Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цал-Цалко_Фінансовий аналіз_2008.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
12.99 Mб
Скачать

2.1. Сутність інформації та ознаки її корисності для фінансового аналізу

Під інформацією (від латинського informatio — пояс­нення, повідомлення, викладення), зазвичай, розуміють впоряд­ковані відомості про процеси і явища.

Інформаційне забезпечення є першочерговим завданням у будь-якому аналітичному дослідженні і важливим інструментом для підготовки та прийняття ефективних управлінських рішень. Фінансовий аналіз проводиться з використанням системи еконо­мічних даних, дослідження яких породжує економічну інформа­цію, що використовується в управлінні.

Іншими словами, прийняття управлінських рішень пов'язане з постійним опрацюванням інформації, а сам процес управління має інформаційний характер. На кожній зі стадій управління викорис­товується конкретна вхідна інформація й одночасно формується вихідна інформація, яка є вхідною на інших стадіях управління.

Потреби фінансового аналізу забезпечуються нормативно-довідковими, плановими та обліковими (фактичними) інформа­ційними ресурсами. Вони відбивають певні події, явища, проце­си, які бажано, щоб так відбулися, що мають так відбутись, або вже так відбулися.

Нормативно-довідкова інформація об'єднує положення зов­нішніх і внутрішніх нормативних актів, які регламентують гос­подарську діяльність підприємства. Вона формує межі величин показників, що повинні забезпечити ефективний і оптимальний механізм господарювання.

85

Важливе місце в довідковій інформації для потреб фінансово­го аналізу підприємства займають відомості щодо діяльності ін­ших суб'єктів господарювання, особливо конкурентів.

Планова інформація пов'язана з функцією планування через систему планових завдань, показників та інших даних, які опи­сують господарські процеси, що мають відбутись в заданому ча­совому періоді і забезпечують ефективну діяльність підприємства.

Облікова (фактична) інформація утворюється в системі бухга­лтерського, статистичного і податкового обліку і відбиває госпо­дарські процеси, що вже здійснилися, а також їх фактичний стан.

Використання у фінансовому аналізі всіх видів інформаційних ресурсів забезпечує оцінку діяльності підприємства в динаміці, рівня виконання плану, величини планових показників, діагнос­тику досягнення нормативного сценарію господарювання.

Формування інформаційної бази фінансового аналізу повинно відповідати ознакам корисності даних.

  1. Своєчасність (Timeliness).

  2. Достатність (Sufficiency).

  3. Рівні деталізації та агрегації (Level of detail and aggregation).

  4. Зрозумілість (Understandability).

  5. Недопущення зміщення (Freedom from bias).

  6. Релевантність (Decision relevance).

  7. Зіставлюваність (Comparability).

  8. Надійність (Reliability).

  9. Надмірність (Redundancy).

  1. Економічна ефективність (рентабельність) (Cost Efficiency).

  2. Квантифікація (можливість кількісного вираження якісної інформації) (Quantifiability).

12. Прийнятність формату (Appropria-teness of format). Своєчасність означає, що інформація фінансового аналізу має

бути доступною для користувачів до того моменту, поки вона для них має значення. Звичайно, користувачі не дізнаються негайно про те, що відбулася якась подія, існує деякий проміжок між по­дією та часом, коли дані про неї будуть відображені у звітності. Також існує певний проміжок часу між моментом, коли дані під­лягають аналізу та коли ці дані стають доступними для користу­вачів.

Достатність можна трактувати виходячи з того чи є обсяг по­казників достатнім для тієї точності прийняття рішення, яка ба­жана для користувачів. Достатність включає в себе також трива­лість часового горизонту для правильного оцінювання ефектив-

86

ності діяльності господарюючих систем. З тих пір, як достатність може впливати на спроможність користувачів робити висновки на основі конкретних даних, вирішальним для подання інформа­ції є чутливість як до висловлених потреб споживачів, так і до тих, які вони мають на увазі.

Тому загальний, концептуальний підхід до вироблення полі­тики достатності інформації має засновуватися на розумінні про­стої істини, що подання даних користувачам має за мету ство­рення інформаційних ресурсів і відповідно реальних можли­востей для цілеспрямованого здійснення функцій управління.

