Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цал-Цалко_Фінансовий аналіз_2008.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
12.99 Mб
Скачать

7.2. Аналіз ліквідності активів підприємства

Фінансовий аналіз ліквідності активів підприємства передбачає вивчення складу його платіжних засобів, відображе-

310

них в балансі. Для оцінки ліквідності всі об'єкти активів підпри­ємства можна класифікувати за двома ознаками:

  • що характеризуються умовною ліквідністю;

  • які безпосередньо визначають рівень ліквідності активів підприємства.

До перших — входять елементи групи активів (А4), що забез­печують поточну технологічну діяльність підприємства за його об'єктами, носять постійний характер, а при їх ліквідації суб'єкти господарювання втрачають досягнутий обсяг потенціалу щодо реалізації продукції (робіт, послуг, товарів). Ця група активів ві­дображає об'єкти необоротних активів, виробничих запасів і не­завершеного виробництва в межах нормативних обсягів, що за­безпечують безперебійну і ефективну роботу підприємства, відповідно до показників бізнес-плану.

Всі об'єкти, що визначають безпосередньо рівень ліквідності активів підприємства, можна поділити на три групи.

Перша група — абсолютно ліквідні активи (Аі), які можна ви­користовувати для поточних розрахунків, що виникають протя­гом місяця. Сюди належать грошові кошти, короткострокові фі­нансові вкладення та окремі об'єкти дебіторської заборгованості і товарних запасів, які здатні безперешкодно протягом місяця пе­ретворитися на гроші або бути безпосередньо використаними як платіжні засоби.

Друга група — швидколіквідні активи (Аг), для перетворення яких на гроші потрібний час більше одного місяця. У цю групу включають дебіторську заборгованість, якщо передбачається, що дебітори оплатять борг у найближчому майбутньому, і товарні запаси, які можуть трансформуватися в гроші протягом року. Лі­квідність таких активів залежить від форм розрахунків, плато­спроможності покупців і тривалості періоду пошуку покупців.

Третя група — повільноліквідні активи (Аз), включає най­менш ліквідні поточні активи, що формують товарні запаси, які для перетворення їх на гроші необхідно продати і одержати борг від покупців. Для трансформації таких активів у грошові кошти потрібен час на пошук покупців, передачу їм товарів та здійснення розрахунків. До цієї групи можуть входити необоро­тні об'єкти, що не беруть участі у формуванні обсягів господар­ської діяльності, та надлишки виробничих запасів. Ця група ак­тивів визначає платіжні засоби підприємства у формі товарних запасів.

При оцінці рівня ліквідності розміщених фінансових ресурсів у платіжних засобах підприємства необхідно враховувати трива-

311

лість трансформації окремих об'єктів активів у грошові кошти (рис. 7.2.1).

Рис. 7.2.1. Трансформація об'єктів активів при оцінці ліквідності розміщених фінансових ресурсів у платіжних засобах

Перший зв'язок (1) визначається тривалістю технологічного процесу (незавершеного виробництва) щодо забезпечення ство­рення готової продукції і товарів, надання послуг та виконання робіт з відповідних виробничих запасів.

Другий зв'язок (2) забезпечує пошук покупців і перетворення товарних запасів у дебіторську заборгованість, що характеризу­ється відстроченими надходженнями грошових коштів.

Третій зв'язок (3) передбачає реалізацію надлишків об'єктів виробничих запасів.

Четвертий зв'язок (4) визначається тривалістю надходження коштів підприємству від покупців.

Чим менше потрібно часу для перетворення певного виду ак­тиву у грошову форму, тим вища його ліквідність. При цьому перш ніж трансформуватися в грошові кошти, об'єкти активів мають пройти відповідні стадії операційного циклу. Таким чи­ном, грошові кошти, вкладені у виробничі запаси, повинні послі­довно пройти стадії незавершеного виробництва, готової продук­ції, дебіторської заборгованості, і тільки після цього вони прийдуть до своєї вихідної форми.

При аналізі варто розрізняти поняття ліквідності сукупних ак­тивів підприємства, яка визначається за умови зміни його влас­ника і залежить від привабливості підприємницької діяльності та поточних активів, що формують платіжні засоби підприємства.

Від величини і рівня ліквідності поточних активів, які фор­муються для здійснення процесу господарської діяльності, за­лежить платоспроможність підприємства. Методика аналізу лі­квідності платіжних засобів передбачає розрахунки, наведені в табл. 7.2.1.

312