Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mod_2lektsii_VED_2012_222_12_shr.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

9.9 Вивчення і аналіз умов ринку.

Перший блок - дослідження ринків - включає:

  • вивчення і аналіз умов ринку;

  • аналіз попиту;

  • аналіз речення;

  • аналіз вимоги споживача до товару;

  • вивчення форм і методів торгівлі;

  • вивчення і оцінка діяльності підприємств-конкурентів;

  • вивчення підприємств-покупців товару, що цікавить;

  • вивчення комерційної практики, транспортних, правових, торгово-политических умов;

  • вивчення умов руху товарів.

Види маркетингових досліджень в ЗЕД залежно від техніки проведення досліджень, характеру інформації, способів її знаходження і використання:

  1. Кабінетні дослідження проводяться на основі вторинної інформації, яка може бути отримана в результаті вивчення урядових звітів, досьє зовнішньоторговельних організацій, комп'ютерних банків даних і так далі. Недорогі і дають можливість отримати відповідь на ряд питань тих, що цікавлять підприємство: про стан митного законодавства, стан і перспективи розвитку світового товарного ринку, стан економіки окремих країн, стан і тенденцію розвитку кон'юнктури окремих ринків, торгово-политических режими, вартість перевезення різними видами транспорту і ін. З кабінетних досліджень починаються маркетингові дослідження зарубіжних ринків. Не дозволяють отримати відповідь на всі питання, що цікавлять підприємство і не всі країни мають в своєму розпорядженні таку інформацію.

  2. Польове дослідження є дослідженням ринку на місці. Є найбільш складним і дорогим, але найефективнішим методом вивчення ринку. Дає можливість отримати первинну інформацію, оцінити реальний споживчий попит і чинники що формують його, врахувати результати дослідження для розробки керівництвом підприємства тактики поведінки на ринку.

  3. Метод пробних продажів,

  4. Підтримка особистих ділових контактів з представниками іноземних фірм і ін.

Відмінності маркетингових досліджень на зарубіжних ринках:

  • у вартості отримання первинної інформації;

  • браку (або відсутності) вторинної інформації;

  • значних витратах на проведення польових досліджень;

  • необхідності координації досліджень на ринках різних країн.

Маркетингові дослідження проводяться підприємством самостійно або по його замовленню спеціалізованими маркетинговими фірмами.

9.10 Дослідження потенційних можливостей фірми при виході на зовнішні ринки.

Другий блок – дослідження потенційних можливостей підприємства - припускає:

  • аналіз господарської діяльності підприємства;

  • аналіз конкурентоспроможності підприємства;

  • аналіз конкурентоспроможності продукції підприємства;

  • оцінка потенційних конкурентних можливостей.

Цілі міжнародного маркетингу грунтуються на загальних цілях підприємства, в т.ч. в зовнішньому середовищі:

  1. Цілі, що характеризують положення підприємства на ринку (досягнення певної частки ринку, показники обороту, освоєння нових ринків).

  2. Цілі виробничого характеру (ефективне використання ресурсів, продуктивність праці).

  3. Рентабельність (цільові показники прибутковості підприємства).

  4. Фінансові цілі.

  5. Цілі соціального порядку (добробут працівників і ін.).

  6. Забезпечення і підтримка іміджу підприємства.

Безпосередньо цілі міжнародного маркетингу є конкретизацією першої групи загальних цілей підприємства. Це забезпечення цільової частки ринку, забезпечення виходу підприємства на традициональные і нових ринках, підвищенні об'єму продажів (закупівель), формуванні попиту і стимулюванні збуту і ін.

Для прийнятної реалізації поставлених цілей підприємство розробляє маркетингові стратегії. Зміст і напрям маркетингових стратегій можуть бути різними. Це можуть бути стратегії охвату ринків і ринкових сегментів, конкурентні стратегії, стратегії виходу на нові ринки, стратегії виходу на ринки з новим товаром, цільові стратегії, стратегії ринкового попиту, товарної політики і так далі

Способи виходу підприємства на зовнішні ринки.

  1. Створення власної збутової мережі на цільових зарубіжних ринках. Дозволяє добре вивчити особливості конкретних ринків, умови роботи на них. Вимагає великих витрат і може бути вигідний, якщо підприємство має значні об'єми реалізації продукції, що дозволяє окупати витрати на створення власної збутової мережі.

  2. Використання збутової мережі за кордоном. Припускає використання незалежних торгових посередників. Він особливо доцільний при виході підприємства на нові ринки, коли власна збутова мережа ще не створена або її створення неефективне. Робота торгових співробітників вимагає опрацьовування ряду важливих питань, таких як передача повноважень по експорту товару, винагорода, відповідальність за реалізацію і ін. Ці питання обмовляються в контрактах по торгово-посередницьких операціях.

  3. Спосіб виходу на зарубіжні ринки шляхом створення власного виробництва товарів за кордоном (СП, дочірніх філій і тому подібне). Доцільний, якщо даний ринок для підприємства перспективний, а виробництво товарів на місці може дати відчутні економічні вигоди за рахунок економії на транспортних витратах, митних зборах, нетарифних обмеженнях, використання кваліфікованої, але дешевшої робочої сили, наближення виробництва до джерел сировини і тому подібне