Рівні деталізації та агрегування даних є також важливими по­казниками визначення корисності інформації. Для поліпшення можливостей аналітичних досліджень потрібно забезпечити єди­ну методику аналізу щодо показників формування, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Якщо користувачі не розуміють інформацію, що подається за результатами фінансового аналізу, то вони не зможуть викорис­товувати її достатньо ефективно.

Зміщення стосовно суті інформації може бути спричинене ве­ликою кількістю проблем, пов'язаних з неможливістю форму­вання даних щодо подання відносно часового горизонту та зіста­влення або здійснення процедури спостереження. Для користу­вачів така ознака визначається суттєвістю інформаційних ресур­сів щодо їх кількісної та якісної характеристик.

Кількісна суттєвість пов'язана з маніпулюванням фактичних розмірів явищ і процесів господарської діяльності, а якісна — порушеннями нормативної методики формування показників.

Недостовірною може бути визнана інформація за наступних умов:

  • кількісні відхилення показників більші, ніж нормативи їх суттєвості;

  • якісні відхилення при підготовці інформації створюють кі­лькісні відхилення в більшому розмірі, ніж поріг суттєвості;

  • значні відхилення щодо методики формування показників, не­залежно від того чи відбулося перевищення нормативу суттєвості.

Суб'єктами визначення суттєвості інформації фінансової звіт­ності є органи, які уповноважені на регулювання питань обліко­вої політики, і власник (власники) або»уповноважений орган (по­садова особа), який здійснює керівництво підприємством відпо­відно до законодавства та установчих документів.

Об'єктами застосування суттєвості є: діяльність підприємства в цілому; окремі господарські операції та об'єкти обліку; статті

87

фінансової звітності. Для оцінки достовірності інформації фінан­сового аналізу використовуються відповідні нормативні рівні її можливих відхилень.

Три інші ознаки інформації — релевантність, зіставлюваність та надійність — можуть спричинити проблему негативного впли­ву на формування показників. Найочевиднішим питанням, яке розглядається при фінансовому аналізі, є доречність інформації для вибору кращого з альтернативних рішень, що можуть розгля­датися в системі управління. Однак небезпечним аспектом цієї концепції є те, що коли дані доступні для користувача, то він, можливо, буде їх використовувати, незважаючи на їх доречність чи недоречність, тому необхідно захистити користувачів від та­кого підходу та надавати їм такі дані, які можуть бути викорис­тані в моделі та дійсно будуть доречними для рішення і забезпе­чать значимість результатів.

Коли вирішується, чи є дані корисними, необхідно оцінити, чи можна їх зіставляти з іншими доречними даними. Зіставлю­ваність означає, що за важливими напрямами порівняння умови мають бути однаковими. Дійсно, визначення терміна «важливі напрями» залежить від ситуації, яка розглядається. Може бути бажаним для даних мати подібний часовий горизонт. Або може бути необхідним, щоб дані репрезентували ту саму сукупність показників. Головним моментом є те, що значення деяких роз­біжностей між двома сукупностями даних має бути зведене до однієї, і тільки однієї розбіжності, тому що всі інші умови одна­кові.

В методологічному аспекті подані показники фінансового аналізу мають розбіжності, виходячи з внутрішньої облікової по­літики підприємства. Облікова політика — це сукупність прин­ципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності. У цьому контексті на кількісне відображення явищ за показниками звітності та зна­чне їх відхилення від фактичних подій можуть вплинути:

  • методи нарахування амортизації необоротних матеріальних і нематеріальних активів;

  • вартісні ознаки основних засобів та інших необоротних ма­теріальних активів;

  • порядок відображення в балансі довгострокових фінансових інвестицій;

  • порядок визначення витрат (доходів), активів та зобов'язань, пов'язаних з податком на прибуток;

  • методи оцінки вибуття запасів;

88

  • величина резерву сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості;

  • порядок оцінки та зміни вартості (переоцінки) активів.

