одно кристальні МП; та - одно кристальні мікроелектронні обчислювальні машини (одно кристальні ЕОМ), в яких фіксована розрядність та система команд. Перераховані класи МП відрізняються по структурі, по технічним характеристикам та функціональним можливостям. Але разом з периферійними ВІС, які виконують функції зберігання та вводу даних, спряжіння та синхронізації, всі три класи МП складають функціонально закінчені комплекти ВІС.

Секційні МП - комплекти мають можливість нарощування параметрів, в першу чергу розрядність даних, які підлягають обробці, та функціональних можливостей. Структура та система команд, які використовуються при розробці пристроїв та систем на їх основі, визначається розробником і залежить від задачі, яку треба виконати. Секційні МП орієнтовані в основному на використання в універсальних та спеціалізованих ЕОМ, контролерах високої продуктивності. До них, наприклад, відносяться МП комплекти серій К581, К583, К587 та К588. Останні два комплекти ефективні в випадках побудови мікропроцесорних пристроїв та систем керування, де потрібна дуже низьке споживання енергії та висока стійкість до впливу різних перешкод. Є ще МП комплект серії К589, який призначений для побудови швидкодіючих ЕО пристроїв, контролерів та одно кристальних ЕОМ.

Мікропроцесорні комплекти на основі одно кристальних МП та одно кристальних ЕОМ, які мають меншу продуктивність, але гнучку систему команд та більші функціональні можливості, орієнтовані на широке використовування в різних галузях промисловості. МП однокристальних ЕОМ відрізняються від просто однокристальних МП наявністю в них портів прийому послідовного коду по перериванню з використанням внутрішніх таймерів/лічильників. Ці таймери/лічильники забезпечують або підрахунок зовнішніх подій, або одержання програмно керюємих витримок часу, або виконання функцій задання часу в самій одно кристальній ЕОМ. До них відносяться МП комплекти серій К580, К1801, К1810, К1816 та К1821. Останній є модифікація комплекту К580 та сумісний з ним.

Наприклад, ще коротко про серії К1814 та К1829 – це сукупність 4-х розрядних ЕОМ, які використовуються: в системах керування, в контрольно-вимірювальній техніці, в медицині та побутовій апаратурі. Серія К1814 має в своєму складі одно кристальну ОЕОМ К1841ВЕ1, на базі якої розроблені спеціалізовані мікро контролери: К1814ВЕ2 – для керування кольоровими музикальними пристроями; К1814ВЕ4 – для керування касетним магнітофоном; К1814ВЕ5 – для телевізійної техніки. Серія К1829 виготовлена на основі КМОП - технології і має мале споживання енергії від елементів живлення. Використовується в автономних переносних побутових приладах (калькуляторах, годинниках, медичних та вимірювальних приладах).

Широко використовується серія КР1816 на базі якої виготовлялись ОЕОМ

КР1816 ВЕ48 та ВЕ35 (перше покоління), а тепер використовуються ОЕОМ вже третього та четвертого покоління КР1830ВЕ48 та високопродуктивна КР1816ВЕ51 та ВЕ31, які є аналогами ВІС 8051, 8032 (Р80С32)фірми Intel (США). Останні випуски це ВІС 80251.

При виготовлені сучасних електронних пристроїв розробники також використовують і імпортну елементну базу, яка стала доступною в наш час. Можна визначити 3 класи мікропроцесорів (ВІС), які можуть бути куплені зараз:

Універсальні МП з CISC архітектурою, або класичною архітектурою, тобто, Complicated Instruction Set Computer – комп”ютер із складною системою команд, використовуються в персональних комп’ютерах; лідер тут фірма Intel ( випускає до 80% всіх ПК), із них 10% МП використовуються фірми Motorola сімейства М6800.

Універсальні МП з RISC – архітектурою (Reduced Instruction Set

Computer) – МП з скороченою системою команд, які використовуються в робочих станціях.

Широкий клас спеціалізованих МП DSP ( Digital Signal Processor) – процесори цифрової обробки сигналів. Крім цього випускаються спеціалізовані мікро контролери для передавання інформації в системах телекомунікації телекомунікаційні МП контролери, а також МП для обробки графічної інформації. Широко використовується у нас 16 – ти розрядний МП МС6800 – базова модель для цифрової обробки фірми “Моторола”.