Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mod_2lektsii_VED_2012_222_12_shr.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

11.4 Договори із зовнішньоторговельними посередниками.

Відносини по угодах з посередниками можуть регламентуватися як іноземним, так і національним законодавством. У Україні немає спеціального торгового кодексу, регулюючого зовнішньоекономічні зв'язки. Відносини між підприємствами і комісіонерами, а також підприємствами і агентами визначаються Цивільним Кодексом України.

Видів договорів про посередництво, що використовуються у міжнародній практиці:

- договір про надання права на продаж;

- договір комісії;

- договір консигнації;

- агентський договір.

- ділерський договір

Незалежно від виду посередника тексти договорів мають деяку схожість. Будь-який договір починається з позначення сторін. Визначається характер взаємин між сторонами: право власності на товар і право посередника продавати продукцію від свого імені. Визначається об'єм, який надасть посередникам експортер. Ці права можуть бути невинятковими, винятковими, переважними. У всіх договорах про посередництво визначаються номенклатура товарів, територія на якій працюють посередники, діяльність сторін по регламентації товарів, організації технічного обслуговування, про особливості і хід збуту продукції, терміни дії договору.

Специфіка договорів з різними видами посередництва:

1. Договір про надання права на продаж. Найменування цього договору ще повністю не склалося. У США, Англії, Німеччині цей договір називається договором про надання права на продаж або договором на виняткове розповсюдження товарів; у Франції, Бельгії, Швейцарії – його визначають як договір про комерційну концесію.

Даний вид договору склався на практиці. Але в законодавстві лише небагатьох країн, зокрема США, Бельгії і ін., є норми, регулюючі відносини сторін по даному контракту.

Особливості договору про надання права на продаж:

- закріплюються правила відносин між постачальником товарів і посередником, який набуває його в свою власність і, потім реалізує цей товар на ринку від свого імені.

- встановлюються права і обов'язки сторін пов'язані з перепродажем товару посередником своїм клієнтам.

- обов'язковою умовою договору є надання посередникові виняткового права продажу на певний товар на позначеній в договорі території.

- міститься умова «про не конкуренцію», яка зобов'язує торгового посередника не купувати у інших експортерів аналогічні товари для продажу.

- для стимулювання закупівлі товарів посередника в договір зазвичай вноситься обмовка про мінімальний оборот. Посередник бере на себе обов'язки повідомляти контрагентові інформацію про ринковий попит на товари, брати участь в їх рекламі, надавати покупцеві сервісні послуги, здійснювати післяпродажне обслуговування і так далі

- за своїм змістом договір про надання права на продаж товару визначає організаційні і комерційні відносини контрагентів.

- для них характерні тривалі терміни дії.

2. Договір комісії.

Сторони договору: комісіонер і комітент.

Договір комісії - договір згідно якому комісіонер зобов'язується за дорученням комітента за винагороду здійснювати операцію від свого імені, але за рахунок комітента.

При проведенні зовнішньоторговельних комісійних операцій відношення між посередником і комітентом України регламентуються Цивільним кодексом України.

Договір комісії набув широкого поширення при проведенні операцій купівлі-продажу товарів, фрахтуванні судів, страхуванні вантажів, і при виконанні різного роду банківських операцій з цінними паперами.

У договорі комісії указується найменування і асортимент товару, територія реалізації, право власності на товари, умови ціни і платежу, порядок виплати винагороди. Ряд обов'язків посередника, обумовлених в контракті, пов'язані із збереженням товару комітента.

Особливе значення надається вказівкам комітента щодо ціни реалізації товару. У договорі комісії можуть бути передбачені і інші права і обов'язки сторін щодо постачання і реалізації товару.

Обов'язковою умовою договору є надання комісіонером звіту про виконання доручень. Уклавши операцію з третьою особою посередник повинен без зволікання сповістити про це комітента.

Розмір і порядок винагороди визначається в договорі комісії з угоди сторін.

3. Договір консигнації - різновид договору комісії.

Сторони договору: консигнант і консигнатор.

Договір консигнації - консигнант дає доручення консигнаторові на продаж товару з складу за кордоном протягом певного часу (терміну консигнації) за винагороду.

Консигнатор отримує право на продаж товару тільки на обумовленій території. У контракті обумовлюють територію. У контракті визначається максимальна кількість товарів, яку консигнатор може тримати у себе на складі. Асортимент товарів строго конкретизований, наприклад, вказані марки і типи виробів. Номенклатура і якість товару указуються або в самому контракті, або в специфікації, що додається до нього.

Терміни консигнації можуть бути різні, але, як правило, вони коливаються між 6 і 24 місяцями, а для машин і устаткування складають 12 місяців. Термін дії договору консигнації звичайний більше терміну консигнації, в більшості угод він складає від року до п'яти років.