Оцінка надійності інформації передбачає участь у цьому про­цесі учасників управлінської роботи, які вважають, що дані пра­вильні, якщо вони включені до бази даних, тому підприємству необхідно гарантувати їх точність.

Користь від покращання умов прийняття рішень має перева­жувати затрати на його забезпечення, інакше немає ніякого зиску від нього. Інакше кажучи, дані тільки тоді є рентабельними в фі­нансовому аналізі, коли одержується додаткова вартість завдяки цим даним і поведінці користувачів, та після того, як з цієї варто­сті покриваються витрати на одержання цих даних.

Існують витрати на здобуття даних, тобто на їх первинний чи вторинний збір. Також існують витрати на те, щоб зробити ці да­ні доступними. Крім цього, існують витрати на зберігання та об­роблення даних, які залежать від їх обсягу.

Очевидно, що необхідно враховувати прямі витрати на здо­буття інформації. Однак необхідно також розглядати втрати від невикористаних можливостей, тобто від невключения до бази да­них корисної інформації. Якщо персонал, який зайнятий дослі­дженням, опрацьовує дані щодо проблеми X, то, очевидно, він не зможе виконувати дослідження щодо проблеми У. Отже, витрати, які пов'язані зі здобуттям інформації щодо проблеми X, мають також включати втрати, які спричинені браком інформації щодо проблеми У. Якщо інформація щодо проблеми У є вирішальною, то такі втрати можуть бути значними.

Розглядаючи питання з позиції доходів, потрібно вирішити, наскільки рішення може бути поліпшене завдяки додатковій ін­формації. Якщо додаткові дані не змінюють вибір користувачів щодо оптимальної альтернативи, то від включення їх до бази да­них немає ніякого прибутку. За всіх інших однакових обставин необхідно оцінювати поліпшення прийняття рішення або приріст прибутку від здатності користувачів приймати краще рішення, що залежить від додаткових даних.

Виходячи з квантифікації (можливості кількісного вираження якісної інформації), дані фінансового аналізу повинні піддавати­ся кількісному оцінюванню на прийнятному рівні, і потім над ними можуть виконуватися відповідні операції.

Кількісні показники інформації можуть визначатися через ма­тематичні операції, які будуть виконуватися над даними. Якщо дані доречні, то користувач допускає, що коли показники вира-

89

Рис. 2.2.1. Загальна модель побудови показників для оцінки господарської діяльності підприємств

90

В усіх випадках повне формування показника повинно давати відповідь на наступні запитання:

  • мета і об'єкт оцінювання (активи, власний капітал, зобов'я­зання, доходи, витрати, фінансовий результат);

  • найменування показника для оцінювання об'єкта і алгоритм розрахунку;

  • мета і об'єкт спостереження (класифікаційні ознаки госпо­дарюючих суб'єктів);

  • час (часовий період);

  • одиниця виміру;

  • математичний результат показника.

Для потреб фінансового аналізу можна використати наступну класифікацію показників:

1. За економічним змістом досліджуваних явищ і про­ цесів:

  • кількісні — визначають діяльність підприємства за величи­ною фактів господарювання;

  • якісні — характеризують властивості явищ і процесів госпо­дарської діяльності.

2. За розвитком явищ і процесів у часі:

  • інтервальні — виражають розмір явищ і процесів за певні періоди часу;

  • моментні — характеризують розмір явищ і процесів на певні моменти часу.

3. За ступенем агрегуваня:

  • первинні — характеризують величину явищ і процесів окремих господарюючих суб'єктів;

  • зведені — виражають розмір явищ і процесів певної сукуп­ності господарюючих суб'єктів.

4. За аналітичними функціями:

  • абсолютні — характеризують величину значення ознаки, як результат спостереження за явищами і процесами господарської діяльності;

  • відносні — виражають кількісні співвідношення між факта­ми господарської діяльності;

  • середні — узагальнюють ознаки, що варіюють у визначеній сукупності.

5. За способом визначення:

  • спостереження — одержані безпосередньо під час збирання даних щодо масових явищ і процесів, які відбуваються при здійс­ненні діяльності господарюючих суб'єктів;

  • розрахункові — одержані як результат математичних дій.

