Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цал-Цалко_Фінансовий аналіз_2008.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
12.99 Mб
Скачать
  1. Економічна суть грошових потоків підприємства.

  2. Аналіз структури і динаміки грошових потоків.

  3. Аналіз ефективності формування грошових потоків.

6.1. Економічна суть грошових потоків підприємства

Господарські операції підприємств супроводжуються грошовими потоками, що забезпечують оцінку надходження, ви­трат та переміщення фінансових ресурсів і активів. Процес руху коштів відбувається у часі і просторі під час обслуговування всіх видів господарської діяльності. Від повноти і вчасності забезпе­чення процесів постачання, виробництва і збуту грошовими ре­сурсами залежить рівень ефективності господарювання. Грошові потоки підприємства характеризується сукупними доходами і ви­тратами, що забезпечуються надходженнями і виплатами грошо­вих коштів і відповідно позитивним та негативним їх рухом.

У кожному випадку грошовий потік означає фактичну вели­чину розподілених у просторі і часі надходжень і виплат грошо­вих коштів, що формуються в процесі діяльності господарюючих систем, сферу яких становлять господарсько-виробничі, органі­заційно-господарські та внутрішньо-господарські відносини.

Господарсько-виробничі відносини виникають між суб'єктами господарювання при безпосередньому здійсненні господарської діяльності. При цьому кожний суб'єкт господарювання є одноча­сно покупцем і продавцем.

Організаційно-господарські відносини складаються між суб'єктами господарювання та суб'єктами організаційно-госпо­дарських повноважень у процесі управління господарською дія­льністю.

Внутрішньогосподарськими є відносини, що складаються між структурними підрозділами суб'єкта господарювання, та відно­синами суб'єкта господарювання з його структурними підрозді­лами. Вони виникають безпосередньо у внутрішній сфері госпо­дарюючих систем, і можуть мати як вертикальний, так і горизон­тальний характер щодо виробництва, управління, збуту, невиро­бничої діяльності та капітальних вкладень.

273

У просторі грошові потоки підгприємства забезпечують його відносини з суб'єктами господарювання, державою і фізичними особами як в Україні, так і поза її лмежами щодо обслуговування зовнішньоекономічної діяльності з еекспорту та імпорту.

В процесі фінансового аналізу грзошові потоки слід розглядати за окремими класифікаційними ознааками (табл. 6.1.1).

Рух грошових коштів кожногго суб'єкта господарювання пов'язаний з наступними фактами піідприємницької діяльності:

  • забезпечення процесу підприєгмницької діяльності (закупів­ля товарів, сировини, матеріалів, кощплектуючих виробів, випла­та заробітної плати);

  • реалізація товарів, продукції, робіт, послуг, тобто відшко­дування витрат і формування доходив;

  • сплата податків, обов'язкових відрахувань і зборів;

— отримання і погашення кредитгів та сплата відсотків. Грошові потоки підприємства моэжуть набувати як готівкової,

так і безготівкової форми.

Готівкові грошові потоки — форрмуються через касу підпри­ємства готівковими грошовими кошттами, як правило, при обслу­говуванні фізичних осіб— виплаті заробітної плати, матеріаль­ного заохочення, дивідендів, пенссій, грошової допомоги та здійсненні платежів за реалізовані іпродукцію, товари, виконані роботи, надані послуги.

Безготівкові грошові потоки— це грошові розрахунки, які здійснюються за допомогою записів^ на рахунках в банках, коли гроші (кошти) списуються з рахункеа платника (покупця) і пере­казуються на рахунок отримувача конштів (продавця).

Визначення грошових потоків підприємства може здійснюва­тися прямим і непрямим методами.

При прямому методі визначаютьсгя валові позитивні і негатив­ні грошові потоки за кожним джерелпом надходження і напрямом використання грошових коштів за вщдами діяльності (рис. 6.1.1).

Формування грошових потоків заі джерелами дозволяє визна­чити основні господарські операції, і пов'язані з рухом грошових коштів, контролювати всі надходжсення і витрачання грошей, оцінювати рівень достатності коштіів для здійснення платежів, встановлювати роль окремих факторрів, які формують грошову виручку і витрати, та прогнозувати гррошові потоки.

Непрямий метод передбачає визначеення чистого грошового пото­ку підприємства через послідовне кормігування показника прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оэподаткування за алгоритмом для складання звіту про рух грошових юсоштів (рис. 6.1.2—6.1.6).

274

Рис. 6.1.1. Грошові потоки за джерелами надходжень і витрат

277

Чистий рух коштів від операційної діяльності

Рис. 6.1.2. Розрахунок чистого грошового потоку від операційної діяльності

278

Рис. 6.1.3. Розрахунок чистого грошового потоку від інвестиційної діяльності

279

Рис. 6.1.5. Розрахунок чистого грошового потоку підприємства

280

При визначенні чистого руху грошових коштів у результа­ті операційної діяльності непрямим методом показник прибу­тку насамперед коригується на статті витрат, які не призво­дять до грошових видатків: амортизація, забезпечення, нереалізовані курсові різниці, нараховані проценти за корис­тування позичками.