Особливе значення в договорі мають вказівки консигнанта відносно цін. У договорі можуть встановлюватися мінімальні продажні ціни, нижче за яких консигнатор не може продавати товар без попередньої письмової угоди консигнанта.

У контракті визначаються порядок розрахунку за поставлені на консигнацію товари: валюта платежу, терміни платежу і так далі

У договорі визначаються зобов'язання сторін у зв'язку з організацією консигнаційного складу. У обов'язки консигнатора можуть входити:

  • підготовка приміщення для консигнаційного складу, наймання персоналу;

  • забезпечення повного збереження якості товарів в період його знаходження на консигнаційному складі;

  • страхування товарів, що знаходяться на консигнаційному складі;

  • здійснення реклами, показ товарів в демонстраційних залах;

  • післяпродажне технічне обслуговування і так далі

Основним обов'язком консигнанта є постачання товарів на консигнаційний склад до обумовленого терміну і в обумовленому асортименті.

Обов'язковою умовою контракту є визначення вигляду, розміру і порядку виплати консигнаторові винагороди, що може бути у вигляді певного відсотка від вартості проданих товарів або у вигляді різниці між призначеною комітентом ціною і тією вигіднішою ціною, по якій консигнатор здійснює операцію. Розмір винагороди за договором консигнації визначається угодою сторін.

4. Агентський договір.

Сторони агентського договору: принципал і торговий агент.

Агентський договір - договір про здійснення агентом дій з доручення за рахунок принципала.

Агентські операції в Україні регламентуються Цивільним кодексом України.

У агентському договорі визначається характер взаємин між принципалом і агентом, договірна територія, на який агентові надається право вести операції.

В агентському договорі обмовляється об'єм, якй надасть агентові принципал.

Права вести операції:

- просте право - принципал зберігає за собою право вести переговори з покупцями на території агента без його участі.

- виняткове право (монопольне) - в договорі обмовляється, що товари принципала не поступатимуть на територію агента.

- виняткове право з обмовкою - до агентського договору вноситься внетерриториальная обмовка, згідно якої агентові надається право продавати товари принципала поза виділеною для агента територією.

Відношення між сторонами агентського договору:

1) обов'язки агента:

- від імені принципала продати (або купити) товар.

- організація збуту, захисту інтересів принципала. Обов'язки визначаються шляхом внесення до агентського договору спеціальних обмовок: про не конкуренцію, про мінімальний оборот, делькредере, щодо здійснення реклами, післяпродажного обслуговування, про надання інформації і звітності принципалу.

- періодично інформувати принципала про свою діяльність; про стан кон'юнктури ринку; валютних і митних правилах; правилах регулювання імпорту в своїй країні; про конкурентів; цінах і тому подібне. Терміни і періодичність надання інформації і звітності визначається конкретними умовами договору.

2) обов'язки принципала - надання агентові матеріалів, необхідних для здійснення його діяльності.

У агентському договорі передбачається розмір, термін і способи сплати винагороди. Термін виплати винагороди зазвичай ставиться в залежність від часу платежу третьою особою, з якою агент уклав операцію. Агент має право на винагороду також з операцій, не виконаних з вини принципала. Право на винагороду, як правило втрачається із закінченням дії агентського договору.

У агентському договорі, як і в будь-якому іншому контракті про посередницьку діяльність, встановлюються терміни його дії і порядок дострокового розірвання.

5. Ділерський договір. Умови договору ділерства можуть обумовлювати розмір і устаткування торгової площі, використання символіки виробника і так далі.

Права і обов'язки ділера, які прописані в типовому ділерському договорі:

  1. Ділер зобов'язаний проводити активну політику по розповсюдженню товару

  2. Ділер зобов'язаний дотримувати авторські права компанії-виробника

  3. Ділер не повинен ставити продукцію компанії виробника в неконкурентоздатне положення

  4. Ділер повинен повідомляти партнера про зміну своїх телефонів, адрес і платіжних реквізитів

  5. Ділер може користуватися послугами служби технічної підтримки компанії-виробника

  6. Ділер зобов'язується не випускати товар від імені компанії-виробника

Права і обов'язки компанії-виробника:

  1. Компанія-виробник гарантує постачання ділерові якісного товару, що має всі необхідні дозволи для реалізації

  2. Компанія-виробник зобов'язується надати ділерові докладну документацію по вироблюваних товарах

  3. Компанія-виробник повинна повідомляти партнера про зміну своїх телефонів, адрес і платіжних реквізитів

  4. Компанія-виробник зобов'язується компенсувати частину витрат на виробництво рекламної продукції, при об'ємі закупівель вище мінімального

  5. Компанія-виробник зобов'язується інформувати ділера про нові товари

Ділер, що уклав договір з компанією, має право на ділерську знижку. Величина знижки залежить від розміру партії, і деяких інших умов, обумовлених в договорі.