91

6. За джерелами формування:

- фінансової звітності відповідно до визначених форм:

-балансу — виражають кількісні і якісні ознаки активів, вла­сного капіталу і зобов'язань на певні моменти часу;

- звіту про фінансові результати — характеризують витрати, доходи і фінансові результати;

- звіту про рух грошових коштів — узагальнюють ознаки грошових потоків;

- звіту про власний капітал — характеризують інформацію щодо руху і структури власного капіталу;

- приміток до річної фінансової звітності — забезпечують де­талізацію явищ і процесів господарської діяльності відповідно до змісту затверджених форм таблиць звітності;

- додатку до річної фінансової звітності «Інформація за сег­ментами» — характеризують діяльність підприємства за госпо­дарськими і географічними сегментами;

- обов'язкового і передбаченого переліку звітності відповідно до нормативних положень — розкривають окремі напрями діяль­ності господарюючих суб'єктів за обов'язковим переліком, які подаються підприємствами у довільній формі;

- самостійного визначення підприємством — характеризують діяльність господарюючих суб'єктів за добровільним поданням.

  • фінансового плану — визначають величину господарських операцій, які мають відбутися, щоб забезпечити ефективну дія­льність підприємства;

  • статистичної звітності — характеризують явища і процеси щодо наявності, формування і використання ресурсів у господар­ській діяльності;

  • податкової звітності — розкривають об'єкти оподаткування і податкові платежі.

Практична роль використання наведеної класифікації показ­ників визначається шляхом реалізації функцій пізнання, управ­ління, контролю і стимулювання явищ і процесів, які формують фінансовий стан і розвиток господарюючих суб'єктів.

Пізнавальна функція проявляється через можливість оцінки за допомогою показників фінансового стану і розвитку господарю­ючих суб'єктів та ефективності результатів їх діяльності.

Управлінська функція показників полягає в тому, що вони є важливим елементом процесу управління на всіх його рівнях.

Контрольна функція передбачає використання показників суб'єктами контролю з метою нагляду за станом діяльності учас­ників господарських відносин.

92

Стимулююча функція показників полягає у розробці на їх базі норм підтримки господарюючих суб'єктів, визначення пріорите­тних цілей держави і регіонів, засобів та способів їх реалізації, виходячи зі змісту об'єктивних процесів і тенденцій, що мають місце в національному та світовому господарстві, та враховуючи законні інтереси суб'єктів господарювання.

Показники як джерело економічної інформації, яка викорис­товується в управлінні суб'єктів господарювання, слід розгляда­ти в прагматичному, семантичному і синтаксичному аспектах.

Прагматичний аспект пов'язаний із цінністю і корисністю ви­користання показників для прийняття правильних управлінських рішень. Семантичний аспект забезпечує вивчення змістовного навантаження показників та визначення зв'язку між ними в сис­темі. Синтаксичний аспект дає змогу встановити параметри сис­теми показників та забезпечити форми їх подання.

Ефективність використання показників забезпечується багато-критеріальним підходом до вивчення всіх типів їх внутрішніх зв'язків: семантичних, функціональних і стохастичних (кореля­ційних).

Семантичний зв'язок між показниками існує в тому випадку, якщо вони пов'язані за об'ємом поняття, тобто показник зазвичай характеризує не лише сукупність в цілому, але і її складові час­тини. Семантичні зв'язки між показниками виявляються та фік­суються за допомогою різного виду класифікацій і номенклатур, в яких встановлюється однозначний склад понять у співвідно­шенні їх обсягів. Виявлення та фіксація семантичних зв'язків між показниками є найважливішою умовою забезпечення їх порів­нянності та зведення.

Функціональні зв'язки фіксуються записом відповідних алго­ритмів розрахунку та балансових таблиць і рівнянь. Слід відміти­ти, що в формі алгоритмів та таблиць частково можуть фіксува­тися і семантичні зв'язки.

Що стосується стохастичних зв'язків між показниками, то для них природним засобом вираження є математико-статистичні ха­рактеристики, такі як коефіцієнти кореляції, оцінки параметрів у рівняннях регресії тощо. Наприклад, обсяги господарської діяль­ності змінюються з ростом основних засобів, але рівень цієї зміни не може бути встановлений як одночасно рівномірний, показники тісноти зв'язку, як правило, змінюються в динаміці.