Сума амортизації визначається за амортизаційними відраху­ваннями з матеріальних і нематеріальних необоротних активів. Щодо забезпечень, то їх збільшення формує надходження грошо­вих коштів, а зменшення — витрати на сплату процентів, які ві­дображають витрати коштів за користування кредитами і позич­ками.

Оскільки прибуток від звичайної діяльності до оподатку­вання визначається з урахуванням неопераціиних доходів та витрат, то його зменшують на доходи від володіння та реалі­зації фінансових інвестицій, а також від продажу основ­них засобів, нематеріальних активів, інших довгострокових активів, від обміну оборотних активів на необоротні і фінан­сові інвестиції, від неопераціиних курсових різниць, ін­ші прибутки і збитки від інвестиційної та фінансової діяль­ності.

Зменшення (збільшення) оборотних активів фіксує вплив змін у складі операційних оборотних активів на наявність гро­шових коштів у підприємства. Зрозуміло, якщо оборотні акти­ви зростають, значить на їх фінансування витрачаються кошти, і навпаки.

Збільшення поточних зобов'язань і доходів майбутніх пері­одів формує надходження, а їх зменшення — видатки грошо­вих коштів.

Сплачені проценти відображають суми грошових коштів, фак­тично використаних на сплату процентів за користування креди­тами і позичками.

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності ви­значається на основі аналізу змін у необоротних активах та пото­чних фінансових інвестиціях як різниця між вхідними та вихід­ними грошовими потоками.

281

Рис. 6.1.6. Трансформація доходів і витрат операційної діяльності у грошові потоки

282

Вхідні грошові потоки в результаті інвестиційної діяльності формуються з таких складових:

  • грошові надходження від реалізації фінансових інвести­цій ■— суми, які надійшли на підприємство від продажу акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток у капі­талі інших підприємств;

  • надходження коштів від продажу основних засобів, немате­ріальних активів, дочірніх підприємств та інших господарських надходжень;

  • надходження коштів у вигляді процентів за аванси грошо­вими коштами та позички, надані іншим сторонам за фінансови­ми інвестиціями в боргові цінні папери, і за використання пере­даних у фінансову оренду необоротних активів;

  • вирахувані з операційного доходу дивіденди;

  • надходження грошових коштів від повернення авансів (крім авансів, пов'язаних з операційною діяльністю) і позичок, наданих іншим сторонам;

  • надходження грошових коштів від ф'ючерсних, форвардних контрактів і опціонів.

До вихідних грошових потоків у рамках інвестиційної діяль­ності належать:

  • виплати грошових коштів для придбання акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах;

  • грошові виплати, спрямовані на придбання основних за­собів, нематеріальних активів та інших необоротних активів (крім фінансових інвестицій). Сума виплат визначається як рі­зниця між первісною вартістю основних засобів на початок і кінець періоду, збільшена на вартість реалізованих необорот­них активів;

  • грошові кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства та інші господарські одиниці (за вирахуванням грошових коштів, придбаних у складі майнового комплексу);

  • аванси (крім авансів пов'язаних з операційною діяльністю) і позички грошовими коштами, надані іншим сторонам (крім аван­сів і позичок фінансових установ);

  • виплати грошових коштів за ф'ючерсними, форвардними контрактами і опціонами (за винятком випадків, коли такі конт­ракти укладаються для операційної діяльності підприємства або виплати класифікуються як фінансова діяльність).

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності ви­значається на основі оцінки змін власного капіталу, операцій,

283

пов'язаних з фінансовою діяльністю щодо забезпечень наступних витрат і платежів, довгострокових зобов'язань, короткострокових кредитів банків, поточної заборгованості за довгостроковими зо­бов'язаннями, поточних зобов'язань за розрахунками з учасни­ками.

До вхідних грошових потоків у результаті фінансової діяльно­сті підприємства належать:

  • надходження грошових коштів від розміщення акцій та ін­ших операцій, що призводять до збільшення власного капіталу на основі залучення зовнішніх джерел;

  • надходження грошових коштів у результаті утворення бор­гових зобов'язань (позичок, векселів, облігацій, а також інших видів коротко- і довгострокових зобов'язань, не пов'язаних з операційною діяльністю).

Вихідні грошові потоки у рамках фінансової діяльності фор­муються з таких складових:

  • виплати грошових коштів для погашення отриманих пози­чок;

  • сплачені грошовими коштами дивіденди;

  • грошові видатки, спрямовані на викуп раніше випущених акцій підприємства;

  • виплати грошових коштів орендодавцеві для погашення за­боргованості за фінансовою орендою та іншими платежами, пов'язаними з фінансовою діяльністю.

Чистий рух грошових коштів підприємства визначається як рі­зниця між сумою грошових надходжень і видатків, відображених за видами діяльності. Знайдена сума відповідає різниці між стат­тями залишків грошових коштів на початок і кінець періоду, які відображені в балансі. Додавши до залишку грошових коштів підприємства на початок періоду чистий рух коштів у результаті всіх видів діяльності за звітний період, отримаємо залишок гро­шових коштів на кінець періоду, який відображається в балансі підприємства.