Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПТ_L_к.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
20.33 Mб
Скачать

Порядок виконання програми контролером:

Ломіконт своїми системними програмними засобами, в відповідності з введеною в нього програмою користувача, виконує опитування ДЦП2 та АЦП2 і формує значення змінних ВД і ВА по відповідних вхідних сигналах. Опитування імпульсних входів (модулів ИЦП2) виконується за допомо-гою спец алгоритму “вхід імпульсний” ВИ(173) з бібліотеки Ломіконту. Звернення до нього вказується в ПрК.

В режимі управління технологічним об’єктом Ломіконт: а) послідовно опитує дискретні і аналогові входи модулів ДЦП2 та АЦП2 і запам”ятовує значення змінних ВД і ВА, б) виконує ПрК, в) контролює поломки схову інформації в ОЗУ,а також справність модулів ПЗУ і ОЗУ, г) формує стан фізичних модулів ЦДП2 і ЦАП2, використовуючи значення вихідних змінних ДВ і АВ. Процес циклічно повторюється, тобто, після закінчення формування виходів модулів ЦДП2 і ЦАП2 починається опитування ДЦП2, АЦП2 і т.д.

У фоновому режимі, асинхронно відносно циклу, проводиться а) опиту-вання модулів АЦП2 (період опитування різний і залежить від модулів) і формування значень змінних ВА, б) організація роботи каналу широтно-імпульсного перетворення і обмін цифровою інформацією з іншими Л., ЕОМ.

ПрК може опитувати значення ВД чи ВА, але не може їх змінити (однобічий зв’язок). Значення же змінних ДВ, АВ, КБ, КС, ТМ і величину часу в таймерах Прк може і опитувати і змінювати (двобічний зв’язок між змінними та ПрК).

ПрК виконується по блокам , а середі блока послідовно по секціях.

Перед виконанням програми блока ( входом в блок) проводиться аналіз значень відповідного ключа КБ. Якщо “КБ ОТКЛ “ то програма в цьому циклі пропускається. Якщо “ОТКЛ” присвоєно ключу блока КБ в середині блока в одній із його секцій, то при виконанні програми цього блока в даному циклі, програму буде виконано до кінця, а її відключення буде лише в наступному циклі.

Перед входом в секцію відбувається перевірка ключа КС, а виключення КС не заважає виконанню програми секції в цьому циклі, якщо виконання уже почалося. Порожні блоки та секції пропускаються при будь якому значенні ключів.

ЗАПИС ПРОГРАМИ, ОПЕРАТОРИ ТА ФРАГМЕНТИ МІКРОЛУ

Програма у Мікролі записується по секціях і складається з операторів, які можуть бути безумовними та умовними. Оператори в свою чергу складаються з окремих з окремих речень, які називаються фрагментами. В секції може знаходитись до 64 фрагментів, які мають восьмирічні номери від 00 до 77. При написанні ПрК фрагменти в секції нумеруються підряд без пропусків, починаючи з номера 00.

Умовний оператор складається з двох частин : умовної та виконавчої. Виконавча частина включає фрагмент, який починається зі слів ТОГДА чи ИНАЧЕ, які можуть записуватись у довільному порядку або можуть бути зовсім відсутніми. Єдине обмеження, яке містить виконавча частина – повинен бути хоча б один фрагмент ТОГДА чи ИНАЧЕ.

Умовна частина може мати декілька умов (декілька фрагментів), які починаються з “ЕСЛИ” і зв’язуються логічними “И” або “ИЛИ”. Для звя”зку умов логічним ИЛИ в Мікролі існує спеціальний фрагмент ИЛИ. Так, наприклад, умова А ИЛИ В в Мікролі записується:

09 ЕСЛИ умова А

10 ИЛИ

11 ЕСЛИ умова В

Для звя”зку умов логічним И потрібно записувати фрагменти, почи-наючи з ЕСЛИ, умови послідовно одна за одною без пропусків в рядках . Наприклад:

06 ЕСЛИ умова А

07 ЕСЛИ умова В виконується логічне множення А*В*С

10 ЕСЛИ умова С

Порядок перевірки декількох умов, зв”язаних логічним И та ИЛИ, визначається старшинством логічого И над ИЛИ. Напрклад, вираз типу:

03 ЕСЛИ умова А

04 ИЛИ

05 ЕСЛИ умова В

06 ЕСЛИ умова С

перевіряється по схемі: В*С+А, тобто першим перевіряється логічне И.

Для побудови складних кострукцій умовної частини дозволяється використовувати фрагменти “(“ та “)”, глибина проставлення яких не обмежена. При наявності дужок спочатку виконується перевірка правильності умови , записаної в дужках. Наприклад, той же оператор, але в ньому використані дужки і результат перевірки зовсім інший:

  1. (