За допомогою окремих ізольованих показників, як правило, неможливо глибоко вивчити ні окремі підприємства, ні регіо­ни, ні види економічної діяльності, оскільки вони здатні відо-

93

бразити лише одну чи небагато сторін явищ, пов'язаних з про­цесом їх господарювання. В господарській діяльності будь-яке явище має велику кількість характеристик та особливостей, які можуть бути розглянуті в різних аспектах. Зокрема, процеси і явища, які формують фінансовий стан підприємств, визнача­ються такими важливими показниками суб'єктів господарю­вання, як вартість активів, власний капітал, чистий прибуток, виробнича собівартість, додана вартість, чистий дохід, валовий прибуток, доходи працівників і власників тощо. Відобразити такий багатоаспектний перелік явищ неможливо якимось од­ним показником. Разом з тим, оскільки сторони даних явищ об'єктивно взаємопов'язані, то їх вивчення повинне здій­снюватись за допомогою сукупності взаємодоповнюючих по­казників.

Для того, щоб подолати односторонність, абстрактність і до­сягнути багатостороннього і взаємопов'язаного відображення процесу, який вивчається, потрібна система показників. Причому необхідна система має бути розроблена не просто як механічний набір окремих показників, а містити і відображати їх діалектичну єдність, реально існуючі взаємозв'язки ознак та явищ. Це буде сприяти кращому встановленню виду взаємозв'язку, взаємозале­жності та взаємообумовленості явищ, які спостерігаються в гос­подарській діяльності.

Система показників фінансової звітності, як основного джере­ла інформаційних ресурсів для фінансового аналізу, складається з окремих підсистем, блоків, груп і підгруп, які безпосередньо роз­галужені в аналітичних показниках. Наочний приклад такої сис­теми відображено на рис. 2.2.2 і 2.2.3.

Кожна така сукупність відповідних рівнів показників, по суті, являє собою самостійну частину і виконує притаманні їй функціональні задачі в рамках загальної мети всієї системи. Логічний взаємозв'язок всієї сукупності, її підпорядковува-ність загальній меті обумовлюють органічну єдність системи в цілому. Взаємозв'язок показників, логічне поєднання одних показників з іншими— є обов'язковою рисою системи показ­ників, яка претендує на те, щоб бути саме системою, а не на­бором більш чи менш цікавих, актуальних та необхідних пока­зників.

У фінансовому аналізі необхідно також використовувати фо­рмалізовані методи згортання значної кількості аналітичних ха­рактеристик з метою переходу до порівняно невеликої кількості узагальнюючих (інтегральних) показників.

94

Рис. 2.2.2. Фрагмент системи показників фінансової звітності на прикладі балансу підприємства

Сутність інтегрального показника полягає в переході від опи­су досліджуваного об'єкта, який характеризується великою кіль­кістю ознак, до описання меншим числом максимально компакт­них інформаційних показників, які відображають найбільш сут­тєві властивості явища. Агрегування ознак в одну інтегральну оцінку ґрунтується на так званій «теорії адитивної цінності», згідно з якою цінність цілого дорівнює сумі цінностей його складових.

Для інтерпретації економічних показників діяльності господа­рюючих систем необхідно мати обгрунтовані нормативні (ета­лонні, стандартні) величини, які будуть характеризувати допус­тимі (критичні) межі їх зміни.

Щодо термінів «еталон», «норматив» і «стандарт», то їх тлу­мачення дається в словниках. Еталон (фр. etalori) — вимірник, зразок для порівняння з чим-небудь. Норматив (від лат. normatio — упорядкування) — економічний, технічний та інший показник норм, у відповідності з яким проводиться будь-яка ро­бота, виконується будь-яка програма. Стандарт (англ. standard) — зразок, еталон, модель, які приймаються за вихідні для співстав-лення з ними інших подібних об'єктів.

Використовуючи фактичні і нормативні величини показників, можна здійснювати ідентифікацію діяльності господарюючих си­стем за наступними рівнями:

• достатній та позитивний — фактична величина показника (Пі) перевищує критеріальну (еталонну, нормативну) межу (Пе) в коридорі значень що забезпечують ефективну діяльність (Ке3), а в порівнянні з минулим періодом (П0) має тенденцію до покращення:

Пе<П, >П0;

• достатній, але негативний — фактична величина показника перевищує критеріальну (еталонну, нормативну) межу в Ке„ а в порівнянні з минулим періодом має тенденцію до погіршення:

Пе<П, <П0;

• недостатній, але позитивний — фактична величина показни­ ка нижча за критеріальну (еталонну, нормативну) межу в Ке3, а порівнянні з минулим періодом має тенденцію до покращення:

Пе>П,>П0;

• недостатній та негативний — фактична величина показника нижча за критеріальну (еталонну, нормативну) межу в Кез, а порі­ внянні з минулим періодом має тенденцію до погіршення:

Пе>П,<П0.

97

Рис. 2.2.4. Оцінка стану підприємства за величиною показників його діяльності

Таким чином, за рис. 2.2.4 варто виділити декілька рівнів ве­личини показника:

  • рівень 1 — значення показника перебуває у межах визна­ченого коридора нормативних величин, а динаміка його зміни рухається до середини коридора. Стан підприємства можна оці­нити як «відмінний»;

  • рівень 2 — значення показника перебуває у межах визна­ченого нормативу, динаміка стабільна. Стан підприємства можна

98

оцінити як «відмінний», якщо значення показника перебуває в середині коридора або «добрий» — на межах коридора;

-— рівень 3 — значення показника перебуває у межах визна­ченого коридора, але динаміка свідчить про його рух від середи­ни коридора до визначених максимальних і мінімальних меж. Стан підприємства «добрий»;

  • рівень 4 — значення показника перебуває за межами кори­дора, але спостерігається тенденція до поліпшення. Стан підпри­ємства, залежно від величини відхилення від норми і темпів руху до еталонного значення, може бути «добрий» або «задовільний»;

  • рівень 5 — значення показника стійко перебуває за межами коридора. Залежно від величини відхилення від нормативного рі­вня стан підприємства «задовільний» або «незадовільний»;

  • рівень 6 — значення показника за межами коридора і має тенденцію до погіршення. Стан підприємства «незадовільний».

Показники, величини яких ненормовані, оцінюють за тенден­цією зміни їх значень в динаміці. При цьому стан підприємства може поліпшуватись, бути стабільним або погіршуватись.

Оцінка розвитку підприємства при аналітичному дослідженні фактичних, планових і нормативних показників здійснюється за видами порівнянь (табл. 2.2.1).

Таблиця 2.2.1

ВИДИ ПОРІВНЯНЬ ПОКАЗНИКІВ ТА ЇХ ІНТЕРПРЕТАЦІЯ

Для застосування прийому порівняння необхідна єдність: в ціннісній оцінці вартісних показників і методології їх розрахун­ку; організаційної структури підприємства; у структурі показни­ка; календарних періодів; умов, які забезпечують технологічний процес діяльності підприємства. Зіставлення вартісних показни­ків передбачає використання порівняльних цін та врахування ін­фляційних процесів.

Найбільш складним питанням є розробка обґрунтованих нор­мативних рівнів показників для оцінки господарської діяльності підприємств.

У багатьох країнах світу національні нормативи економічних показників визначаються спеціальними агентствами, що значно полегшує проведення діагностики конкретної господарюючої си­стеми. На жаль, в Україні, сьогодні такі дослідження практично не проводяться, і аналітики вимушені використовувати в своїх роботах або нормативні рівні показників, запозичені з іноземних джерел без жодних змін, або з певною їх адаптацією, на розсуд окремих економістів, до умов діяльності господарюючих суб'єк­тів. Такі підходи суттєво погіршують обгрунтованість висновків для потреб управління, які формуються в процесі аналітичного дослідження.

2.3. Система інформації фінансового плану підприємства

Фінансовий аналіз займає проміжне місце між фінан­совим планом і прийняттям управлінських рішень при оцінці та інтерпретації стану господарської діяльності підприємства щодо виконання передбачуваних показників.

Водночас, фінансовий аналіз є важливим інструментом скла­дання фінансового плану щодо оцінки фактичного стану госпо­дарської діяльності підприємства.

Фінансовий аналіз вивчає окремі об'єкти фінансового плану­вання щодо оцінки:

  • руху грошових потоків за видами діяльності, структурними підрозділами та об'єктами господарювання;

  • фінансових відносин, що виникають при формуванні, розпо­ділі і використанні фінансових ресурсів у їх оптимальному варіа­нті, який забезпечує максимальний кінцевий результат;

  • вартісних пропорцій, що виникають внаслідок розподілу фі­нансових ресурсів і забезпечують раціональні співвідношення

100

між власними і залученими ресурсами, необоротними і оборот­ними активами, витратами і доходами підприємства.

фінансовий план має дві специфічні мети: максималізація прибутку і стале зростання вартості підприємства. Перша мета обумовлюється тим, що прибуток є основним джерелом поліп­шення фінансового стану, а досягнення другої мети — забезпечує фінансову стійкість підприємства в майбутньому. Рівень вартості підприємства є також основним параметром, за яким власник оцінює ефективність управлінських рішень.

Показники фінансового плану дають можливість:

  • забезпечить орієнтири, у відповідності з якими підприємство буде здійснювати свою діяльність;

  • зробити вибір найбільш ефективних шляхів розвитку під­приємства з можливих альтернативних варіантів;

  • визначити в майбутньому економічну ефективність діяльно­сті підприємства;

  • визначити мету діяльності, що дозволяє встановлювати кри­терії оцінки результатів роботи персоналу підприємства.

Фінансовий план підприємства охоплює показники господар­ської діяльності, які характеризують:

  • доходи за видами діяльності і елементами (рис. 2.3.1);

  • витрати за видами діяльності і елементами (рис. 2.3.2, 2.3.7);

  • фінансові результати від господарської діяльності (рис. 2.3.3);

  • джерела формування і надходження коштів (рис. 2.3.4);

  • приріст активів (рис. 2.3.5);

  • обов'язкові платежі, пов'язані з системою оподаткуван­ня, соціальними витратами і формуванням цільових фондів (рис. 2.3.6).

В процесі фінансового аналізу інформаційні ресурси фінансо­вого плану дозволяють оцінити:

  • який внесок зробила кожна господарська операція в досяг­нення цілі підприємства;

  • відповіді на запитання: що було зроблено?, для чого це по­трібно?, коли це було зроблено?, хто його зробив?, де це було зроблено?, що для цього було необхідно? в порівнянні як це по­винно було бути?;

  • причинно-наслідкові зв'язки та залежності між господарсь­кими операціями за планом і здійсненими фактично;

  • потенційні можливості підприємства;

  • ефективність використання ресурсів;

101

  • рівень здатності підприємства виконувати план і ризик дося­гнення поставлених цілей;

  • ефективність оперативного втручання для попередження не­бажаних наслідків ситуації щодо зміни плану;

  • синергетичний ефект від забезпечення визначених цілей підприємства;

  • відповідальність конкретних виконавців за виконання плану.

Виходячи з цього, проведення фінансового аналізу фактичної діяльності підприємства з використанням показників фінансового плану та з метою оцінки обґрунтованості величини планових по­казників створює основу забезпечення керованості у створенні об'єктів підприємства. За таких умов створюється можливість обгрунтованого вибору необхідних рішень і оцінки результатів їх здійснення, узгодження і взаємозв'язку схвалюваних завдань в єдину систему.

102

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

Інші операційні витрати:

  • єдиний податок

  • собівартість реалізованих виробничих запасів

  • сумнівні борги на втрати від знецінення запасів

  • втрати від операційних курсових різ­ниць

  • визнані економічні санкції

  • витрати на утримання, експлуатацію та забезпечення об'єктів соціальної інфра­структури

  • витрати на благодійництво

  • безоплатна передача оборотних активів

Адміністративні витрати:

. загальні корпоративні витрати

• службові відрядження і утри­ мання апарату управління

. утримання основних засобів

• послуги зв'язку

Фінансові витрати

Витрати на збут: \

  • утримання підрозді­лів, що займаються збутом продукції

  • реклама

  • доставка продукції споживачам

Втрати від участі в капіталі

Інші витрати:

  • собівартість реалізованих фінансових інвестицій

  • собівартість реалізованих необоротних активів

  • втрати від неопераційних курсових різ­ниць

  • вартість безоплатно переданих необо­ротних активів

Податок на прибуток

Надзвичайні витрати

(невідшкодовані

збитки)

Рис. 2.3.2. Система показників фінансового плану про витрати підприємства

Рис. 2.3.3. Система показників фінансового плану про фінансові результати підприємства

2.4. Система інформації рахунків бухгалтерсь­кого обліку

Узагальнення господарських операцій, що здійснює підприємство в систему показників, забезпечують бухгалтерські рахунки. Вони відкриваються на окремі види активів, власного капіталу, зобов'язань та господарських процесів.

Бухгалтерський облік— процес виявлення, вимірювання, ре­єстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інфо­рмації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім ко­ристувачам для прийняття рішень.

Рахунки бухгалтерського обліку формують два види інформа­ції: моментну та інтервальну (рис. 2.4.1).

Рис. 2.4.1. Характеристика інформації бухгалтерських рахунків

Моментна інформація визначається залишками активів, влас­ного капіталу і зобов'язань підприємства та характеризує їх роз­мір на певні моменти часу, як правило на кінець останнього дня кожного місяця. На рахунках, де записуються активи, їх залишки (сальдо) відображають у лівій (дебетовій) частині, а власний ка­пітал і'зобов'язання — у правій (кредитовій).

109

Інтервальна інформація визначається оборотами за рахунками, величина яких характеризує розміри господарських операцій від­повідних класифікаційних ознак за певні періоди часу (місяць, квартал, рік). Важливе економічне значення має підсумування даних інтервальних показників. Сума даних інтервальної інфор­мації оборотів за бухгалтерськими рахунками характеризує рі­вень показників за більш тривалий проміжок часу наростаючим підсумком.

Призначення бухгалтерських рахунків, схеми реєстрації і гру­пування на них фактів господарської діяльності та формування інформаційних ресурсів наведено в табл. 2.4.1.

Для формування інформаційної бази фінансової звітності під­приємства використовують три види рахунків: синтетичні — уза­гальненого обліку інформаційних ресурсів у грошовому виразі; субрахунки — для узагальнення інформації однорідних аналіти­чних рахунків; аналітичні — для деталізації змісту синтетичних рахунків і субрахунків у натуральному та грошовому вимірниках І забезпечення кількісно-сумової та якісної (марка, сорт, розмір тощо) інформації.

Інформаційна база про господарські операції на бухгалтерсь­ких рахунках формується в регістрах обліку (табл. 2.4.2).

Узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів (у національній та іноземній валютах у касах, на поточних, валю­тних та інших рахунках у банках), грошових документів (у наці­ональній та іноземній валютах), які знаходяться в касі підприємс­тва (поштових марок, сплачених проїзних документів тощо) та коштів у дорозі здійснюється в Журналі 1 і відомостях до цього Журналу 1.1, 1.2, 1.3.

Журнал 1 використовується для відображення інформації за кредитом рахунків ЗО «Каса», 31 «Рахунки в банках», 33 «Інші кошти». У відомостях до Журналу 1 відображається інформація за дебетом рахунків ЗО, 31, 33.

У Журналі 2 відображаються операції з одержання довгостро­кових і короткострокових позик та інші операції, облік яких ве­деться на рахунках 50 «Довгострокові позики» і 60 «Коротко­строкові позики».

У цьому Журналі відображається інформація за кредитом ра­хунків 50 і 60 у розрізі кореспондуючих рахунків. У розділі III цього Журналу відображаються аналітичні дані до рахунків 50 і 60 щодо позикодавців (банків) кредитів (позик) і строків їх пога­шення.

11О

Таблиця 2.4.1